Van droom naar realiteit: volg deze drie stappen en maak nu werk van jouw droomjob!

Je weet exact welke droomjob je wilt gaan doen. Echter, je beschikt nog niet over de passende vaardigheden en kennis. Hoe ga je te werk?

Stap 1: Welke kennis heb je nodig?

Wanneer je droomt van een nieuwe professionele wending zijn er heel wat mogelijkheden om je kennis te verwerven die je nodig hebt om deze droom te kunnen verwezenlijken. Eerst moet je eerst goed zicht hebben op welke kennisje precies moet verwerven (vb. masterdiploma, een nieuwe taal leren, bepaalde vaardigheid leren).

Stap 2: Wat is jouw favoriete leerstijl?

Vervolgens is het belangrijk om te reflecterenover welke manier van lerenvoor jou het beste werkt. Is dit visueel(door te lezen of zaken te bekijken)? Ben jij een praktische leerling, die zaken best leert door ze te doen en te oefenen? Of ben jij eerder eenauditieve leerling, die nieuwe dingen best opneemt door te luisteren (vb. lezing).

Stap 3: Ontdek de best passende formule!

Vervolgens komt het erop neer van die formule te ontdekken die het beste aansluit bij je leven en levensstijl zoals: een training op het werk binnen de uren, avond- of weekendcursus, online cursus, ...

Hierbij kun je uit diverse opties kiezen:

 1. Volg ‘informeel' les:
  Door het volgen van een online cursus of het doen van vrijwilligerswerk; door het opstarten van een zelfstandige activiteit in bijberoep die aan je professionele droom gerelateerd is
 2. Doe de juiste ervaring op op je huidige job:
  Vb. vragen om deel te mogen uitmaken van een relevante werkgroep.
   
 3. Op zoek gaan naar een relevant project bij je huidige werkgever:
  Je kan vb. een nieuw project voorstellen aan je baas of je vrijwillig aanbieden als lid van een bepaalde werkgroep of commissie.
   
 4. Trainingen volgen die door je werkgever gefinancierd wordt:
  Probeer hierbij cursussen te vinden die zowel voor je werkgever als jezelf interessant zijn.
   
 5. Bijwonen van lezingen en congressen:
  Dit kan een uitstekende manier zijn om nieuwe kennis te verwerven en informatie op te doen en zo je vaardigheden te verbeteren. Ook het netwerken kan op termijn heel interessant zijn voor de realisatie van je professionele droom.
   
 6. Een tijdelijke parttime baan of flexi-job aannemen:
  Ook deze kunnen de geknipte manier zijn om de knepen van het vak onder de knie te krijgen .Ga vb. voor een flexi-job als hulpkok om op termijn met een eigen horecazaak te starten: zo verdien je zelf tijdens je ‘opleidingsperiode’.Bijkomend voordeel is dat je hier ook extra energie uithaalt als het echt over een passie van je gaat.
   
 7. Gaan voor het behalen van een diploma:
  voor sommige jobs heb je nu eenmaal een diploma nodig, vb. verpleegkundige, psychologe, … Je bent nooit te oud om te leren en de overheid voorziet diverse mogelijkheden die opnieuw gaan studeren - al dan niet in combinatie met werken - beter mogelijk maken (vb. Opleidingsverlof, gesubsidieerde projecten).
If you want to be successful in this world, you have to follow your passion, not your paycheck
Details
 • 28 november 2018
Referenties
  • Feedback van onze klanten

   Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

   Lees onze referenties