Van wegcijfergedrag naar een leven met meer vrijheid: 4 tips

Vorige week gaf ik een assertiviteitstraining aan een groep van 40 enthousiaste HR-cursisten, toch wel inspirerend om vandaag een blog te schrijven over dit thema. Assertief zijn heeft veel voordelen. Door je assertief op te stellen word je bekwamer en overtuigender en hierdoor verhoog je jouw promotiekansen of word je een succesvollere ondernemer. Doordat je zonder schuldgevoel beter ’nee’ leert zeggen bereik je een betere work life balans. Zo word jij regisseur van jouw leven en carrière en creëer je veel meer vrijheid om te bepalen wat je wanneer doet en met wie. Assertiviteit, dat is naast het toepassen van denktechnieken, ook vooral een denkstijl. Assertiviteit is dus niet wàt je doet, maar hoe je denkt!

Een assertieve denkstijl kun je ontwikkelen!

Assertiviteit heeft niks te maken met speciaal gedrag, slimme woorden of taktiek. Het gaat om je kijk op de wereld en de mensen rondom jou. Hierbij vind je opbouwende tips en technieken om je assertiviteit op een vrij simpele manier een stevige boost te geven. En deze denkstijl kun je gaan oefenen, met vallen en opstaan.  Probeer onderstaande zaken eerst uit in een situatie die je gemakkelijk de baas kunt, om het later uit te testen bij een medewerker of jouw leidinggevende. Oefenen baart kunst!

 1. Je hebt rechten, ongeacht jouw functie

Een van de redenen waarom je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen, is omdat je vaak niet beseft dat jij ook rechten hebt, en niet enkel de anderen rondom jou. En hierbij gaat het niet over juridische materie, maar over jouw rechten als mens in jouw dagelijkse functioneren. Wanneer je als kind in omstandigheden opgroeide waardoor jouw bewustzijn van rechten niet echt gestimuleerd werd, kan dit effect op jouw huidige werkomgeving nazinderen.  Over welke rechten gaat het dan?

Ik heb het recht om …..

 • een betere versie te worden van mezelf: fouten durven maken en dingen opnieuw uitproberen
 •  “nee” te zeggen
 • een eigen mening te hebben
 • gelijkwaardig behandeld te worden
 • te vragen wat ik nodig heb
 • anderen te vragen om naar mij te luisteren
 • respectvol behandeld te worden
 1. Get real: ken je eigen behoeften en hulpbronnen!

Je kunt elke dag tien minuten mediteren over hoe dankbaar je bent over alles, maar je kunt ook elke dag tien minuten nadenken over jouw doelstellingen en behoeften. Ik ben vooral fan van het laatste :-) Wat heb jij nodig van jezelf of anderen om jouw doelstellingen te bereiken? Hoe bouw jij pro-actief aan jouw betere toekomst? (…waar jij ook recht op hebt!) En welke problemen staan hierbij in de weg? In ons bedrijf horen we zoveel cliënten die menen dat ze hun klussen alleen moeten klaren. Eigenlijk zijn er veel hulpbronnen om je problemen snel en creatief op te lossen!  Hulpbronnen, dat zijn vaardigheden, tijd, geld , informatie in boeken of op het internet, je professionele netwerk, partners en vrienden,…  Run jij jouw bedrijf en heb je het moeilijk om bepaalde vraagstukken opgelost te krijgen? Schakel een adviesraad in van enkele experts uit je netwerk. Bespreek met deze mensen elke drie maand jouw specifieke uitdagingen en filter de ontvangen informatie naar concrete actiepunten. Krijg je het huishouden niet onder de knie en is dit ten koste van jouw work life balans? Door te investeren in enkele uren strijkdienst, zul je meer genieten van quality time èn productiever worden in jouw carrière.

 1. Duidelijke communicatie kun je leren!

Het boek ‘Geweldloze communicatie’  van Rosenberg is een geweldige hulpbron om via een kapstok van 4 stappen tot duidelijke en effectieve communicatie te komen. Ik zou zeggen, ga aan de slag met het boek en pas de technieken toe! Maak een onderscheid tussen feiten en interpretaties, ontdek en communiceer jouw emoties bij wat zich voordoet, geef aan jij nodig hebt, èn doe de andere een concreet verzoek. Sommigen benoemen de in het boek omschreven techniek ‘ giraffentaal’ omdat het een echte  stretch is, maar het is het toepassen waard. Ik geef deze leestip mee aan heel veel cliënten waaronder niet enkel managers!

 1. Ontwikkel een optimistische mindset

In 1 van onze vorige blogs hadden we het uitgebreid over mindset en hoe dit een sleutel is tot meer succes en werkvreugde. 
Je kunt positief of negatief kijken naar de dingen die je overkomen. Is het glas halfleeg of halfvol? Is een probleem een leerervaring of een ramp? Als je de zaken vanuit een leerattitude bekijkt, dan maak je het gewoon aangenamer voor jezelf. Hoe pessimistischer je tegen de dingen aankijkt, hoe moeilijker en zwaarder het ook effectiever wordt in jouw gevoelsbeleving.  
Kun je jou de impact inbeelden van gedachten “ Dit komt nooit goed”, tegenover de gedachte ‘ We gaan mogelijkheden bekijken om dit op te lossen”. 

Iedereen  heeft in zijn leven te maken met shit. Er zijn heus geen mensen die alles perfect op wieltjes lopen hebben. Het verleden is voorbij. De toekomst en jouw toekomstige carrièrepad heb jij in eigen handen. In mijn rol als ondernemer en coach ga ik me heus niet vastpinnen op die enkele mensen die me in het verleden een negatieve ervaring hebben gegeven, integendeel, met dergelijke mensen werk ik gewoon niet meer samen.  Ik haal zoveel meer energie en vreugde uit de honderden mensen die mij vreugde, mogelijkheden en energie hebben gegeven en nog steeds geven.  

Het is simpel: alles wat je doet, is een stap vooruit of een mooi leerproces! Enjoy the full ride of life!

Eva Buyck

Wil jij meer assertiviteit ontwikkelen op het werk, in jouw rol als leidinggevende of professional, en zoek je een stevig coachingtraject hiervoor? Overweeg jij een carrièreswitch maar jij het bos door de bomen niet meer qua  jobaanbod?  Wil jij onderzoeken waar je de komende 10 jaar naartoe wilt met jouw carrière? In een veilige, professionele omgeving kunnen we samen jouw talenten, waarden en  competenties, en professionele missie in kaart brengen en jou begeleiden naar je ideale  carrièrepad. In 4 sessies van 2 uur maak jij jouw carrièreplan concreet, en creëer je jouw ideale jobsituatie! Wij maken samen met jou jouw personal brand op zodat jij jouw droomjob binnenhaalt!

Ga nu met 1 van onze coaches in jouw regio werken aan jouw carrièrepad! Voor een overzicht van coaches en locaties http://sterkopjewerk.be/in-jouw-buurt 
Schrijf je hier in voor een gratis en geheel vrijlblijvend infogesprek http://www.sterkopjewerk.be/infogesprek

Laat je 8 uur coachen via de VDAB loopbaancheques voor slechts 10 Euro per uur!
Lees hier de voorwaarden om in aanmerking te komen voor loopbaancoaching: http://www.sterkopjewerk.be/loopbaancheques, of bekijk referenties van maar enkele van onze vele tevreden klanten! http://www.sterkopjewerk.be/referenties

Nog niet zeker wat loopbaanbegeleiding concreet kan inhouden voor jouw carrière? Doe onze gratis online loopbaantest http://www.sterkopjewerk.be/loopbaantest

Vrijblijvend infogesprek

Details

 • 5 april 2018
Blog overzicht