Demotie, bewust een stapje terug... ja dat is geweldig!

Een klant van mij startte onlangs een loopbaanbegeleidingstraject waarin ze na een burn-out terug in het werkveld wilde stappen. Haar carrière had een mooie groeicurve gemaakt en diezelfde curve leek over haar hoogtepunt heen te zijn geweest. Tijdens onze eerste gesprekken wrong dit nogal, maar naarmate de tijd vorderde kreeg mijn klant een schitterend moment van inzicht. Haar dochter vroeg haar om welke reden ze nog door bleef vechten op de arbeidsmarkt? ‘Mama, waarom doe je dit? Je hebt je hele leven zo hard gewerkt, je hebt je gesmeten voor je werkgever. Wij hebben je hierdoor moeten missen...wanneer is het jouw tijd om te genieten?’ Haar dochter is zwanger en ze wordt dus voor het allereerst oma. Opeens beseft ze dat ze te weinig heeft stilgestaan bij de quality time met haar eigen kinderen. Ze heeft kostbare momenten gemist en ze voelt nu wel de nood om dit wel te geven aan haar kleinkind. De ideale timing is aangebroken om haar loopbaan op snelheid in te vullen.

Een demotie is juist de ideale manier om dit te realiseren! Demotie* of degradatie betekent teruggaan uit een hogere functie naar een lagere. Het is het tegenovergestelde van promotie. Demotie houdt vaak een salarisverlaging in, of verlies van bijverdiensten en privileges. Aan de andere kant houdt het meestal een vermindering van werkdruk in. * Source: Wikipedia

Demotie is een opportuniteit om meer te genieten van het leven!

Er komt een moment in jouw carrière waarop je terugkijkt naar wat je allemaal hebt bereikt. Wanneer stop je met jouw ambities achterna te jagen, wanneer breekt het moment aan om genoegen te nemen met je carrière zoals die is verlopen? Wanneer precies heb je jouw hoogtepunt bereikt?

Tanja Verheyen, mede-auteur van het boek Remotie, gelooft in de positieve zin van demotie. Ze gelooft niet in the only way up! 
Er breekt een tijd aan dat je jouw hoogtepunt hebt bereikt in de job waar je ooit bent ingestapt. Je kwaliteiten en persoonlijkheid zijn veranderd in de loop der tijd en passen mogelijk niet meer op die plaats, in die tijd. Jou hier tegen te verzetten, kost vaak bergen energie en levert meestal niet het gewenste resultaat op (denk hierbij aan oververmoeidheid, ‘tegen de bierkaai vechten’, jou niet meer kunnen vinden in innovatie,...).

Acceptatie en rustig vanop afstand met een professionele loopbaancoach bekijken welke vaardigheden je hebt ontwikkeld en hoe je deze in een andere jobsituatie kunt gaan inzetten is wat een traject loopbaancoaching jou kan bieden. Ook al is dit een stapje ‘terug’, is dit beter gezegd een stap in de juiste richting! Of zoals de Fransen het zo mooi kunnen verwoorden: reculer pour mieux sauter.

Demotie is een win-win situatie!

Bewust een stapje terugzetten in jouw loopbaan levert niet enkel jou vele voordelen op. Demotie is een win-win voor jou en de werkgever. Een demotie kan ervoor zorgen dat je jouw werk-privé balans herziet en aanpast naar de noden van dit moment, zoals eerder in het voorbeeld beschreven. Je krijgt een aangepaste job waar je met je volle energie voor kunt gaan, die op je lijf geschreven is en vooral in de juiste verhouding in je leven past. Dit levert de werkgever een goed functionerende maar vooral gelukkige werknemer op. Daarbij geeft het ruimte in de organisatie om functies te herzien of sommige taken onder te verdelen of zelfs een nieuwe functie op te stellen. Dit op zijn beurt zorgt voor een frisse wind en een leuke, nieuwe collega!

De voordelen van demotie op een rijtje

 • Je neemt je eigen loopbaan terug in eigen handen. Je maakt de balans op en en kijkt terug op jouw arbeidsverleden. Je ontdekt waar je kansen hebt laten liggen of keuzes hebt gemaakt die enkel gericht waren je carrière maar niet voor andere levensdomeinen. Je bekijkt je huidige situatie vanuit een ander perspectief en past je loopbaan hierop aan. Een loopbaan heeft een aanloop nodig, hiervoor is geduld nodig. Het gaat over werkelijke stappen durven zetten, buiten je comfortzone gaan. Demotie zorgt er met andere woorden voor dat je bewuste keuzes mag en kunt maken. Jouw reeds afgelegde loopbaanpad heeft jou niet enkel laten groeien op de arbeidsmarkt, maar ook als persoon!
   
 • Je maakt werk van een betere werk/privé balans. Gewoontes sluipen ongezien in het werkleven. Voordat je jezelf ervan bewust bent, neem jij de voorbereiding van de meeting mee naar huis, plan je jouw belafspraak vanuit thuis en vind je het niet erg om ook op zondag eens je mails te bekijken. Deze voortdurende aanwezigheid van je werk in je privé omgeving kun je weer onder de loep nemen en gaan aanpassen. Je kunt eindelijk werk maken van die droom die je al heel je leven najaagt: die leuke cursus wijnproeven, die mooie reis, het opstarten van een nieuwe hobby of een bijberoep.
   
 • Je haalt meer voldoening uit je werk; zelfinzicht zorgt ervoor dat je een beter inzicht hebt in jouw kwaliteiten. Daar kun je jouw focus op gaan leggen. Werken vanuit jouw kwaliteiten werkt niet enkel veel vlotter maar zorgt ook voor meer werkgeluk.
   
 • Demotie is een win-win voor jou en de werkgever met een positieve werkrelatie als resultaat. Immers, van zodra beide partijen voordeel halen uit een gewijzigde situatie komt dit ten goede van de samenwerking. Op lange termijn is dit een heel fijne manier om aan het werk te zijn.

Heb je vragen of ondersteuning nodig? Wil jij ook een stap terugzetten om meer te halen uit jouw leven? Contacteer ons voor een gratis infogesprek!

Er komt een moment in jouw carrière waarop je terugkijkt naar wat je allemaal hebt bereikt. Wanneer stop je met jouw ambities achterna te jagen?
Details
 • 5 maart 2020
Referenties
  • Feedback van onze klanten

   Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

   Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen