Gevangen in de gouden kooi of regisseur van jouw loopbaan?

Je hebt zo van die momenten dat je het (even) niet meer ziet zitten op het werk. De files, de vele snel opeenvolgende veranderingen, de almaar toenemende werkdruk, de jaarlijkse evaluatiegesprekken met jouw zoveelste nieuwe manager, .... of misschien net de sleur en het gebrek aan uitdaging en groei zorgt ervoor dat je denkt: “Moet ik hier tot aan mijn pensioen blijven?” Niets is minder waar, we moeten niets maar waarom blijven we dan toch zo lang hangen bij die éne werkgever?

Trouw zijn aan je job: een cultureel gegeven?

Belgen blijken precies honkvaster dan andere Europeanen. Een gedetailleerde studie van Randstad in 23 landen toonde aan dat in 2014 slechts 9 procent van de Belgische bevolking veranderde van job, ten opzichte van 14% wereldwijd. Van de werkende Vlamingen is nagenoeg de helft (48,3 procent) in de voorbije tien jaar niet van job veranderd, aldus recente verslaggeving in De Standaard. In Nederland heeft men als standaard contracten van bepaalde duur, bij ons zit iedereen te “zeuren” voor een “vast” contract. Maar dat kan echt wel beklemmend zijn, toch? Die gouden kooi waar je niet uit kan?!

Word CEO van jouw leven

Er is nochtans een way-out! Eerst en vooral dien je je jezelf de vraag te stellen: “waarom wil ik hier weg? Wat zijn mijn frustraties?”. Dat geeft een antwoord op wat je mist. Misschien is de werkgever door de jaren heen overgenomen, samengegaan met anderen en is er geen match meer in waarden tussen jou en je organisatie. Wil jij dan blijven werken voor een organisatie met andere waarden dan de jouwe? Een zeer belangrijke vraag! Maar het kan ook zijn dat je het beroep an sich niet meer ziet zitten omdat je jouw echte talenten niet meer kwijtkunt in je job. Dan rijst al snel de vraag, wat nu? Moet ik nu nog gaan studeren op mijn leeftijd? En toch, velen doen het je voor. Ze kiezen voor volwassenonderwijs en vinden nieuwe horizonten in het bacheloronderwijs. Je kan dit modulair volgen in combinatie met een (deeltijdse) baan. Of wie weet is het nieuwe beroep dat jij wilt gaan uitoefenen misschien wel een knelpuntberoep en kun je deze opleiding in samenwerking met de VDAB volgen. Dit impliceert wel een aantal voorwaarden maar daar zal de VDAB jou wegwijs in kunnen maken!

Neem vandaag nog actie en creëer de jobsituatie die in jouw leven past, en niet omgekeerd.

Bij de pakken blijven zitten, ongelukkig blijven, je sleuren naar je werk…hoeft echt niet. De tijd dat je ergens startte en daar op pensioen ging is al lang voorbij. Levenslang leren is essentieel. Jongeren die vandaag op de schoolbanken zitten, zullen tijdens hun carrière misschien wel tien verschillende jobs uitoefenen. En de helft van die banen bestaat vandaag nog niet. Straffer nog: zelf het beroep dat je uitoefent staat al lang niet meer vast. Zo heb ikzelf al cliënten gehad die zich hebben omgeschoold van orthopedagoog naar tuinaannemer, van directiesecretaresse tot leerkracht,… En neen, dat waren geen “piepjonge” mensen maar minstens prille veertigers. Het vraagt juist wat lef en een duwtje van een ervaren loopbaancoach! Just do it en boek vandaag nog een gratis infogesprek in jouw buurt. Why? Because you deserve to shine!

Lees ook:  4 manieren om je talenten te ontdekken!

De tijd dat je ergens startte en daar op pensioen ging is al lang voorbij. Straffer nog: zelf het beroep dat je uitoefent staat al lang niet meer vast.
Details
  • 22 augustus 2019
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen