sterkopjewerk-web-01180 Eva Buyck

Jouw motivatie als tegengif voor vakantieblues!

car-with-surfboards-and-bike-on-roof

Terug in flow geraken na een heerlijke deugddoende vakantie vraagt een stevige portie moed. Hoe motiveer je jouzelf zodat jij ook, eens terug op het werk, het vakantiegevoel elke dag wilt ervaren? 

Plan elke dag tijdsblokken in met wie jou lief is

Je hoeft toch niet te wachten op vakantie om tijd in te bouwen voor je partner en gezin. Elke dag kun je een momentje van quality time inplannen. Zelf bouw ik elke dag een uurtje exclusieve tijd in met mijn gezin, en dan beantwoord ik geen telefoontjes. Geniet van mooie momenten samen, want voor je het beseft, zijn je kinderen het huis uit. 

Schrijf elke morgen je doelen voor de dag op

Om te vermijden dat je de hele dag achter jezelf aanloopt, is het belangrijk om eventjes jouw realistische to dos van de dag kort op papier te zetten. Geen ellenlange lijstjes, maar kort en krachtig: jouw doelen van de dag. 
Zo krijg je focus op jouw dag.  Wedden dat je gegarandeerd meer afgewerkt krijgt? Door af te vinken op je lijstje, maak je dopamine aan, een gelukshormoon en ga je ’s avonds met een voldaan gevoel je dag afsluiten. 

Plan nieuwe leuke evenementen en jouw volgende vakantie

De voorpret van een vakantie is minstens even belangrijk als de vakantie zelf. Waarom dan niet jouw vakantie voor volgend jaar nu al bespreken en vroeger vastleggen? Zelf leggen wij onze zomervakantie al vast in november. De keuze om leuke hotelletjes te vinden is uitgebreider en we kunnen al genieten van de voorpret. Maar het kunnen ook kleinere doelen zijn: plan feestjes met vrienden, cinemabezoekjes met vriendinnen of een dagje pretpark met de kinderen. Zo zijn er heel het jaar door leuke doelen om naar uit te kijken. 

hammock-on-beach

Vermijd prikkels 

De verleiding om sociale media te checken, is heel groot. Daarenboven geven mooie vakantiefotos van vrienden ons de illusie dat niemand aan het werk is, wat niet echt bevorderlijk is voor jouw motivatie.

Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden door collegas. Studies tonen aan dat het +/- 15 minuten duurt om je aandacht weer volledig op je taak te richten nadat je afgeleid werd. Als het even kan, probeer jou in een aparte ruimte te zetten voor taken waarbij je jou hard moet concentreren, of onderhandel om een dag in de week rustig van thuis uit te werken. Check je mails minder per dag en maak gebruik van jouw voice-mail instellingen op je gsm. Zo kun jij jou echt focussen en heb je bergen werk verzet op het einde van de dag !

Link je talenten aan jouw job

Jouw professionele uitdagingen moeten in balans zijn met jouw talenten. Teveel hooi op je vork? Pas op voor onrealistische doelstellingen. Evalueer kritisch of elke taak een goede match is met jouw talenten. Check met jouw manager of het een optie is om jouw takenpakket te herzien.  Wanneer jouw werk te gemakkelijk is, ligt een bore-out al snel op de loer. Want dan wordt het saai, heel saai… Wanneer jij jouw talenten linkt aan taken die jou plezier geven, dan voel je jou gewoon stukken beter. Het komt er dus op neer om ambitieus te zijn, maar ook niet onrealistisch. Andersom: vermijd ook dat jouw talenten te weinig uitgedaagd worden.

Deel dit artikel