Van student naar professional: 5 tips om jou succesvol te lanceren op de arbeidsmarkt!

Ik heb gestudeerd dus ik ben succesvol! De laatste examens zijn voorbij, de gekke jaren zijn voorbij, je moet aan het werk. De arbeidsmarkt lonkt, de plek waar het allemaal om gaat; geld verdienen, carrière maken, ambities achterna gaan, status creëren! Maar is dit beeld wel zo realistisch? Klopt de theorie uit de boeken wel met het werkveld?
Ben jij net afgestudeerd, of heb je als ouder een pas afgestudeerde student in huis? Hieronder vind je 5 slimme tips om vlotjes de brug te maken van afgestudeerde student naar professional!

Vraag hulp!

De arbeidsmarkt zit vol met mensen die jarenlange ervaring hebben, zij kunnen je een goed beeld geven hoe het er echt aan toe gaat. Denk hierbij aan de structuur in een organisatie, interne omgang met collega’s en leiderfiguren, flexibiliteit in werkuren of -dagen. Daarbij heeft deze groep werkenden een netwerk opgebouwd waar jij mogelijk mee van kan snoepen.
Blaas nooit bruggen op en blijf zakelijk handelen met iedereen die je ontmoet. Iemand die je nu ontmoet in de hoedanigheid van leverancier, kan straks je klant, concurrent, werkgever of collega worden.

Stel jezelf open op, je bent een spons!

Alle informatie die je ontvangt van de arbeidsmarkt kun je het best gewoon opnemen. Dit wil niet zeggen dat je hier altijd achter staat, achter een bepaald beleid of werkproces, maar het geeft je wel informatie over de werking van de arbeidsmarkt. Door goed te luisteren, kun je voor jezelf beter afstemmen welke richting of plek er bij je kan passen of welke je beter uit de weg gaat. Wie snel carrière wil maken, kan zijn slaagkansen aanzienlijk vergroten door blijvend bij te leren. Kijk of je jouw kunt gaan specialiseren in een bepaald vakgebied, en zorg ervoor dat je continu op de hoogte blijft van alle wetgeving en trends binnen jouw sector. Een hele wereld gaat voor je open, geniet ervan. Wil je jouw talen nog wat bijschaven? Dan is een expat ervaring in het buitenland misschien iets voor jou!

Onthoud dat je eerste werkplek niet jouw droombaan hoeft te zijn.

De eerste job is een opstap richting je verdere loopbaan. Dit hoeft niet direct de perfecte baan te zijn voor de rest van je leven. Het is een eerste kennismaking waarbij jij en de arbeidsmarkt aftoetsen of dit de juiste match is. Het is dus helemaal niet erg als je er nog niet helemaal op je plek zit. Ervaar het werkleven en verzamel informatie over jezelf aan de hand van de ervaring die je op doet. Gebruik hetgeen dat goed aanvoelt voor de zoekactie naar een volgende job. Kun je starten in een tijdelijke job met optie vast contract? Moet je iemand vervangen die in zwangerschapsverlof is? Dit zijn allemaal zeer interessante opportuniteiten om ervaring op te doen. De tijd waarin een jobhopper negatief bekeken werd, is voorgoed voorbij. In onze snel evoluerende maatschappij, waarin VUCA het bizz woord is, is het vooral van belang ervaring op te doen en competenties te ontwikkelen. Neem het heft van jouw loopbaan in eigen handen!

Be a full professional, ook online

Nachtje doorgetrokken op Pukkelpop of Werchter en enkele fotos op Instagram of Facebook gepost? Superleuk natuurlijk, maar weet dat jouw potentiële werkgever dit ook kan zien, mits je slordig omgaat met jouw privacy instellingen. Zorg voor een professioneel Linkedin profiel en werk je personal brand uit. Creëer een handelsmerk van jezelf, en profileer jezelf actief als je eigen werkgever. Wat onderscheidt jou van een andere werknemer die solliciteert voor dezelfde functie? 
Wat maakt jou uniek? Waarom moet een recruteerder voor jou kiezen en niet voor die andere sollicitant?  Heb je specifieke expertise binnen een bepaalde materie? Waarover ging jouw thesis? Vermeld een professionele doelstelling in jouw CV en in je Linkedin profiel, die de recruteerder vertelt waarom jij voor deze job kiest en wat jou onderscheidt ten opzichte van jouw concurrenten die ook voor deze job solliciteren. Wat zijn jouw 3 meest onderscheidende sterke punten waarom jij de job verdient? Toon aan dat deze job logisch in jouw carrièreplan past.  Verwerk in jouw professionele doelstelling jouw competenties en waarden.

Blijf niet nostalgisch hangen in je studententijd.

Tot diep in de nacht op de dansvloer staan was geweldig, de volgende ochtend minder fit in de lezing of zelfs afwezig, kon geen kwaad. Bij een werkgever is dit niet meer mogelijk. Zorg voor een goed dag- en nachtritme waardoor je voldoende energie hebt om jezelf te smijten in de job. Hoe meer energie je erin steekt, hoe sneller je aansluiting vind bij je collega’s en het werk. Het is tijd om iets op te bouwen! Je krijgt nieuwe verantwoordelijkheden, maar hieraan zijn ook mooie kansen verbonden.  Grijp ze met je twee handen vast.
Geniet van je autonomie. Je fiets wordt vervangen door een treinabonnement of een bedrijfswagen, leuk toch?
Onze tip: hoe verleidelijk het ook lijkt, blijf niet op je studentenkamer wonen. Terwijl je huisgenoten feest aan het vieren zijn, gaat de wekker bij jou om zeven uur s morgens af. Je hebt een keuze: ofwel luisteren naar nachtelijk lawaai, ofwel meevieren wat natuurlijk ook ten koste gaat van jouw productiviteit overdag. Ga kijken of je cohousing kunt doen met enkele anderen die ook aan het werk zijn. Dit is een mooie en betaalbare opstap naar samenwonen of alleen wonen. 

Onthoud dat je eerste werkplek niet jouw droombaan hoeft te zijn. De eerste job is een opstap richting je verdere loopbaan.
Details
  • 24 juni 2019
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen