8 slimme inzichten om van angst naar zelfvertrouwen te evolueren!

Halloween, die tijd van het jaar dat veel kinderen zich verkleden, elkaar voor de grap opschrikken en snoepjes krijgen. Het onderliggende thema: griezel en angst! 
En laat het ons eens hebben over het thema angst bij ons, de volwassenen. Om het even naar ons vak te vertalen: zo bestaat er bijvoorbeeld nog heel veel taboe rond loopbaanbegeleiding en het inschakelen van een loopbaancoach. Hoe vaak horen we onze klanten niet zeggen: “ Ik heb er heel lang over getwijfeld om de stap te zetten” of “ Mijn werkgever zal toch wel niks te weten komen zeker over dit traject? “ of nog beter “Ik ben bang voor de confrontatie”. Wanneer ik mijn klanten dan zeg dat hun angst voor de angst gecoacht te worden groter is dan de angst op zich, wordt het altijd eventjes stil. ( PS - en die werkgever weet van niks, want we zijn gebonden aan een strikt beroepsgeheim!)
Durf jij de stap wagen naar een traject loopbaancoaching? Ja natuurlijk, een traject bij ons vraagt lef en durf. Maar ja, als je wilt groeien, zowel persoonlijk als professioneel, is het goed om jezelf eens in vraag te stellen en te ontdekken waarin je jou nog kunt ontplooien. Straffer nog: wanneer jij wilt en durft stappen te zetten, ga jij veranderen en kun je jouw omgeving op een positieve manier gaan beinvloeden!

Maar hoe komt het dan toch dat we angst hebben om uit onze confort zone te stappen?

In haar boek “Feel the fear and do it anyway” heeft Susan Jeffers het over basisangsten. Nadat Susan angsten opdeelt in 1/ de angst voor zaken die gepland staan in de toekomst, zoals bijvoorbeeld jouw huwelijk dat zal plaatsvinden, of een sollicitatiegesprek  en 2/ de angst voor zaken die ons kunnen overkomen zoals bijvoorbeeld het verliezen van iemand die we liefhebben of het overstromen van onze woning, gaat ze een niveau verder. Vervolgens deelt ze bovenstaande angsten dan op in verschillende categorieën:

1 - De angst voor imago “ wat zullen anderen over me denken? “.

Onbewust is dit een angst voor afwijzing door anderen. Maar wist je dat dit eigenlijk een soort van  primair overlevingsmechanisme is, namelijk de angst om uit de groep gestoten te worden en alleen te moeten overleven? Helaas, vandaag, in 2017 hebben we eten en drinken voor handen en is het niet meer gevaarlijk om afgewezen te worden door de andere!

2 - De angst om ziek te worden

Ziekte maakt ons kwetsbaar, maar veel mensen met een ziekte bewijzen ons dat ze ook gelukkig kunnen zijn. Integendeel, ze leven soms veel bewuster dan veel mensen die rushen door het leven en zijn vaak een grote inspiratiebron voor de mensen rondom hen. Denk maar bijvoorbeeld aan Nick Vujicic. Waw, wat een grote meneer.  

 3 -De angst om financieel verlies

Als we onszelf, onze identiteit, het beeld dat we hebben van onszelf, linken aan de auto waarmee we rijden, het huis dat we bezitten, de job die we hebben,…wordt het inderdaad zwaar. Echter, we zijn zoveel meer dan wat we bezitten en wie we kennen!

 4- De angst om (te vroeg) te sterven

Hieronder zit de angst dat we te vroeg uit het leven moeten stappen en onrechtstreeks ook de angst om controle te verliezen op jezelf en het achterlaten van geliefden. Echter, wanneer je jou laat verlammen hierdoor, verlies je controle op de invulling van je eigen leven. Welke talenten wil jij ontplooien? Welke levensdoelen wil jij bereiken? Welke bijdrage wil jij doen, professioneel en privé?

5- De angst om niet meer graag gezien te worden door anderen

Ook hier zit angst voor afwijzing. Maar al eens nagedacht wat het betekent wanneer je jezelf teveel wegcijfert en alle zorgen en problemen van anderen op jouw schouders plaatst? Hierdoor ga je weer energie steken in anderen en vergeet je opnieuw jouw eigen levensdoelen te realiseren, jouw eigen talenten te ontwikkelen!

6- De angst om vast te zitten, voor routine en saaiheid

Je spendeert een weekendje in Dublin en je kijkt al uit naar de volgende vakantie. Want het leven mag toch niet saai zijn? Wat je echter onbewust doet, is heel veel druk leggen op jezelf, want zo’n weekendjes en vakanties slurpen de nodige budgetten op. Hoe zou het voelen, te beseffen dat echte vrijheid bij jouzelf ligt, en dat je zelf bepaalt wat je doet?

7- De angst om jeugdigheid te verliezen

Sommige 50 plussers die bij ons komen, hebben kinderen die het nest verlaten en zien jongere collega’s op het werk soms als een bedreiging. Echter: jeugdigheid begint in je hoofd. Ik kan jou direct voorbeelden geven van jonge dertigers die een ouderwetse, controlerende managementstijl hanteren en ervaren vijftigers die modern in het leven staan! Bovendien zijn 50 plussers in het bedrijfsleven goede mentors voor jongere collega’s. Alles heeft zijn nut!

Finaal besluit Susan Jeffers met het volgende: de grootste onderliggende angst van alle angsten, is de angst het allemaal niet aan te kunnen. Maar wie zegt dat dit waar is? 

Wat zou er gebeuren moest je nu eens zeggen tegen jezelf: wat er ook gebeurt, ik kan het aan! Een andere manier van denken, maar wel eentje die ons in onze kracht zet en ons niet verlamt. Een gedachte, die je elke dag tegen jezelf kunt zeggen en zie maar eens wat het met je doet! 

Wil jij ook groeien als persoon, en binnen je huidige of volgende job?  
Ga dan met 1 van onze coaches in jouw regio werken aan je persoonlijke ontwikkeling en leer massaal bij over jezelf! Wij zijn actief op meer dan dertig locaties in Vlaanderen. 
Schrijf je hier in voor een gratis en geheel vrijlblijvend infogesprek 

Dan kun jij jou 8 uur laten coachen via de VDAB loopbaancheques voor slechts 10 Euro per uur!
Lees hier de voorwaarden om in aanmerking te komen voor loopbaancoaching, of bekijk referenties van maar enkele van onze vele tevreden klanten! 

Nog niet zeker wat loopbaanbegeleiding concreet inhoudt? Doe onze gratis online loopbaantest 

Niet durven, toch doen!
Details
  • 29 oktober 2017
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen