5 tips om je goede voornemens echt vol te houden

2018 is alweer eventjes begonnen, en dat is voor velen van ons een soort nieuwe start. Het is een ideale timing om bepaalde zaken anders en beter te gaan aanpakken. Je kent ze wel, de klassieke goede voornemens: enkele kilootjes verliezen, van die sigaretten afblijven, of meer tijd maken voor je gezin. Echter, hoeveel van deze voornemens blijven nog in stand op het einde van januari?

Betrap jij je erop dat je na het maken van goede voornemens, teruggevallen bent in oude patronen? Ontdek hier onze 5 tips om ze voortaan wel vol te houden

1- Maak realistische doelstellingen

In een bui van euforie, vanuit volle enthousiasme en midden in de sfeer van feestvieren stellen we onszelf vaak onrealistische doelen. Je droomt van een mooi lichaam, maar eigenlijk is het beeld dat je hebt daarvan totaal irrealistisch. Doe je nooit aan sport, maar wil je 4 keer per week gaan fitnessen, dan zou dat wel eens teveel van het goede kunnen zijn. Waarom? De overgang tussen niks doen en wat je nu moet gaan doen, is te groot. Gezonde projecten zijn projecten die stap per stap opgebouwd worden en rustig groeien. Ook professioneel: in het bepalen van je prognoses voor het komende jaar. Onnodig hoge targets, geven onnodig veel stress tijdens en na functioneringsgesprekken. En dat is nergens voor nodig. Er is niks mis met uitdagingen aangaan. Er zijn echter grenzen. En die bewaak je best.

2- Teveel goede voornemens zijn nefast

Naast het definiëren van haalbare doelstellingen, is het ook crucial dat je er niet teveel hebt. Het is sowieso al een stretch om vaste routines en patronen te doorbreken, laat staan teveel nieuwe veranderingen door te voeren. Goede voornemens vergen een gezonde portie wilskracht en stevige discipline. Hoe meer voornemens je dus maakt, hoe meer energie dit van jou vergt. Less is more. Maak een goed doel voor jezelf, waarvan je weet dat het belangrijk voor je is, en je het ook daadwerkelijk zult volhouden.

3- Schakel goede hulpbronnen in

Nog al te vaak leeft de overtuiging bij mensen dat ze alles alleen moeten doen. Een doel succesvol bereiken gebeurt samen. Geloof je echt dat Edison op zijn eentje de gloeilamp uitgevonden heeft? Nee, hij had een sterk team rond zich. En zo is het met vele mensen die zogezegd als beroemd persoon de geschiedenis ingingen. Schakel hulpbronnen in. Wat zijn dat? Hulpbronnen zijn goede vrienden, partners, mensen die ervaring of expertise hebben in de specifieke doelstellingen die jij wilt bereiken. Gewicht verliezen? Durf een diëtist inschakelen. Wanneer je een succesvolle carrièreswitch wilt maken, is een loopbaancoach een goede hulpbron!

Zoek info op het internet op, lees boeken of volg een cursus. Alles wat jou helpt om dichter bij jouw doelstellingen te komen, kun je inschakelen.

4- Schrijf je goede voornemens op

Misschien cliché, maar het helpt. Noteer je voornemens op papier en hang ze ergens op een plek waar je ze vaak kunt lezen. Dit kan op de frigo zijn, of in de badkamer aan je spiegel of zelfs in je auto. Een inspirerende quote kan al voldoende zijn.

5- Fixed mindset of dynamische mindset?

Na tientallen jaren research in prestatie en succes, heeft de wereldberoemde psychologe Carol Dweck van Stanford University, een baanbrekend begrip ontdekt: de kracht van onze mindset of denkstijl. Tijdens haar onderzoeken ontdekte ze dat niet enkele onze vaardigheden en talenten voor succes zorgen, maar ook onze statische of op groei gerichte mindset. En daar hebben we zelf een keuze in.
Zo is de statische mindset, oftewel het overmatige toejuichen van de intelligentie en het talent van onze kinderen niet bevorderlijk voor hun zelfvertrouwen en prestaties. Het kan hun succes zelfs in de weg staan. Wanneer je jouw veerkracht gaat ontwikkelen en jou traint in het beter omgaan met tegenslagen of minder goede dagen, en jezelf ziet als een persoon die groeit met vallen en opstaan, vergroot je jouw slaagkansen. Een denkstijl die veel topmanagers en sportmensen al jarenlang succesvol toepassen. Heb je dus eens een dag jouw voornemen niet kunnen waarmaken? Geef dan niet op en breek jezelf niet af. Je kunt het bereiken, met vallen en opstaan.

Eva Buyck

Overweeg jij een carrièreswitch maar jij het bos door de bomen niet meer qua  jobaanbod?  Wil jij onderzoeken waar je de komende 10 jaar naartoe wilt met jouw carrière? In een veilige, professionele omgeving kunnen we samen jouw talenten, waarden en  competenties, en professionele missie in kaart brengen en jou begeleiden naar je ideale  carrièrepad. In 4 sessies van 2 uur maak jij jouw carrièreplan concreet, en creëer je jouw ideale jobsituatie! Wij maken samen met jou jouw personal brand op zodat jij jouw droomjob binnenhaalt!

Ga nu met 1 van onze coaches in jouw regio werken aan jouw carrièrepad! Voor een overzicht van coaches en locaties http://sterkopjewerk.be/in-jouw-buurt Schrijf je hier in voor een gratis en geheel vrijlblijvend infogesprek http://www.sterkopjewerk.be/infogesprek

Laat je 8 uur coachen via de VDAB loopbaancheques voor slechts 10 Euro per uur!
Lees hier de voorwaarden om in aanmerking te komen voor loopbaancoaching: http://www.sterkopjewerk.be/loopbaancheques, of bekijk referenties van maar enkele van onze vele tevreden klanten! http://www.sterkopjewerk.be/referenties

Nog niet zeker wat loopbaanbegeleiding concreet kan inhouden voor jouw carrière? Doe onze gratis online loopbaantest http://www.sterkopjewerk.be/loopbaantest

 

 

Details
  • 20 januari 2018
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties