Overgekwalificeerd? 10 tips om de job toch binnen te halen!

Wat kan er nu nog mis gaan als je een mooi opleidingspad hebt bewandeld, diverse diploma’s op zak hebt en vervolgens enkele jaren werkervaring. Is overkwalificatie een smoes van recruiters of wel degelijk een punt om jou zorgen over te maken? Laat het ons even dan toch onder de loep nemen en als een voldongen feit erkennen. Overkwalificatie kan wel degelijk ‘teveel’ zijn voor de arbeidsmarkt waarin je stapt of voor de functies die je juist graag wil uitvoeren.  Er zijn voor-en nadelen. 

De voordelen...

 • Je bent je bewust van de functie en maakt een bewuste keuze om op dit niveau te werken.
 • Je doorgroeiambities zijn daardoor lager en de kans dat je lang(er) op deze plek blijft zitten is zeer reëel.
 • Daarnaast zul je jouw werk met zoveel overgave en enthousiasme doen dat je het bijna geen werk meer lijkt. Fluitend naar je werk is goud waard voor jou en de werkgever!
 • Indien je wel doorgroeiambities hebt binnen de organisatie is het een slimme strategische zet om de volledige organisatie te leren kennen. Je ziet alle takken en niveaus in de organisatie om onderaan/lager in te stappen en zo de weg vooruit te maken. De werkgever zou je helemaal klaar kunnen stomen door je alle kneepjes van het vak te leren zoals zij tewerk gaan.

De nadelen ?

 • Collega’s kunnen zich geïntimideerd voelen, je kunt overkomen als een bedreiging met al je werkervaring en kennis. Hierdoor riskeer je minder populair te zijn in het team.
 • Ook werkgevers kunnen zich bedreigd voelen wanneer jij altijd vooruitstrevend en innovatief bent, meer dan hen.
 • Mensen hebben vaak de perceptie dat je sneller gaat opbranden - in deze functie onder je niveau - en dat verveling zal toeslaan met als gevolg dat je de organisatie snel zult verlaten.
 • Werkgevers, maar vooral ook recruiters denken vaak dat je als overgekwalificeerde hogere salariseisen hebt.

Hoe haal jij de job dan toch succesvol binnen? Lees onze 10 slimme tips!

 1. Gebruik dezelfde taal als in de vacature en op de website.
 2. Benader jouw vaardigheden op de taken die moeten worden uitgevoerd. Waarom ben jij juist om die reden interessant? 
 3. Eenvoud werkt. Hou je presentatie simpel en no-nonsense. Je CV hoeft niet opgeklopt te worden.
  Alles draait om de brug die jij kunt slaan met de job waarvoor jij solliciteert. Anderzijds, maak je cv of presentatie (in een brief of mail) ook niet te eenvoudig waardoor het niet meer bij jou past.
  Jij blijft uiteindelijk wel wie je bent en daarbij zitten hele mooie andere ervaringen. Ook als deze niet volledig bij dit niveau/functie past!
 4. Benadruk dat jouw ervaringen ervoor hebben gezorgd dat jij bent wie je nu bent, niet enkel qua vervaardigde kwaliteiten, maar ook als persoon!
 5. Benadruk dat je bepaalde stappen hebt gezet en andere/hogere functies hebt gezien waardoor je des te beter weet waarom je voor deze functie kiest. Benadruk hierbij de voordelen van deze functie ten opzichte van een functie die je eerder hebt gehad met bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden, draagkracht, duizendpoot-vereisten.
 6. Schets het beeld dat je hebt van de functie zodat de werkgever inziet dat je de functie goed inschat. Hiermee kun je benadrukken dat je heel bewust voor deze stap kiest.
 7. Als je vaker bent afgewezen omdat je overgekwalificeerd bent, bereid je voor op de redenen hier eerder zijn gegeven. Counter deze door hierop in te spelen in een volgend gesprek. Denk hierbij aan het benoemen van de zekerheid waarom je juist in deze job zult schitteren.
 8. Laat de werkgever weten dat je gewoonweg heel enthousiast bent over de taken.
  Immers: van zodra jij jouw enthousiasme/drive en positiviteit over de functie kunt overbrengen, ben je al voor de helft aangenomen.
 9. Wees voorzichtig met werkgevers die zich bedreigd voelen voor hun eigen functie, wanneer jij in de organisatie komt.
  Het is essentieel om samen te werken en de cooperatie op te zoeken. Stel je bescheiden op tijdens het sollicitatiegesprek, probeer niet het hoogste woord te voeren of teveel ideeën aan te dragen. Mogelijks had de werkgever hier nog niet aan gedacht en sta je direct enkele stappen voor. In dit geval, focus je jou het beste op de taken zoals omschreven in de functie en jouw enthousiasme hierover.
 10. Benoem de mogelijke overkwalificatie, zo maak je het bespreekbaar met de werkgever en kan dit van tafel worden geschoven na een goede uitleg die dit kadert. Denk na over de concessies die jij wilt doen om deze job aan te nemen.
  Wees niet wanhopig maar zie in dat je andere voorwaarden hebt dan in een eerdere functie met meer verantwoordelijkheid of uitgebreider takenpakket.
  Blijf realistisch over je eisenpakket.
Eenvoud werkt. Complexiteit veroorzaakt onrust en stress.
Details
 • 25 februari 2019
Referenties
  • Feedback van onze klanten

   Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

   Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen