Een romantische relatie op het werk, hoe pak je dat aan?

Doordat we vaak met collega’s veel en intens samenwerken, is de kans dat je verliefd wordt op 1 van je collega’s niet onbestaande. Een recente studie (1) toont aan dat maar liefst 55% van de respondenten in zijn of haar carrière geconfronteerd wordt met verliefdheid op een collega. 
Het is heel erg menselijk. Maar hoe pak je het aan als het jou totaal onverwachts overkomt, en het dan nog eens wederzijds blijkt te zijn? Lees onze praktische tips.


1- Erken de voordelen

Op het werk leer je elkaar rustig kennen, en dit in een dagdagelijkse situatie. Je brengt immers veel meer tijd door met je collega’s dan met je vrienden en familie. De kans dat daar liefde ontstaat is dus reëel.
Dat kun je niet vergelijken met een banale ontmoeting op een feestje. Het is minder oppervlakkig en je gaat gegarandeerd gemotiveerd naar je werk omdat je blij bent je partner daar te zien :-) Bovendien hebben jullie dankzij het werk al een onrechtstreekse gemeenschappelijke interesse!


2- Kijk eerst eventjes de kat uit de boom


Zo lang je voorzichtig omgaat met deze relatie, is er niets aan de hand. Zelfs al ben je dolblij en gelukkig met deze nieuwe relatie, het is voor jouw carrière van essentieel belang dat je discreet blijft. Niet elke collega zal jullie relatie appreciëren, en al zeker niet wanneer jullie samenwerken in een team. Je snijdt hiermee enkel maar in je eigen vingers. Doe het dus rustig aan, want jullie ontmoeten elkaar in een omgeving die delicaat is. Wacht even af en zie hoe jullie relatie evolueert doorheen de maanden. Ga even samen op reis zodat jullie elkaar beter leren kennen buiten het werk om. 
Heb je een partner en een gezin en/of is dat het geval bij jouw collega? Dan is het een stuk complexer natuurlijk.

Wat mis je in je huidige relatie dat ingevuld geraakt met deze nieuwe relatie? Een professionele relatietherapeut kan hierin een ideale hulpbron zijn, vooraleer je verder in dit avontuur te storten.


3- Maak een goede afgrenzing tussen werk en privé en ken de regels


Vermijd intieme scènes op het werk. Is het moeilijk om je handen thuis te houden? Spreek dan met elkaar af buiten het werk. Want intimiteit tijdens het werk zou jou je job wel eens kunnen kosten. 
En alhoewel een relatie op het werk wettelijk niet verboden mag worden, hebben sommige bedrijven wel degelijk een strikte gedragscode met betrekking tot romantische relaties tussen collega’s (of met klanten!). Vooraleer je jou in dit spannende liefdesavontuur stort, zorg ervoor dat je perfect op de hoogte bent van de bedrijfsregels met betrekking tot dit onderwerp. Informeer je bij een goede jurist of vakbond.
Juridisch gezien heeft een bedrijf het recht echter niet om jou te ontslaan omdat je een relatie hebt met iemand op het werk. 


4- Wat doe je best wanneer het dan toch scheef afloopt?


Wat als de relatie op de klippen loopt en jullie blijven collega's? In dit geval zal het niet evident zijn om verder professioneel samen te werken en is een carrièreswitch aangeraden. Hierbij kunnen wij jou ondersteunen met loopbaancoaching
Vermijd ook om slecht te praten over je ex, want anders betrek je onrechtstreeks je collega’s terug in jullie conflict, wat niet professioneel is.


5- Volg vooral jullie intuïtie!


Draait het echter wèl positief uit voor jullie? In dat laatste geval is het aangeraden professioneel niet langer samen te werken teneinde neutraliteit naar jullie collega’s toe te bewaren en onderlinge jaloezie of vermoedens van vriendjespolitiek te vermijden. Ook hier is dus ook een carrièreswitch raadzaam.
Dus, wanneer jullie ècht voor elkaar gemaakt zijn, dan is het de moeite om hier voluit voor te gaan, ondanks de wellicht zeer grote impact hiervan op je carrière! Maak een concreet carrièreplan op samen met een professionele loopbaancoach. Dit laat jou toe om een volgende logische carrierestap te zetten, die heerlijk hand in hand kan gaan met jouw relatie. 


PS - En praat later thuis niet constant over jullie job. Zorg ervoor dat jullie iets anders gemeen hebben dan alleen maar jullie carrière. :-) Een goede work life balans blijft belangrijk...


(1) Lees hier de resultaten van de studie 

Overweeg jij een carrièreswitch maar jij het bos door de bomen niet meer qua  jobaanbod?  Wil jij onderzoeken waar je de komende 10 jaar naartoe wilt met jouw carrière? In een veilige, professionele omgeving kunnen we samen jouw talenten, waarden en  competenties, en professionele missie in kaart brengen en jou begeleiden naar je ideale  carrièrepad. In 4 sessies van 2 uur maak jij jouw carrièreplan concreet, en creëer je jouw ideale jobsituatie! Wij maken samen met jou jouw personal brand op zodat jij jouw droomjob binnenhaalt!

Laat je 8 uur coachen via de VDAB loopbaancheques voor slechts 10 Euro per uur!
Lees hier de voorwaarden om in aanmerking te komen voor loopbaancoaching of bekijk referenties van enkele van onze vele tevreden klanten! 

Love is a feeling and relationships are work
Eva Buyck
Details
  • 2 februari 2018
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties