Help! Ik heb een gat in mijn CV! 5 tips

Iemand zonder gat of gaatje in zijn of haar CV: dat kom je bijna niet meer tegen! De tijd van onze ouders, die heel hun loopbaan voor dezelfde werkgever werkten, is voorgoed voorbij.  Prognoses en studies tonen aan dat startende medewerkers gemiddeld 7 keer van job gaan veranderen!

Oké. Je hebt een gat. Wat nu? Lees onze 5 tips!

1- Wees eerlijk!

Wanneer je een aannemelijke verklaring hebt voor “ het gat”, kun je toch gewoon de waarheid vertellen. Er kunnen namelijk heel veel verklaringen zijn waarom je een gat hebt!

- Je studeerde iets bij om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten
- Door herstructureringen werd jou de deur gewezen
- Je had een eigen bedrijf waarvan opeens bleek dat het niet rendabel was
- Je kreeg of nam je ontslag
- Je woonde een tijdje in het buitenland
- Je wist nog niet goed welke job bij je paste en je deed interimjobs om ervaring op te doen en bij te leren
- Je “nam” tijd om alles even op een rijtje te zetten
- Je wilde een tijdje langer genieten van je baby
- Je werd ziek of je kreeg een burn-out
- Je zorgde een tijdje voor jouw kinderen, partner of ouders als mantelzorger

Eigenlijk speelt een gat in jouw CV in jouw voordeel! Bepaalde positieve eigenschappen worden benadrukt. Wanneer de behulpzaamheid, die van bijvoorbeeld een mantelzorger verwacht wordt, ook nog eens in jouw toekomstige job van toepassing is, is dat een extra troef!

Maar 1 iets staat vast: lieg niet! Een leugen kan jou je job kosten! En dat is helemaal voor niks nodig. Want jij verdient het om met jouw CV jouw competenties en waarden in de kijker te zetten! Je bent zoveel meer als persoon dan dat ene “ gat “ in jouw CV.

2- Vrijwilligerswerk en opleidingen: dat is ook werken!

Doe of deed je aan vrijwilligerswerk? Dat is ook werken! Ook in vrijwilligerswerk moet je bepaalde kwaliteiten gaan inzetten. De ervaring die je opdoet via vrijwilligerswerk is relevant, zeker wanneer je ze kunt inzetten voor de job waarvoor je solliciteert! Wees trots op jezelf en beschrijf jouw vrijwilligerswerk in jouw werkervaring, en degradeer dit niet naar de rubriek “hobby’s”.

Ook relevante opleidingen tonen aan dat je, zelfs met een gat,  niet “op” je gat zit. J

3- Communiceer positief

Heb je enkele jaren terug jouw ontslag gekregen? Tja, alleen al het woordje “ontslag” heeft een negatieve connotatie. Beter is dat je dat woord gewoon niet vermeldt maar spreekt over een carrièreswitch.

Blijf niet in het verleden hangen. Een job kan ook zijn bewaardatum bereikt hebben. Niks is eeuwig! Focus op de win-win die jij wilt aanbieden aan jouw toekomstige werkgever. Een nieuwe uitdaging werkt motiverend en is dus toekomstgericht!

Wist je dat de meeste ontslagen gewoon het logische gevolg zijn van een andere “visie“ op zaken doen, een waardenclash met de werkgever? Wanneer jij bijvoorbeeld zeer ambitieus bent, en autonoom werkt, maar jouw werkgever een controlefreak is en belang hecht aan gedetailleerde rapportage en procedures, dan hebben jullie gewoon andere waarden!

En daar is niks mis mee!

4- Zorg voor een overzichtelijk CV

Werkte je voor verschillende werkgevers in éénzelfde jaar? Deed je interimjobs? Vermeld dan het jaartal en maak een opsomming van de werkgevers, jouw werkervaring en functie-omschrijving. Zorg er vooral voor dat het overzichtelijk blijft. Heb je een gat in een periode van enkele jaren ver ? Vermeld uitvoerig jouw laatste jaren werkervaring in je CV.  Uiteindelijk is dit de meest relevante werkervaring voor jouw recruteerder!

5- Verwerk jouw personal brand in een professionele doelstelling

Vermeld een professionele doelstelling in jouw CV, die de recruteerder vertelt waarom jij voor deze job kiest en wat jou onderscheidt ten opzichte van jouw concurrenten die ook voor deze job solliciteren. Wat zijn jouw 3 meest onderscheidende sterke punten waarom jij de job verdient? Toon aan dat deze job logisch in jouw carrièreplan past.  Verwerk in jouw professionele doelstelling jouw competenties en waarden.

Overweeg jij een carrièreswitch maar jij het bos door de bomen niet meer qua jobaanbod? Wil jij onderzoeken waar je de komende 10 jaar naartoe wilt met jouw carrière? In een veilige, professionele omgeving kunnen we samen jouw talenten, waarden en competenties, en professionele missie in kaart brengen en jou begeleiden naar je ideale carrièrepad. In 4 sessies van 2 uur maak jij jouw carrièreplan concreet, en creëer je jouw ideale jobsituatie! Wij maken samen met jou jouw personal brand op zodat jij jouw droomjob binnenhaalt!

Ga nu met 1 van onze coaches in jouw regio werken aan jouw carrièrepad! Voor een overzicht van coaches en locaties https://sterkopjewerk.be/in-jouw-buurt
Schrijf je hier in voor een gratis en geheel vrijlblijvend infogesprek https://www.sterkopjewerk.be/infogesprek

Laat je 8 uur coachen via de VDAB loopbaancheques voor slechts 10 Euro per uur!
Lees hier de voorwaarden om in aanmerking te komen voor loopbaancoaching: https://www.sterkopjewerk.be/loopbaancheques, of bekijk referenties van maar enkele van onze vele tevreden klanten! https://www.sterkopjewerk.be/referenties

Nog niet zeker wat loopbaanbegeleiding concreet kan inhouden voor jouw carrière? Doe onze gratis online loopbaantest https://www.sterkopjewerk.be/loopbaantest

 

Details
  • 12 november 2017
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen