Van live naar virtueel coachen: van nabijheid naar afstand?

Covid 19 vraagt heel wat van ons. Vervelende dingen, dingen waarvan we dachten of nog denken dat het niet kan. Dingen waarvan we het nut of de noodzaak niet zien om eraan te beginnen. Dingen waarvan we eigenlijk wel weten dat het misschien toch niet zo moeilijk of slecht is, maar waarbij het gebrek aan noodzaak ons lekker helpt om in ons gewone gedrag en onze automatismen te blijven. Dingen waar we een uitgesproken menig of oordeel over hebben en niet met onszelf kunnen noch willen identificeren. Dingen die ons dus wel eens belemmeren….

Virtueel coachen is zo een ‘ding’ van mij. Tot hiertoe was ik geen voorstander. Mijn overtuiging dat je pas echt aanwezig bent en impact kan hebben wanneer je mekaar ziet en van nabij kan meemaken, zorgde ervoor dat ik geen e-coaching in aanbieding had. Tot afgelopen week. Schoorvoetend deelde ik aan mijn coachees mee dat mijn persoonlijke én maatschappelijke verantwoordelijkheid me ertoe aanzette om onze live sessies uit te stellen of om te zetten in een skype-gesprek. Ik had even het gevoel dat ik mezelf verloochende, althans dat waar ik voor sta: oprechte, nabije verbinding die me in staat stelt met aandacht richting te geven aan de vraag van mijn coachees.

Maar ik zette dapper door, want ik sta ook voor rechtvaardigheid en zelfverantwoordelijkheid, ten aanzien van mezelf, maar zeker ook ten aanzien van de ander. Want het is tenslotte wel de coachee die in een verandertraject zit en daar graag mee verder wilt. Het is de coachee die daarbij in staat moet worden gesteld verantwoordelijkheid te nemen en te kiezen op welke manier zijn/haar proces in deze tijden kan doorgaan, opstarten of uitgesteld moet worden. Die bewuste gedachte maakte de keuze eenvoudig: welke bezwaren ik ook had: ik paste mijn kijkwijze aan en keek bewust door een andere bril.

Ondertussen heb ik er verschillende skype-coachings opzitten. Stuk voor stuk goede gesprekken, coachings met impact én met echte connectie met elkaar. Coachings waarbij de focus op een andere, zelfs meer intense manier aanwezig is. De kwaliteit die ik bij elke coaching voorop stel, heb ik ook kunnen geven in coaching op afstand. Deze nieuwe ervaring verruimt mijn kijkwijze, laat oude zienswijzen los en was ook een positieve ervaring voor mijn coachees en hun bereidheid eens anders te kijken. Dank je wel aan jullie allen, jullie hebben mij een stap verder gebracht, buiten mijn comfortzone.

Tips voor een succesvol online coaching gesprek

Na deze eerste ervaringen, geef ik graag enkele tips mee die de virtuele-coach-ervaring helpen slagen:

 • Maak tijdig een skype-account aan als je die nog niet hebt: https://www.skype.com/nl/get-skype/
 • Test op voorhand even je beeld en geluid. Doe dit door bv. naar een familielid of vriend te skypen….dan heb je hem of haar ook weer even gezien.
 • Als je coach met ZOOM werkt, krijg je een uitnodiging per mail. Zorg ervoor dat je 5 minuutjes op voorhand klaar zit. Wanneer het tijd is, zal de coach bij je inbellen.
 • Als je met Skype werkt: zoek dan op voorhand je coach eens op en druk op de blauwe knop “zeg hallo” in het startbeeld dat je ziet als je op zijn/haar naam hebt geklikt.
 • Zorg ook hier ervoor dat je 5 minuten op voorhand klaar zit wanneer jullie een afspraak hebben en wacht totdat je coach bij je inbelt.
 • Zorg dat je ergens zit waar je niet gestoord kan worden. In- en uitlopende huisgenoten leiden jou af, maar zeker ook de coach. Dat zorgt voor verlies van focus en soms verlies van belangrijke oogst of inzichten.
 • De omgeving waar je zit, is voor ons proces niet van belang. Dus als je met een lelijke achtergrond zit, maar het is er lekker stil, kies daar dan zonder twijfelen voor.
 • Als je bepaalde documenten wilt delen, stuur ze dan even op voorhand naar mekaar door, dan kan je ze al eens rustig bekijken.
 • Mocht het mogelijk zijn, maak dan via een internetkabel een rechtstreekse verbinding met je laptop of computer. Dat geeft een stabielere verbinding.
 • Werk je toch met Wifi op je laptop of computer, zet dan de Wifi op je GSM even uit.
 • En als je daar dan toch mee bezig bent, zet je GSM ook stil en leg hem uit beeld.
 • Mocht de internetverbinding niet aangenaam voor je zijn of wanneer er teveel storing is, aarzel niet dit tegen je coach te zeggen. Jullie kunnen dan samen kijken wat mogelijk is.
 • En last but not least: als je om welke reden dan ook niet tevreden bent met deze virtuele coaching, geef dat dan tijdig aan. Samen kunnen jullie dan nieuwe afspraken maken.

Wil jij in quarantaine het heft van jouw carrièrepad in eigen handen nemen? 
Overweeg je een carrièreswitch? Zoek je een beter evenwicht tussen werk en privé?
Overweeg je om een promotie of loonsverhoging binnen te halen maar zoek je de goede aanpak?

Wij bieden jou professionele e-coaching aan via Skype, Google Hangouts, FaceTime,... Meer info verkrijg je bij jouw coach. 
Gebruik alvast dit inschrijvingsformulier om je gegevens achter te laten voor een gratis infogesprek
 

Vanaf nu en ook na dit bijzondere tijdperk, blijft virtueel coachen in mijn aanbod. Probeer het samen met mij uit, ook als je twijfelt, we vinden wel een weg doorheen deze nieuwe wereld.
Details
 • 26 maart 2020
Referenties
  • Feedback van onze klanten

   Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

   Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen