De 5 sterktes van introverte professionals

Onderzoek toont aan dat ongeveer 30% van de mensen introvert zijn op het werk. Introverte mensen zijn te vergelijken met een mooie ijsberg. Boven het water zie je enkel een tipje van de sluier. Hun beste talenten en sterktes – zijn niet altijd even zichtbaar en zitten verstopt onder de oppervlakte. Het zijn prachtige mensen die zich niet altijd evenveel profileren, en net dat speelt niet altijd in hun voordeel. Introverte mensen zijn niet noodzakelijk verlegen. Verlegen mensen hebben angst voor sociale contacten, aldus een onderzoek van S. Cain. Bekijk hier haar zeer inspirerende TED talk. Introverte mensen daarentegen gaan eerder bewust sociale contacten vermijden omdat ze zich beter kunnen opladen wanneer ze alleen zijn of in een kleine groep.
Verlegenheid is met andere woorden de angst op sociale afwijzing. Met andere woorden, daar waar extraverte mensen energie halen uit sociale contacten met anderen, gaat een introverte persoon zich opladen door alleen zijn of het samenzijn met anderen in beperkte kring.
Ben jij eerder introvert en wil je weten hoe je deze eigenschappen kunt vertalen naar een troef op de werkvloer? Lees dan hier verder!

Introverte mensen zijn niet impulsief en geven jou een gefundeerd antwoord

Introverte mensen luisteren aandachtig en nemen hun tijd voor ze iets gaan zeggen. In hun hoofd overlopen ze alle opties en vervolgens dienen ze jou van antwoord. Denk dus niet dat ze geen interesse hebben in jouw vraag of apathisch zijn, integendeel, ze geven jou een weloverwogen en gefundeerd antwoord. Geef introverte mensen de ruimte en tijd om na te denken. Het wachten loont de moeite waard want vaak geven ze jou zeer grondige informatie met een toegevoegde waarde! Ze zijn geen al te grote fan van de trial en error methodiek, maar eerder van weloverwogen beslissingen. Doordat ze zich veel meer van risicos bewust zijn, zijn ze de ideale persoon voor het nemen van belangrijke lange-termijn beslissingen, in een organisatie of als bedrijfsleider.

Introverte mensen zijn een krak in het uitwerken van nieuwe ideeën

Doordat introverte mensen zo graag op zichzelf zijn, zijn ze niet minder sociaal. Ze denken na, doen aan brainstorming, en voeren de nodige plannen uit om een project tot een succes te maken. Ze vinden het leuk als je zelf ook ideeën aanreikt en meewerkt met hen, zolang je maar niet te luidruchtig, impulsief of opdringerig handelt.

Introverte leiders hebben goede luisterskills

Tijdens een functioneringsgesprek of eender welk persoonlijk onderhoud kunnen ze voluit aanwezig zijn en luisteren naar de ideeën die hen worden aangereikt. Ze kunnen goed inschatten hoe haalbaar elk idee is. Ze gaan graag in analyse en het gesprek krijgt diepgang en structuur. Ze handelen professioneel en hebben aandacht voor elk teamlid. Doordat ze zelf niet zo graag in the spotlight staan, gaan ze eerder hun teamleden in the picture zetten wat bevorderend is voor de motivatie binnen het team.

Veranderingen doorvoeren in je organisatie? Neem een introverte manager!

Introverte mensen zijn doorgaans vlot in het doorvoeren van veranderingen binnen een organisatie. Doordat ze communiceren op een rustige, doordachte en faciliterende manier, slagen ze er doorgaans in minder weerstand op te roepen bij hun teamleden. Dit is een zeer belangrijke troef in onze almaar sneller evoluerende maatschappij, waarbij het aanleveren van service en onderlegde kennis heel belangrijk is. Ze zijn vriendelijk en sociaal en kunnen, geheel op hun eigen manier, op vlotte wijze relaties aanknopen met verschillende stakeholders binnen en buiten het bedrijf.

Introverte mensen hebben een hoog concentratievermogen

Doordat ze zich goed kunnen concentreren op 1 activiteit, zijn ze niet zo snel afgeleid kunnen ze grondig werk afleveren. Voorwaarde is wel dat ze kunnen werken in een rustige omgeving waar ze ongestoord kunnen werken: hun eigen kantoor of thuiswerk is een ideale setting, grote kantoorgebouwen met landscape offices zonder privacyzijn niet altijd even ideaal. Hou hier rekening mee wanneer je introverte mensen in je team hebt. Stel de doelen duidelijk voorop en geef hen vervolgens heel veel ruimte, letterlijk en figuurlijk.
Eis jouw eigen werkplek op als je als introverte professional gaat solliciteren en let er dan zeker op dat je niet terechtkomt in een strikt hiërarchische werkomgeving met veel regeltjes en wetten.

Introverte mensen denken na voor ze spreken. Dat speelt in hun voordeel!
Details
  • 1 april 2019
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen