55 plus en klaar voor jouw tweede carrière? 5 tips

Ik zie nog steeds het beeld voor me. 
Twee jaar geleden ontmoette ik Myriam, 55 jaar. 
Doorheen haar loopbaan had ze zich opgewerkt tot manager. Herstructureringen waren de oorzaak waardoor ze noodgedwongen op zoek moest gaan naar een nieuwe job. Met tranen in haar ogen vertelde ze mij hoe ze er steevast van overtuigd was dat ze, mede door haar leeftijd en het gebrek aan een hoger diploma, geen enkele kans maakte op een job van hetzelfde niveau , laat staan een job. Ze was radeloos en was doorgestuurd naar ons via haar huisarts. We vlogen erin. Na een grondige analyse van talenten, waarden en persoonlijkheid, creerden we haar personal brand, pimpten haar CV op en optimaliseerden haar linkedinprofiel. We stoomden haar klaar voor haar sollicitatiegesprekken. And she got the job. 

Lees hier 5 tips die Myriam toepaste om haar nieuwe job succesvol binnen te halen

 • Verkoop de troeven van jouw levensfase 

Natuurlijk mogen we niet veralgemenen. Echter: doorgaans zitten vijftig plussers statistisch gezien in een situatie waarbij ze niet langer met een kinderwens zitten en/of jonge kinderen hebben waarvoor ze moeten zorgen. Dit kan een voordeel zijn naar meer flexibliteit qua werkuren en ononderbroken aanwezigheden op het werk.  Doordat je al enkele decennia langer op Planeet Aarde rondloopt dan pakweg een twintiger, heb je doorgaans meer levenservaring en ben je in staat om bepaalde situaties beter in te schatten doordat je ze al eerder in je carriere meemaakte. Daarenboven kun je idealiter fungeren in bepaalde mentor-rollen. Studies tonen bovendien aan dat bedrijven met een gezonde mix van generaties, optimaler functioneren, dit ten voordele van algemene productiviteit.

 • Zoek jouw drie meest onderscheidende sterke punten

Denk na over jouw concurrenten: mensen die gaan voor dezelfde job. Lijst ze op. Stel jezelf de vraag: welke unieke onderscheidende punten heb ik ten opzichte van mijn concullegas? En, most important, benoem het concrete resultaat dat deze sterke punten kunnen opleveren.
Myriam ontdekte, dat ze tijdens haar loopbaan specifieke expertise had opgebouwd  die wel eens zeer interessant zou kunnen zijn voor haar potentiele werkgever. Doordat ze jarenlang vertrouwd was met het optimaliseren van werkprocessen in een sector waar de winstmarges krap waren, kon ze haar poteniele werkgever veel tijd en geld helpen uitsparen. En dat was net heel aanlokkelijk om haar uit te nodigen voor een infogesprek. 

 • Linkedin is jouw virtuele winkel: gebruik de tool

Onderzoek toonde aan dat 50% van de recruteerders een pre-selectie doet via Linked-In. Solliciteren is niet meer zoals vroeger: braaf reageren op een vacature en een motivatiebrief schrijven met een overzichtelijk CV. Het is, en nog meer voor 55 plussers , netwerken, netwerken, en nog eens netwerken. Jouw linkedin profiel oppimpen? Ja, dat is de eerste stap. Maar het is ook contacten leggen met recruteerders en potentiele werkgevers die je niet persoonlijk kent – via Linkedin. Een gesprek aangaan met hen en zo gaat de bal aan het rollen. Vergelijk Linkedin met een soort van virtuele winkel. Als jij een winkel zou hebben en er komt een klant binnen, dan ga je die toch vragen of je hem kunt helpen? Ik sta er nog steeds van versteld hoeveel mensen geen actie ondernemen wanneer recruteerders hun profiel bekeken. Stuur een berichtje ‘Hallo, dank voor je profielbezoek; kan ik je ergens mee van dienst zijn? ‘. Wedden dat je een gesprek aanknoopt? 

 • Ken je rechten

Werkgevers die een 58 plusser tewerkstellen, hebben recht op een RSZ korting, dit gedurende de rest van zijn of haar tewerkstelling. Ben je 55 plusser en werkzoekend? Dan kom je in aanmerking voor een seniorvakantie. Merk je dat je, omwille van je leeftijd gediscrimineerd wordt? Je kunt een klacht indienen bij Unia . Een job binnenhalen bij die specifieke werkgever zal dan niet lukken, maar de zaak kan wel opgevolgd worden. 

 • Focus op je skills

Wil je een carrièreswitch maken maar twijfel je of het echt wel iets is voor je en heb je geen ervaring erin? Dan kun je misschien een inleefstage doen bij een bedrijf, zo proef je of de job iets is voor jou. Bovendien krijg je een inkomen tijdens jouw IBO stage.
En: het is ook nog eens voordelig voor je potentiele werkgever ook. Toon aan dat jij nieuwe informatie snel kunt assimileren, en focus op de skills die voor de job vereist zijn. Kijk goed welke extra opleidingen je kunt gaan volgen om vlotter in aanmerking te komen voor het type jobs dat je ambieert.

Overweeg jij een carrièreswitch maar zie jij het bos door de bomen niet meer qua  jobaanbod?  
Twijfel jij aan de samenwerking met jouw leidinggevende, vrees je voor ontslag?  
Of durf je bepaalde zaken niet uitspreken tegenover jouw baas, waardoor je teveel hooi op je vork neemt en jouw work life balans zoek is?
Wil jij jouw competenties op de werkvloer versterken en verder ontwikkelen?

Wist je dat je hiervoor gebruik kunt maken van loopbaanbegeleiding bij Sterk op je Werk?

Vraag hier jouw gratis kennismakingsgesprek aan met één van onze loopbaancoaches.

Sterk op je Werk is een erkend loopbaancentrum met coaches over heel Vlaanderen en een erkende partner van VDAB.
Dit betekent dat je bij ons jouw loopbaancheques kunt inzetten. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. De eerste cheque geeft jou recht op 4u coaching, de tweede cheque geeft jou recht op voor 3u coaching. De reële waarde van een uur loopbaancoaching is 169 euro.

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

Ps - Veiligheid gaat boven alles. Tijdens onze sessies word je 100% coronaproof gecoacht naar jouw ideale jobsituatie.
Daarnaast bieden wij jou veilige e-coaching aan via Skype, Zoom, Teams,...Meer info verkrijg je bij jouw coach.

You cannot help getting older, but you do not have to get old !
Details
 • 22 april 2018
Referenties
  • Feedback van onze klanten

   Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

   Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen