barbara de peuter foto Barbara De Peuter

Help, ik ben leerkracht en voel me niet meer goed in mijn job!

teacher-standing-in-front-of-class

Een job als leerkracht: het lijkt een droomjob voor velen. Wie wil er niet veel vakantie nemen en weinig werk hebben? Er bestaan veel onterechte vooroordelen over de job als leerkracht. Ze krijgen veel vakantie en maken geen overuren. Helaas: niks is minder waar. Almaar meer leerkrachten keren na de vakantieperiodes liever niet terug naar school. Burn-out bij leerkrachten: het is een steeds meer toenemend fenomeen. Hoe onstaan deze symptonen van burn-out en wat doe je ertegen? Lees onze tips!

Waarom stevenen almaar meer leerkrachten af op een burn-out?

  • Na een drukke schooldag begint er opnieuw een werktaak voor de leerkracht. Lesvoorbereidingen, examens en huistaken verbeteren, en de overload aan overige administratie zorgt ervoor dat je snel enkele uren zoet bent.
  • Veel kinderen zitten op een ander leerniveau en hebben extra aandacht nodig en een aangepast leerprogramma op maat.
  • Zowel ouders als kinderen zijn mondiger en assertiever geworden. Dit vereist een assertieve aanpak!
  • Er zijn vergaderingen, bijscholingen, leerkrachten moeten toezicht houden, er zijn schoolfeesten en oudercontacten.
  • Leerkrachten krijgen doorgaans zeer weinig erkenning voor hun job desondanks hun harde werken.
  • Veel leerkrachten moeten elk jaar opnieuw solliciteren voor een contract van enkele of meerdere uren. Er is weinig werkzekerheid, en dat geeft stress als je net een huis hebt gebouwd of een eerste kindje kreeg.
teacher-helping-children-behind-computer

Hoe check je of je job als leerkracht nog steeds bij jou past?

Het is belangrijk om een analyse te maken van je energiegevers en energievreters, je talenten en je waarden en je persoonlijkheid. Daar kunnen wij jou met individuele loopbaanbegeleiding bij helpen. Ook kan coaching op assertiviteit een enorme stap vooruit zijn.

Wat doe je dan als je beseft dat de job als leerkracht niet langer matcht met hetgeen je kunt, wie je bent en wat je wilt gaan doen?

Op dat moment is het aangeraden om een carriereswitch te overwegen. Veranderen is een grote drempel. Veel leerkrachten denken dat ze te oud zijn of dat ze over te weinig diplomas of competenties beschikken om een carriereswitch te maken.

Hoe pak je dat aan?

  • Je kunt de context veranderen waarin je les geeft. Mogelijks ben je een krak in je vak maar heb je een andere doelgroep nodig: kinderen in plaats van pubers, of volwassenen in plaats van kinderen.
  • Je kunt gaan voor een andere job binnen de onderwijssector. Laat je niet afschrikken door veeleisende criteria. Wie niet waagt niet wint! Bekijk functies zoals zorgcoordinator, CLB medewerker, beleidsondersteuner,…
  • Is de sfeer niet leuk op het werk? Soms hoef je het niet ver te zoeken en kun je gewoon veranderen van klas of school! Een gesprek met je directie kan ook al wonderen doen!
  • Je kunt uitgekeken zijn op je vak en toe zijn aan nieuwe mogelijkheden voor zelfontplooiing. Is het een optie om een ander vak te doceren?
  • Wie het schopt tot leerkracht, heeft sterk ontwikkelde organisatorische en communicatieve competenties, is creatief en probleemoplossend en kan een groep faciliteren. In welke jobs zijn deze vaardigheden gegeerd? De zorgsector is er eentje van, maar het kan evengoed in job zijn in een staffunctie of als leidinggevende.
  • Ben je weg van muziek of sport en wil je tijdens de grote vakantie een extraatje verdienen? Veel leerkrachten starten een bijberoep op waar ze hun echte passie in kwijt kunnen. Kindercoach of studiebegeleider? Een bijberoep kan een fijne afwisseling geven en toelaten dat je jouw passies uitbouwt naast je vaste job.
teacher-leaning-against-blackboard

Ben jij als leerkracht bezorgd over je toekomst binnen het onderwijs? Lukt het jou niet langer om elke dag opnieuw vol energie voor jouw klas te staan? Loopbaanbegeleiding via de loopbaancheques kan jou ondersteunen in jouw zoektocht naar een jobsituatie die bij jou past! Je betaalt hierdoor maar 10 euro per uur voor 8 uur loopbaanbegeleiding. Normaal kost dit traject 137,50 euro per uur voor 8 uur. Een hele besparing dus, waardoor je deze kans niet mag laten liggen!

Samen met jou kijken we naar jouw energiegevers en energielekken, jouw waarden, talenten en persoonlijkheid en gaan we jouw assertiviteit aanpakken, zodat jij mondiger wordt naar leerlingen, ouders, en nee leert zeggen!

Deel dit artikel