Aandacht geeft richting!

In mijn hele leven staat het woord aandacht centraal. Al van erg jong. Aandacht voor de anderen, aandacht voor dingen om me heen, aandacht voor mezelf, aandacht voor de aandacht die ik al dan niet kreeg of waar ik naar verlangde. Aandacht voor geluiden, geuren en kleuren. Aandacht voor mooie dingen, harde woorden, pijnlijke gedachten. Aandacht voor zachte ogen, warme handen…..ja voor ontzettend veel. Ik zag aandacht als iets dat vanzelf ging, niet stuurbaar, gevoed door iets in me waar ik geen controle over had. Soms heel fijn, maar meestal overweldigend en niet zo aangenaam. Want hierdoor werd ik sterk gefocust op wat de ander dacht en wilde. Bijna overgeleverd aan de prikkels die mensen en situaties bij mij teweeg brachten. Een gevoel van gestuurd worden van buitenaf. Ik verloor hierdoor als maar meer contact met mijn eigen wensen en verlangens. Zelfs met mijn eigen manier van zijn. Ik verbleekte, mijn kleuren vervaagden.

Herken je dat? Merk je soms ook op dat je (teveel) aandacht, tijd, gevoelens of gedachten besteedt aan dingen die er voor jou eigenlijk niet toe doen? Aandacht die energie kost? Je moe of gestresseerd maakt? Aandacht die niet oplevert waar je zelf van droomt? Aandacht die alle kanten uitgaat, maar niet genoeg naar jouw kant? Aandacht die onvoldoende tijd en ruimte overlaat om je leven te vullen met wat jou warm maakt? Mogelijk maakt het je leven wat saai, wat grijs, wat routineus? Heb je het gevoel dat je het grootste deel van de dag ‘geleefd’ wordt?

Ben je bereid aandacht te geven aan de waarheid?

Intussen weet ik dat ikzelf en niemand anders die aandacht stuur via mijn eigen gevoelens, gedachten, ervaringen, herinneringen. Via mijn eigen kijk op de wereld en op mezelf. En die ‘sturing’, die ‘keuze’ die ik telkens opnieuw maak, kleurt mijn zijn en dus mijn dag. En zo werkt dat ook bij jou! Meestal sturen we onze aandacht heel onbewust. We staan er zelden bij stil wat onze aandacht krijgt en wat niet. Daardoor lijkt het ons te overkomen (en moeten we ondergaan). Of soms lijkt het zelfs dat anderen bepalen waar onze aandacht moet zijn. Alsof zij ons leven sturen. Alsof iets buiten onszelf onze richting bepaalt. Alsof we geleefd worden.

De waarheid is dat we die aandacht zelf in handen hebben en al te vaak uit handen geven.

De oplossing is eenvoudig: neem je aandacht weer zelf in handen. Ik geef nu als maar meer zelf richting aan mijn aandacht en dus aan dat wat mijn dag kleurt. Simpel en alleen door met aandacht naar mijn aandacht te kijken. Heel bewust te voelen, te denken of te kijken naar hetgeen dat ik wil dat nu mijn aandacht krijgt of zelfs verdient! Het is fascinerend en uitdagend om vast te stellen dat wij dus elk moment van de dag zelf kunnen bepalen waar onze aandacht naar toe gaat en dus ook hoe we ons daarmee voelen en daardoor handelen of net niet voelen of doen. Deze wetenschap opent voor mij oneindig veel deuren. Ik ga niet zeggen dat het leven nu plots geweldig en eenvoudig is. Want geloof me dit lukt me niet altijd bij alles en iedereen. Het vergt oefening (gemaximaliseerd via coaching omdat je eerst zicht moet krijgen op je onbewuste systeem en dat kan je moeilijk alleen doen), volhouding en mildheid als het niet lukt. Maar in tegenstelling tot vroeger kleur ik wel als maar meer mijn eigen dag! En dat geeft me ruimte, vrijheid, stuurbaarheid en kracht. Maar vooral meer innerlijke rust, beter omgaan met stress en verwachtingen. Meer tevredenheid en veerkracht. Gewoonweg gelukkiger zijn.

Heb je aandacht voor kleur?

Wat denk je erover om het eens te proberen? Via bewuste aandacht voor kleur? We worden elke dag uitgedaagd met tips en tricks, advies van hoe je meer kan loslaten, minder stress hebt, meer energie voor jezelf krijgt, een betere leider wordt, beter feedback geeft, enz, enz. Allemaal waardevolle en zeker te onderzoeken advies dat je aandacht verdient en jou kan helpen in zelfsturing. Heel wat van mijn aandacht gaat naar dat soort boeken, blogs, onderzoeken en trainingen. Maar ik blijf eveneens op zoek gaan naar de ogenschijnlijk onbelangrijke dingen die elke dag onze aandacht vragen. Omdat ze op eenvoudige wijze een verschil kunnen maken, gewoonweg hier en nu. Ik ben nieuwsgierig of dat voor jou ook zo is.

Daarom vraag ik je aandacht voor kleur. Overtuigd dat de kleuren rondom ons een grote invloed op ons hebben, wil ik jullie uitnodigen daar eens aandacht aan te geven. Kleuren hebben betekenis. De gevoelens die we er al dan niet onbewust aan geven hebben dat ook. Kleuren kunnen onze dag beïnvloeden, ze zijn in staat energie op te roepen. En zoals bij alles: dat kan zowel positief als negatief. Wat maakt een kleur voor jou aantrekkelijk of net niet? En hoe komt dat dan? Welke kleuren omringen je in je huis, je werkplek, vullen je kleerkast?

Om mezelf te beperken in een thema dat me passioneert, som ik hierbij kort de betekenis van kleuren op (met de hulp van een boek van Cornalien Stolker) en laat ik ze aan jullie aandacht over. Ik vertel alvast dat ik sterk aangetrokken word door goudgeel en turkoois. Verder ben ik razend benieuwd naar wat deze kleuren bij jou teweeg brengen. Dus als je iets met me wilt delen: graag! Je vindt mijn gegevens onderaan. Voor nu: geniet van de magie van kleur. Deze vind je in de bijlage bij dit document. 

Dank je voor de aandacht die je bewust genomen hebt om mijn verhaal te lezen. Je bent altijd welkom om van gedachten te wisselen, per mail, telefoon, in een ontmoeting. Vrijblijvend of vanuit een engagement naar jezelf. Jij kiest. Ik hoor het graag.

Lees meer

Meestal sturen we onze aandacht heel onbewust. We staan er zelden bij stil wat onze aandacht krijgt en wat niet. De oplossing is eenvoudig: neem je aandacht weer zelf in handen.
Details
  • 11 maart 2019
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen