Maak voorgoed komaf met uitstelgedrag!

We kennen het allemaal: uitstelgedrag. Verleidelijk op het eerste zicht, maar terzelfdertijd een sluimerende stressfactor die burn-out in de hand werkt. 
Heb je er al eens bij stilgestaan wanneer en waarom je zaken uitstelt? Lees onze inzichten en tips!

3 soorten uitstellers....tot welke groep hoor jij?

 • De rushzoekers gaan met plezier het gedrag uitstellen tot het laatste moment. Ze ervaren een adrenaline rush als we het gedrag toch stellen.
 • De beslissingsuitstellers stellen het gedrag uit omdat ze moeite ondervinden met het nemen van beslissingen. Is kiezen niet altijd een beetje verliezen?
 • De vermijders stellen het gedrag niet omdat ze bang zijn om te falen of om te stralen. Beter gekend als faalangst en straalangst.

Wat zijn de oorzaken en hoe pak je ze aan?

De oorzaken van uitstelgedrag kunnen erg uiteenlopend zijn.
Neem je teveel hooi op je vork? Een groot project kan verlammend werken en jou afschrikken...Eet een grote olifant op in kleine stukjes. Deel het project op in kleine deeltaakjes en begin met 1 taakje. Zo beloon je jouzelf snel en werk je stukken efficiënter. 
Last van motivatie? Vaak kunnen negatieve gedachten jou demotiveren waardoor je zaken voor je uitschuift. Focus je op het positieve resultaat en het prettige gevoel dat je gaat bereiken wanneer je taak afgewerkt is, in plaats van op de negatieve gedachten. Ben je een perfectionist en leg je de lat hoog voor jezelf? Wees dan wat liever voor jezelf en besef dat fouten unieke opportuniteiten zijn om te leren! 
Wellicht heb je ook een smartphone en werken inkomende mails verleidelijk. Beperk het lezen van mails en sociale media, je zal ervan versteld staan hoeveel tijd je hiermee wint, al snel een paar uur per week! 

Be your own personal coach! 

Hoe praat je tegen jezelf? 
Stel jezelf de vraag: Heb ik een grondige REDEN of heb ik een EXCUUS? Stel ik nog uit?
Hoe handel je? Durf knopen doorhakken. Kiezen geeft instant rust. 
Ik neem NU de beslissing: dit geeft mij rust!

Helpt het bovenstaande jou al wat , maar ben je er nog niet?  Dan kun je starten met het opmaken van een actieplan. Stel jezelf doelen en spreek ze luidop uit. Start klein maar fijn: onderneem een actie waarvan je zeker bent dat het een succes wordt en beloon jezelf met iets kleins!
Time management is key... Vink eerst het belangrijkste af van jouw to do lijst, en niet het dringendste. Wat kun je delegeren? 
Stay focused! Gebruik apps zoals ‘Forest’ en blok wekelijks tijdsblokken in je agenda voor taken die je dan gaat afwerken, los van afspraken of meetings. Evalueer jezelf regelmatig en vraag feedback aan partner, vriend(in) of kinderen! 

Lukt het jou niet alleen om dit voor jezelf helder te krijgen? 

Contacteer ons voor een gratis kennismakingsgesprek met een Sterk op je Werk loopbaancoach in je buurt!

Bij ons kun je jouw loopbaancheques hiervoor inzetten, waardoor je 8 u coaching krijgt voor € 80 (Vlaamse subsidie, werkelijke waarde is € 1 100, ook voor zelfstandige ondernemers).

Als je je bewust bent van je uitstel gedrag, dan kan je bewust DOEN. Dus stop met denken en GO for it!
Details
 • 30 januari 2019
Referenties
  • Feedback van onze klanten

   Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

   Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen