sterkopjewerk-web-01180 Eva Buyck

5 tactieken om succesvol te solliciteren!

man-with-laptop-sitting-in-chair

Wist je dat 80% van alle mensen onmiddellijk braafjes op zoek gaan naar vacatures van functies die netjes aansluiten op hun diploma en ervaring? Gevolg: een overaanbod aan kandidaten met een gelijkaardig profiel: moordende concurrentie met andere woorden. De kans dat je de felbegeerde job in de wacht sleept, is dus heel erg klein.


Solliciteren gebeurt tegenwoordig op een andere manier. Stel je eigen criteria in plaats van jou onderdanig op te stellen en braafjes te solliciteren op vacatures die aansluiten op jouw profiel. Kies de carrière die bij jou past! Want een job moet immers in jouw leven passen, en niet omgekeerd! Hierbij 5 praktische tips:


1  Zelfkennis is de basis van duurzame carrièrekeuzes

Kijk of jouw talenten, persoonlijkheid, en jobcriteria passen binnen het bedrijf waarvoor jij solliciteert. Zo heb je alvast grotere kans op een goede match tussen het bedrijf en jouzelf.Waar wil jij met je carrière staan binnen hier en 5 jaar? Wat is je volgende professionele doelstelling? Wat zijn de stappen die je moet ondernemen om daar te geraken? Welke praktijkgerichte opleidingen kun je gaan volgen? Loopbaanbegeleiding kan jou hierbij helpen om jouw jobcriteria, waarden en talenten alsook je persoonlijkheid te definiëren, en een hierop aansluitend realistisch carrièreplan op te maken. 

2 Word ondernemer van je eigen carrière

Zorg dat je je carrière leert managen als een ondernemende werkgever. Of je nu middenkader, praktisch geschoolde medewerker of directielid bent: je kunt jezelf positioneren door te denken en te ondernemen als een zelfstandige en onafhankelijke professional en door je potentiële werkgever als een grote klant te zien waarvoor je werkt. Daarbij is het belangrijk om mee te denken samen met je klant. Denk samen mee. Wat is het gemeenschappelijke doel van de potentiële organisatie waarvoor je gaat werken? Wat zijn hun uitdagingen, potentiële opportuniteiten, wie zijn hun concurrenten? Wat is hun strategie? Denk dus verder dan de job op zich waarvoor je solliciteert en dan je neus lang is. Besef dat de eindklant diegene is die instaat voor de payroll...


3 Verwerk je personal brand in een professionele doelstelling

Creëer een handelsmerk van jezelf, en profileer jezelf actief als je eigen werkgever. Wat onderscheidt jou van een andere werknemer die solliciteert voor dezelfde functie? 
Wat maakt jou uniek? Waarom moet een recruteerder voor jou kiezen en niet voor die andere sollicitant?  Vraag eventueel mensen voor wie je vroeger hebt gewerkt of ze je hierbij kunnen helpen, door je hierop feedback te geven. Vermeld een professionele doelstelling in jouw CV en in je Linkedin profiel, die de recruteerder vertelt waarom jij voor deze job kiest en wat jou onderscheidt ten opzichte van jouw concurrenten die ook voor deze job solliciteren. Wat zijn jouw 3 meest onderscheidende sterke punten waarom jij de job verdient? Toon aan dat deze job logisch in jouw carrièreplan past.  Verwerk in jouw professionele doelstelling jouw competenties en waarden.

colleagues-trading-a-document

4 Wees kritisch in je keuzes!

Maak een top 10 van droombedrijven om voor te werken. Teneinde een goed en realistisch beeld te krijgen van het bedrijf waarvoor je solliciteert, kun je een kijkje gaan nemen op www.glassdoor.be. Deze jobsite is hot en de nieuwe trip advisor voor sollicitanten. Je krijgt eerlijke reviews van sollicitanten en medewerkers van bedrijven, inzichten over salarissen enzovoort. Een echte aanrader! Ken je iemand die werkt voor dit bedrijf? Spreek af met deze persoon en pols naar relevante info. Vraag of ze jou vrijblijvend kunnen voorstellen aan de HR manager voor een open sollicitatiegesprek. 

5 Ga volle bak netwerken!

Zet je netwerk in. Linkedin is jouw virtuele winkel. Veel mensen hebben een prachtig opgepimpt profiel, maar gaan er verder niet actief mee aan de slag.
Kwam iemand jouw profiel bekijken? Stuur hen een berichtje waarin je met hen een gesprek aanknoopt. Maak contact met potentiële werkgevers, zelfs al ken je ze niet! Dat kunnen recruteerders, HR managers, bedrijfsleiders, … zijn. Want jouw virtuele netwerk zorgt ervoor dat jij jou niet langer verstopt en vooral sneller vindbaar bent voor toekomstige werkgevers. 
Onderzoek welke jobs er zijn binnen deze droombedrijven. Voor welke functies kom jij in aanmerking? Wees creatief. Hoe kun jij via eventuele tussenjobs geraken tot de job die je ambieert binnen hier en enkele jaren? Durf via Linkedin contact te maken met personen die deze job uitoefenen en vraag om een gesprek, telefonisch of face to face. Vertel hen dat je interesse hebt in een soortgelijke functie en stel hen vragen. Hoe verloopt hun werkdag? Met welke mensen komen ze in contact? Wat vinden ze leuk aan hun job, en wat niet? Zo ontdek jij of er een match is met zowel het soort job als met het bedrijf waarvoor ze werken. En heel vaak komen er uit dergelijke gesprekken opportuniteiten! Zo kom je vaak voor iemand anders te weten als er een job vrijkomt binnen een bedrijf. 

Hiermee kom je zeker al een heel eind weg! 
Want dit is shocking: slechts 20% van alle kandidaten solliciteert op deze manier. De kans dat jij dus nummer één wordt, is veel, veel hoger! 
Shhhht…. Zeker niet verdervertellen! 

Deel dit artikel