Thuiswerk: een zegen of een hel?

We zijn ondertussen een heel eind verder in deze corona periode, en de eerste versoepelingen dienen zich alweer aan....
We ging van complete lockdown naar beperkte vrijheden. Werkgevers werden plots verplicht om mensen thuis te laten werken, iets wat de ene al plezanter vindt dan de andere...
Voor corona werd thuiswerken door een heel deel werkgevers gezien als not done want de medewerker zou onvoldoende presteren. Er was immers geen controle...
Covid geeft thuiswerken en digitalisering een ferme boost. Sommige werkgevers zijn ondertussen al zover dat ze een deel van hun kantoorruimtes gaan afschaffen.

Hoe zit het bij jou?
Werk je noodgedwongen van thuis?
Is thuiswerk een zegen of ben je aan het overleven?

Ik werk al een aantal jaar van thuis uit en deel met jou graag enkele eenvoudige tips en tricks om het voor jezelf wat aangenamer te maken.

It’s all about your mindset and planning!

Hoe ziet jouw werkruimte eruit? Indien mogelijk, creëer voor jezelf een aparte bureauruimte.
Zo kun je een beter onderscheid maken tussen werktijd en ontspanning.
Indien zoiets niet mogelijk is, sluit je jouw werkdag af met een heerlijke douche en het aantrekken van andere kledij. Een wandeling doet wonderen. 
Nu we het toch over kledij hebben…ben jij iemand die in pyjama werkt? Dan is het nu tijd om eens van outfit te veranderen. Als we lange tijd thuis moeten werken dan is het beter om ons eens op te kleden, dat geeft een boost aan ons zelfvertrouwen. Het stimuleert ons zelfbeeld.

Maak je bureau gezellig ( ook al staat hij dan in de living). Een plantje kan wonderen doen. Een beetje groen in huis stimuleert onze motivatie.
Zet een leuke foto bij je van je kids, familie, vrienden, huisdieren,....

Werk je met meerdere mensen van thuis uit? Zijn je kinderen thuis? Investeer dan in een noise canceller koptelefoon, afgewisseld misschien met een focus spotify playlist.
Of gebruik de app Plant a Tree, waarbij je om de zoveel tijd van focus een echte boom kan planten. Ben je snel afgeleid door je telefoon, leg hem dan eens enkele uren in een andere kamer.

Plan regelmatig pauzes in! Structuur in jouw werkdag is cruciaal! Misschien ben je wel productiever in de ochtend dan in de avond, of omgekeerd?
Tijdens de productievere stukken van je dag, doe je maar best de zaken die je echt wilt doen om van jouw dag een resultaatgericht succes te maken.
Vergeet zeker niet om pauzes in te lassen. Ga een kleine wandeling maken, zo breek je jouw dag.

Om te bepalen wat je die dag gaat doen, kun je het model van Eisenhouwer toepassen. 

Werk met een checklist, en vink af. Telkens als je een small win hebt, krijgen jouw hersenen een dopamine boost. Zo blijf je gemotiveerd.
En om af te sluiten: wees realistisch. Je bent geen superman of supervrouw.
Het is wat het is...

Betere balans tussen werk en privé voor thuiswerkers

Neem jij als thuiswerker teveel hooi op je vork, waardoor je totaal niet meer goed afgrenst en jouw work life balans zoek is?
Wist je dat je hiervoor gebruik kunt maken van loopbaanbegeleiding bij Sterk op je Werk?
Vraag hier jouw gratis kennismakingsgesprek aan met één van onze loopbaancoaches.

Structuur in jouw werkdag is cruciaal! Om te bepalen wat je die dag gaat doen, kun je het model van Eisenhouwer toepassen. 
Details
  • 11 mei 2021
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen