Mantelzorg met jouw drukke job: hoe doe je het?

Na het overlijden van papa verhuisde mama naar een appartement.

Het huis, ons familienest, was veel te groot en leeg geworden …
Mama verhuisde naar een serviceflat.
7 jaren gingen voorbij…
Ze was er gelukkig, omdat ze meer sociale contacten had, het flatje minder groot was om te onderhouden en ze kon rekenen op hulp, mocht er iets gebeuren….

2 jaar geleden spraken we al eens voorzichtig over het WZC tegen ons mama.
We kregen een resolute NEE. Daar ga ik nooit naartoe! Wat denken jullie wel?

Corona zorgde ervoor dat enkele zaken zwaar begonnen door te wegen. Eenzaamheid loerde om de hoek door de verminderde sociale contacten, en mama had meer en meer last van pijn…

Over het WZC spreken tegen mama was taboe.
Ineens begon mama er zelf over te praten. Samen hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet.
Na een jaar “broeden” zei mama ja.

Midden oktober.
We gaan, samen met mama, naar het woonzorgcentrum voor een kennismakingsgesprek.
We kregen te horen dat er nog 2 mensen voor haar op de wachtlijst stonden.
Eind oktober kreeg mama een telefoontje, ze stond op de eerste plaats…op 4 november volgde de verhuis! Van een rollercoaster gesproken !

Dit doet iets met een mens.

Op amper 4 weken tijd werd alles geregeld en was haar serviceflatje leeg!

Mama heeft zich verrassend snel aangepast. Ze voelt zich (naar behoren) vrij goed.

Voor mij, haar dochter, was het echt een emotionele beproeving.

Soms heb ik het gevoel dat het voor mij lastiger is dan voor mama zelf.

Dit voelt aan als – opnieuw - een klein beetje afscheid nemen van haar en van het verleden. Want, we weten allemaal, dit is de laatste verhuis dat we voor haar konden doen.

Naast al het geregel, administratieve aanpassingen, verkoop meubelen, planning verhuis, wat kan mee, wat kan niet mee, om dan nog maar te zwijgen van ons mama die op het laatste helemaal haar kluts kwijt was, wogen de emoties bij mij heel zwaar door.

Ik kan je verzekeren dat dit jouw work life balans helemaal op zijn kop zet. Hoe ging ik dit allemaal klaarspelen op zo een korte tijd ? En wat met mijn werk ?

Tijd om mijn eigen coachingtools toe te passen bij mezelf. Ik overtuigde mezelf ervan dat alles wel op zijn plooi ging vallen, wat ook gebeurde…. Ik ben perfect in mijn imperfectie, een mens van vlees en bloed. Een grote olifant eet je in stukjes op: 1 ding per keer aanpakken, overzicht behouden, dag per dag, stap per stap… En, last but not least: aanvaarden wat is….

Vooral dit laatste was het moeilijkste, aanvaarding… Ik had zoveel moeite met aanvaarden dat ons mama niet meer dezelfde persoon is als voordien, dat ze soms wat levenslust mist en aan haar laatste levensfase begonnen is.

We kunnen de evolutie in het leven echter niet tegenhouden, we hebben enkel zelf in de hand hoe we ermee kunnen omgaan.

Hoe blijf jij in je kracht staan terwijl jouw ouders hun kracht verliezen ?

Ouder worden omvat een grote oefening in loslaten (van beide kanten). Dat gaat gepaard met een confrontatie met jezelf, rouwen en soms zelfs schaamte. Maar hopelijk ook met innerlijke rust, nieuw ontdekte kracht en tevredenheid.

Hoe blijf jij als kind van jouw ouders in verbinding met jezelf staan, en waar is de grens tussen geven en verder voor jezelf zorgen ?

Een belangrijke vraag die met de juiste aanpak het leven voor beiden wat kan verzachten.

Iedere mens is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar levensgeluk. Dit is ook zo als ouders ouder worden. De vergankelijkheid hebben we niet in de hand. Het is zinloos je schuldig te voelen over iets waar je zelf niet verantwoordelijk voor bent. Een schuldgevoel is een gevoel verantwoordelijk te zijn voor het gevoel van een ander. Weet echter, dat je nooit verantwoordelijk bent voor een gevoel bij een ander. Je bent enkel verantwoordelijk voor je eigen gevoel.

Wat heb jij dan wel onder controle, waar heb jij wel invloed op?

De cirkel van invloed en betrokkenheid van Covey kan je daarbij ondersteunen.

Alles waar je jouw tijd en aandacht aan wilt schenken zitten in je Cirkel van Betrokkenheid. Vanzelfsprekend zitten er dus ook dingen in deze cirkel die je graag zou willen aanpakken, maar waar je helaas geen invloed op hebt. 

Jouw Cirkel van Invloed bevindt binnen je cirkel van Betrokkenheid. Daar zit alles waar je wel invloed op kunt uitoefenen. De randvoorwaarde is dus evenwel dat iets zich pas in je cirkel van invloed bevindt, wanneer het ook in je cirkel van betrokkenheid zit. Je kunt geen invloed uitoefenen op iets waar je niet bij betrokken bent.

Waar wil jij jouw kostbare tijd en aandacht aan schenken? 
Waar heb je echt invloed op? 

Laat de zaken los waar je toch geen invloed op hebt. 
Laat de zaken los die niet van jou zijn, maar van een ander...

Neem voldoende rust

Mantelzorg is intens en slorpt heel veel tijd en energie op. Ben je moe? Luister naar de taal van je lichaam! Doe, als het kan, een korte wandeling van een half uurtje doet al wonderen. Plan elke dag rustmomenten in, ook al duren ze maar een kwartiertje. Moet je een project afwerken of heb je een belangrijke meeting? Plan na die drukke dag een rustige dag in.
Ben je in de mogelijkheid om af en toe eens een dutje van twintig minuten te doen? Niet twijfelen, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dutjes jouw alertheid en concentratie op het werk verbeteren. Ook jouw humeur gaat er op vooruit. Dutjes reguleren jouw bloeddruk en bieden hart-en vaatbescherming. Lukt het jou niet in de week om dutjes te doen, probeer het dan zeker op zondag. Zorg voor een goede slaaphygiëne. Ga op regelmatige tijdstippen naar bed, ook in het weekend. Ontspan een uur voor het slapengaan en zorg voor voldoende buitenlucht in de kamer.

Voorkom overbelasting. Wordt de zorg steeds intensiever en zwaarder? Delegeer taken uit, niet enkel deze voor de persoon, maar ook voor jezelf. Bewaak je grenzen goed en neem je gevoelens ernstig. Je hoeft je emoties niet te verstoppen, ze doorvoelen en delen met anderen lucht op. Maar niks moet, jij bent baas over je leven, en niemand anders.

Welke motivering(en) je ook aangeeft waarom je de zorg voor iemand opneemt, het betekent nog altijd niet dat mantelzorger worden een keuze is.
Het is veel meer een antwoord op een 'waaromvraag' in een situatie waar je (soms) niet echt de keuze hebt.

Hoe kan je die “nieuwe taak” positief invullen en combineren met jouw job en jouw actieve leven naast jouw job?
Hoe blijft het voor jezelf een positieve meerwaarde ?
Hoe blijf je dit volhouden ?
Zoek je concrete mogelijkheden om de afstemming tussen werk en zorg te verbeteren?

Heel wat vragen over een gevoelige materie, want het gaat tenslotte over mensen, mensen die je graag ziet.
Loopbaanbegeleiding kan je daarbij ondersteunen zodat je jezelf niet verliest en het woord “zelfzorg” steeds in je achterhoofd houdt.
Een aantal van onze coaches volgden de opleiding Loopbaan met Zorg, in samenwerking met KULeuven.
De basisprincipes van deze opleiding werd bovendien aan al onze coaches gegeven tijdens hun in-company opleiding bij Sterk op je Werk.
Zo kun jij jouw mantelzorg blijven volhouden en ben je zelf ook gelukkig met je “bewuste” keuze.

Betere balans tussen werk en privé als mantelzorger

Neem jij als mantelzorger teveel hooi op je vork, waardoor je niet meer goed voor jezelf zorgt en jouw work life balans zoek is?
Wist je dat je hiervoor gebruik kunt maken van loopbaanbegeleiding bij Sterk op je Werk?
Vraag hier jouw gratis kennismakingsgesprek aan met één van onze loopbaancoaches.

Laat de zaken los waar je toch geen invloed op hebt.  Laat de zaken los die niet van jou zijn, maar van een ander...
Details
  • 17 december 2021
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen