Schuldgevoel om te gaan werken, tegenover je kinderen?

Hoe doen alle moeders dat toch, iedere ochtend kun kroost bij de crèche of schoolpoort afzetten en stipt om 15u30 weer ophalen. De race tegen de klok is er iedere dag opnieuw om je werk af te krijgen en een goede moeder te zijn. Nog niet gesproken over het schuldgevoel dat je met je meedraagt als je kind toch eens in de nabewaking blijft omdat de vergadering toch iets langer duurde dan gepland, of dat er plots een file staat waar je niet op was voorbereid.

1 op de 3 moeders heeft een schuldgevoel als ze haar kind bij de voorschoolse- en/of nabewaking moet achterlaten. Toch vraag ik me af of dit terecht is? Je werkt tenslotte om het beste te creëren voor je gezin en kind. Dit houdt soms in dat hij/zij daarvoor even moet wachten of moet mee-bewegen. Een kind is flexibel dus heeft daar (tot een bepaalde hoogte) ook helemaal geen probleem mee. Zelfs minder dan je collega of baas!

Natuurlijk wil je het allerbeste voor je kind, maar was is het effect ervan op jou?

Als moeder wil je het allerbeste voor je kind, hij of zij moet voldoende aandacht krijgen, gezond eten, genoeg tijd hebben om ook thuis nog te spelen, op tijd in bad gaan en liefst klokslag 18u eten om vervolgens nog snel zijn of haar favoriete tv-programma te kijken en naar bed te gaan. Maar is dit jouw planning en voorwaarden voor een goede dag of dat van je kind? De stress die je hiermee creëert kan ervoor zorgen dat je kind op zijn of haar beurt gestressed wordt en dus ‘lastig’ gedrag vertoont. Het effect?  Hierdoor voel je jezelf nog meer schuldig!

Wat zijn de voordelen?

Misschien is het goed voor jezelf te weten dat een werkende ouder ook zijn positieve effecten heeft op een kind. Welke? 

 • Kinderen worden zelfstandiger: ze leren vroeger op de dag zichzelf klaar te maken voor de dag; wassen, aankleden, ontbijt klaarmaken omdat mama het voor zichzelf ook moet doen. Ze gaan sneller alleen naar school of hebben een minder lang afscheid nodig aan de schoolpoort.
   
 • Kinderen zien het goede voorbeeld en ontwikkelen zelf een betere werkethos. Ze vinden werken de normaalste gang van zaken en zullen hier op vroegere leeftijd mee beginnen. Ze zijn ook beter voorbereid op werken omdat jij als moeder een tal van voorbeelden van hebt en ervaring kunt delen.
   
 • Heb je er al eens aan gedacht dat jij een netwerk opbouwt waar je kind later ook plezier van kan hebben?
   
 • Kinderen worden zelfredzamer en meer oplossingsgericht: doordat niet direct iemand met een oplossing af komt draven, moeten kinderen zelf meer nadenken over zaken die zich voordoen. Anders gezegd, kinderen krijgen meer tijd om na te denken over een oplossing. Het is niet erg als dit eens fout gaat, hier leren ze weer van!

Thuiswerken: een interessante formule

Ben je aldus nog niet overtuigd dat jouw werkbijdrage in het gezin iets oplevert, dan kun je er ook voor kiezen om je eigen werkuren te bepalen. Denk hierbij aan thuiswerken of het opstarten van een eigen onderneming vanuit thuis (webshop, telecom, boekhouding). Thuis (over)werken is niet voor iedereen een goede oplossing. Het heeft een bepaalde discipline nodig. Hieronder vind je enkele nuttige tips:

 1. Zorg voor een prettige werkomgeving. Richt een bureau in waar je gemakkelijk efficiënt kunt werken en je even kunt terugtrekken.
   
 2. Geef je kind een inschatting hoelang je gaat werken en dat het daarna quality-time is voor jullie beide. Zolang je kind beseft dat hij/zij erna ook daadwerkelijk alle aandacht van je krijgt, zal hij/zij het beter accepteren en leren om hiermee om te gaan.
   
 3. Kinderen houden van ritme en structuur. Zorg dat je dit regelmaat ook doortrekt in het thuiswerken. Kies een vaste dag en vaste momenten zodat je kind weet wanneer dit plaatsvindt.
   
 4. Belonen is niet altijd nodig, gewoon goede afspraken maken zorgt voor een goede balans en leefstyle als ouder met je kind.

Lees ook:

5 tips voor meer me-time

Je verliest pas echt tijd wanneer je vergeet te genieten van de quality time met je kind!
Details
 • 27 februari 2019
Referenties
  • Feedback van onze klanten

   Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

   Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen