5 geheime tips om iedereen weg te blazen tijdens een sollicitatiegesprek!

Breekt het angstzweet jou ook uit wanneer je jou voorbereidt op een sollicitatiegesprek of een assessment? Dan ben je echt niet alleen! 
Het liefst heb je deze zenuwen niet natuurlijk. Maar goed voorbereid, is half gewonnen en dat heeft gegarandeerd een impact op jouw emoties. Volgende 5 tips kunnen je helpen om vol zelfvertrouwen dit klusje te klaren ! 

1. Wees authentiek, duidelijk en concreet

Door duidelijk inzicht te krijgen in je persoonlijke profiel - door vb. loopbaanbegeleiding te volgen of persoonlijkheidstesten e.a. te doen - krijg je inzichten in wat je kan en wil. Door het getuigen van je zelfkennis wordt het ook een stuk eenvoudiger om recruiters ervan te overtuigen dat je de geknipte persoon bent voor de functie. Probeer hierbij jezelf te zijn en authentiek te blijven, en zet je unieke eigenschappen in de verf. 

2. Breng je verhaal op een persoonlijke, spontane manier

Vermijd de automatische piloot en tracht in je verhaal ook menselijke emoties ter sprake te brengen: vb. "Wat deed dat succes of die mislukking met jou?". Door positieve thema’s of ervaringen aan bod te brengen kom je automatisch ook positiever over, vb. in je non-verbaal gedrag, wat dan weer een gunstig effect heeft op recruiters. Het maken van oogcontact en het gebruik van gebaren zorgen erover dat je sterker in je schoenen lijkt te staan. Ander non-verbaal gedrag zoals af en toe lachen, geregeld knikken en minder vaak fronsen geven grotere kansen op succes tijdens een sollicitatiegesprek. 

3. Communiceer krachtig over je kwaliteiten en geloof in jezelf!

Durf te spreken in extremen (vb. uitstekend i.p.v. goed). Laat die Vlaamse bescheidenheid eens varen, zonder de waarheid geweld aan te doen. Is dit lastig voor jou? Laat je dan aanbevelen door klanten en/of (gewezen) leidinggevenden die je aanbevelen vb. op LinkedIn.  

4. Stel de juiste vragen

Vragen stellen is een eerlijke en open manier van interesse tonen en dit werkt ook zo in een sollicitatiegesprek. 
Door af en toe vragen te stellen komt er een goede dynamiek tot stand en komt er ook meer gelijkwaardigheid in het gesprek op gang. 
Goede vragen stellen kan je door in te spelen op wat de recruiters zeggen, maar ook door je sollicitatie grondig voor te bereiden.
Zoek naar enkele vragen die wijzen op je intrinsieke motivatie, dit is je motivatie die samenhangt met betrokkenheid, verantwoordelijkheden, team, cultuur, etc. 

5. Probeer rustig te blijven en geef blijk van zelfreflectie

Nogal wat kandidaten gedragen zich anders tijdens een sollicitatie en/of assessment dan in een gewoon gesprek en/of werksituatie. Indien je even overdonderd zou zijn door de situatie, probeer dan rust terug te vinden door vb diep adem te halen en breng eventueel uit eigen beweging en op een professionele manier aan wat er met je gebeurt. Je kan hier beter op anticiperen door op voorhand na te denken over wat er met je gebeurt in sociaal onveilige situaties zoals een evaluatiegesprek. Indien je blijkt geeft van je leervermogen en je zin voor reflectie creëer je een voorspong t.o.v. concurrenten. Fear knocked on the door. Love answered, and no one was there. Hetgene waar jij schrik voor hebt, kun je maar beter onder ogen zien en aanvaarden. Zenuwen horen er nu eenmaal bij en daar hebben we allemaal last van, je bent heus niet alleen. Accepteer dit en wees lief voor jezelf. Wanneer je dat doet, en gewoonweg deze angstgevoelens aanvaardt, zul je merken dat je na enkele minuten rustiger wordt. 

Moed betekent je angst voelen en toch je hart volgen!
Details
  • 10 januari 2019
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen