Thuiswerken en schoolonderwijs combineren: 10 tips!

In wie herken jij jouzelf?

De perfecte papa of mama, die vooral alle aandacht besteedt aan de kind(eren) die nu al het schoolwerk thuis moeten doen? Of ben jij de carrièrehunter die nu ineens leerkracht, èn ouder èn perfecte werknemer ‘moet’ zijn?

Het maakt niet uit wie je bent of op welke manier je deze periode doorspartelt. Het is een nieuwe situatie, waarbij iedere ouder op zoek is naar een goede werkwijze. Hierbij 10 tips om je er doorheen te helpen:

 • Hou het simpel: huiswerk maken is een nu eenmaal een vaststaand feit. Hier is geen discussie over met je kind(eren). Discussieer je hierover, dan wordt het huiswerk een issue wat niet het geval zou moeten zijn. De taken die moeten gebeuren kun je het best duidelijk zichtbaar maken zodat jouw kind(eren) weet wat er moet gebeuren. Afhankelijk van de leeftijd en het karakter van je kind, kun je wel in overleg gaan om de planning door henzelf te laten invullen. De vrijheid die je geeft, geeft jouw kind(eren) de ruimte om de planning zo te maken dat het voor hen zo aangenaam mogelijk werkt. Doordat ze perfect het programma kennen, is er meer besef hoeveel ze dagelijks moeten doen èn motivatie.
   
 • Laat ook jouw eigen werkplanning aan je kind(eren) zien! Zowel de taken voor je werk als je huishoudelijke taken. Hard werken is optellen, samenwerken is vermenigvuldingen! Eventueel kun je hen betrekken in de huishoudelijke taken. Zo is er achteraf meer tijd over als gezin samen en kunnen jullie iets leuks gaan doen! Vele handen samen zorgt ervoor dat de noodzakelijk dingen rapper gedaan zijn.
   
 • Het delen van jouw werkplanning, zorgt er eveneens voor dat je kind(eren) een idee krijgen van de tijdsspanne dat je ongestoord wilt kunnen doorwerken. 
   
 • Hou het kort en krachtig: je kind kan beter een paar keer een korte periode zich focussen op het huiswerk. Neem maximum een half uurtje per thema ( wiskunde, taal,...) Op die manier wordt er in die korte tijd steeds efficiënt gewerkt. Deze korte momenten samen zorgen voor een vruchtbare werkwijze om de totale opdracht in een minimale tijd af te maken. De ‘korte’ tijd is verschillend per kind en per leeftijd. Bekijk goed wat de concentratieboog is van jouw kind(eren). Idealiter werk je 's morgens met jouw kind met een fris hoofd op taken die concentratie vergen, zoals bijvoorbeeld wiskunde. 
 • Plan vrije momenten in! Een planning met vrije momenten en vrije dagen werkt het allerbeste! Dit houdt in dat je bewust een koffie/koekjes/speel en ravot-pauze kunt inplannen om de spanning even van het huiswerk te halen. Hiermee kan de concentratie even zakken en kunnen jullie beide opladen voor een volgend geconcentreerd moment. Zodra je lange tijd achter elkaar doorwerkt, zakt de motivatie en concentratie en wordt er minder gedaan.
 • Deze vrije momenten zijn ook voor jouw heel fijn! Verzin een leuke activiteit met je kind(eren) waardoor het ook echt ontspanning is. Jullie begrijpen op die manier beide dat het je niet alleen vervelende dingen samen doet nu je thuis bent maar dat het altijd wordt beloond met een goed gevoel. Je huishouden en andere taken, kun je heel gemakkelijk daarna doen. Dan ben je ook daarvoor goed opgeladen en is dit sneller gebeurd! 
 • Geef iedereen een eigen plekje zodat er niets steeds opnieuw opgestart moet worden om een comfortabele werk/leerplek te creëren. Dit zorgt voor rust. Je huis ziet er hierdoor minder opgeruimd uit maar dit geeft iedereen wel de gelegenheid, hun eigen genegen plaats te creëren. Zet af en toe eens iets lekkers neer op ieders ‘bureau’, de verrassing maakt de werk/leerplek nog leuker! Een nieuw potlood/pen/schrijfblok kan wonderen doen!
   
 • Wees flexibel. Zowel jij als je kind(eren) hebben niet altijd een even goede dag. Er zijn momenten dat je niets uit je vingers krijgt of steeds wordt afgeleid. Dit is niet erg.... als je daarnaast ook de momenten kiest waarbij je ziet dat het wel goed gaat! Neem die momenten om een extra aan de slag te slaan en werk juist die extra bladzijde of taak af.
   
 • Heb je een gezin met partner? Maak van jullie gezin een leuke school! Jij bent de leerkracht en je partner ook. Iedere juf en meester heeft zijn eigen vak en vragenuurtje. Dit werkt heel efficiënt omdat op het moment dat je kind(eren) niet met jouw vak bezig is, kun jij goed doorwerken! Plan achter de schermen met je partner wie welk vak het beste oppakt en op welk moment. Het zorgt voor een leuke en creatieve afwisseling in het gehele gezin. Ben je alleenstaande mama? Deze periode is een mooie opportuniteit om samen met jouw kind een betere band op te bouwen. De kans is groot dat je kind zal genieten van de extra aandacht die hij/zij van jou krijgt.
   
 • Beloon jezelf, je gezin en je kind(eren): soms kun je het voorstel doen om extra werk te doen en daarmee een extraatje voorzien. Dit kan iets heel eenvoudigs zijn, de volgende dag niets doen of gewoon iets extra lekkers bij de koffie.
   
 • Geniet! De ontwikkeling van je kind van dichtbij meemaken is een onbetaalbare ervaring die later nooit meer terugkomt. Bekijk ook je eigen werk op deze manier. Doordat je zo efficiënt te werk moet gaan in deze periode, is het knap wat je allemaal wel gedaan krijgt! Geniet van deze tijden, waarin je wordt uitgedaagd om je werk anders te organiseren. Zie je de positieve punten niet direct, lijst dan eens op wat je dagtaken zijn en in welke mate met het positief is door je thuiswerk-situatie. Ieder nadeel heeft altijd een voordeel!
  Deze periode is tijdelijk. Hoe wil je later hierop terugblikken?  Maak er het beste van! 
De ontwikkeling van je kind van dichtbij meemaken is een onbetaalbare ervaring die later nooit meer terugkomt. Geniet ervan!
Details
 • 6 april 2020
Referenties
  • Feedback van onze klanten

   Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

   Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen