Hoe een juiste mindset jou op weg kan helpen naar meer werkgeluk!

Mijn vriendin zei laatst tegen mij dat het leek alsof ik altijd vakantie heb. Ze bedoelde hiermee dat ik het grootste deel van de dag precies doe wat ik graag doe. Ik moet bekennen dat ze wel een punt heeft. In mijn job doe ik voornamelijk dingen waar ik gelukkig van word. Hoe doe je dit? Welke baan past bij mij? Veel mensen die op een kruispunt staan in hun leven en op zoek zijn naar hun ideale carrièrepad, krijgen met deze vraag te maken. Het beantwoorden ervan is vaak geen evidentie...

Over het algemeen zijn we geneigd om te denken in termen van moeilijkheden en problemen. Ik ben niet goed genoeg. Ik kan dit niet goed (genoeg). Ik zal niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Het zal (weer) niet voor mij zijn. Typisch hierbij is dat we gaan focussen op een tekort of wat we kunnen verliezen. Zo werken bij we onszelf belemmerende gedachten op, die vaak irreëel zijn. Vanuit deze denkwijze is het zeer moeilijk om op zoek te gaan naar meer jobtevredenheid.

Hoe denk jij over jezelf?

In eerste instantie is het creëren van de juiste denkwijze (mindset) van cruciaal belang. Op deze manier krijg je een correct beeld van jezelf, je competenties en de mogelijkheden of kansen die deze bieden. Carol Dweck onderzocht decennia lang waarom sommige mensen succesvol zijn in het leven en zich blijven ontwikkelen, terwijl anderen die even getalenteerd zijn blijven stilstaan. Zij ontdekte dat de mindset van mensen in het leerproces een cruciale rol speelt. Dweck spreekt over twee soorten mindsets. De fixed en growth mindset.

De fixed mindset

Wanneer je kijkt vanuit een fixed mindset, ben je ervan overtuigd dat je capaciteiten vast staan. Vaardigheden, competenties en talenten zijn een vast gegeven. Hierdoor ga je ervan uit geen controle te hebben over hetgeen je bij jezelf kan ontwikkelen. Mensen met een fixed mindset besteden vaak meer tijd aan het inventariseren hoe slim en talentvol ze zijn, in plaats van het ontwikkelen van hun intelligentie en talent. Ze geloven ook dat, wanneer je talent hebt, je succes zal oogsten. Iets wat niet altijd zo blijkt te zijn.

Kenmerken van een fixed mindset:

 • Je bent bang om fouten te maken of dom over te komen. Dit kan leiden tot perfectionisme en faalangst.
 • Je geeft sneller op bij een tegenslag.
 • Feedback wordt genegeerd en negatief geïnterpreteerd als kritiek of een bedreiging. Dit kan leiden tot negatieve gedachten, gevoelens en gedrag.
 • Succes van anderen creëert gevoelens van jaloezie of kan bedreigend overkomen.

De growth mindset

Bij een growth mindset geloof je erin dat je capaciteiten verder kan ontwikkelen door toewijding en hard werken. Je intelligentie en talenten zijn nog maar een begin. Deze zijn als het ware een katalysator om je competenties en vaardigheden verder te ontwikkelen. Als dat je overtuiging is, leer je graag, sta je jezelf toe om fouten te maken en om eruit te leren. Net dit gegeven is van cruciaal belang, wil je meer jobtevredenheid realiseren.

Kenmerken van een growth mindset:

 • Je bent gericht op verandering en ontwikkeling.
 • Jouw doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes.
 • Je staat open voor feedback. Feedback is mooi en belangrijk en zo broodnodig om te blijven leren.
 • Het succes van anderen zie je als een leer-en inspiratiemoment.

We kunnen stellen dat een growth mindset enerzijds de mogelijkheid biedt om een juist beeld van jezelf te schetsen. Omdat je vanuit een breder perspectief kijkt, krijg je een correcter beeld van jezelf. Je ontdekt je blinde vlekken en waar je kansen liggen op verdere ontplooiing. Anderzijds geeft het je positieve kracht. Zo biedt het perspectieven om kennis en ervaring op te doen, met een grote kans op slagen. Het hebben van een growth mindset kun je leren. Het is als het ware een manier van zijn, hoe je naar jezelf en de buitenwereld kijkt.

Vier stappen om je mindset te beïnvloeden!

 1. Wees jou bewust van je eigen overtuigingen.
 2. Leer een fixed mindset te herkennen. Bedenk dat je een keuze hebt!
 3. Vervang je fixed mindset gedachte door een growth mindset gedachte.
 4. Eenmaal de growth mindset te pakken? Gebruik deze om je keuzes te maken en handel ernaar!

Zowel een fixed als growth mindset zijn niet absoluut. Het zijn de twee uitersten van een continuüm. Het is een persoonlijkheidskenmerk en niet je persoonlijkheid op zich. Aan de ene kant gaat het om mensen die minder nieuws bijleren en hierdoor stil staan. Of erger nog, vast komen te zitten. Aan de andere kant gaat het over mensen die zich op alle fronten blijven ontwikkelen.

Iedereen heeft in zijn leven te maken met shit. Er zijn heus geen mensen die alles perfect op wieltjes lopen hebben. Het verleden is voorbij. De toekomst en jouw toekomstige carrièrepad heb jij in eigen handen! Te vaak leven we een leven waarvan we denken dat men van ons verwacht hoe we ons leven moeten leven. Kap met het leven van iemand anders ideaal en start vandaag nog met jouw eigen koers te varen!

Bij een growth mindset geloof je erin dat je capaciteiten verder kan ontwikkelen door toewijding en hard werken!
Details
 • 29 mei 2020
Referenties
  • Feedback van onze klanten

   Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

   Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen