Vijf cruciale tips voor jonge managers!

Opeens is het zover. Je bent jong, je wilt wat, je hebt die mooie promotie binnengehaald en nu ga je voor het eerst een team aansturen.
Lees deze vijf slimme beginnerstips en je team zal jou fantastisch vinden!

Communiceer helder

Communiceren begint met aandachtig luisteren naar jouw teamleden. Het is erg belangrijk dat je weet wat er leeft in je team. Ga minstens een keer per week lunchen met een of meerdere teamleden. Luister naar de gesprekken, en geef hen ook je volle aandacht. Vooraleer bij het nemen van belangrijke beslissingen, is het belangrijk om enkele teamleden hier nauwer bij te betrekken. Zet werkgroepen op. Zo worden veranderingen binnen je team vlotter gesteund. Bovendien verkrijg je door overleg vooraf relevante informatie, wat het succes van doorgevoerde veranderingen zeker niet ten nadele komt. Informeer ook goed alle betrokkenen over reeds genomen beslissingen zodat niemand door de organisatie ongezien voelt, en daardoor minder goed gaat presteren.

Ga zagen bij je personal coach

Wanneer het verkeerd gaat, is het verleidelijk om de fout bij de andere te leggen. Dat kan je voorganger zijn, je collega of een concurrent. Hiermee zet je jouzelf bovendien in een niet populaire positie, wat je natuurlijk wilt vermijden. Kijk naar je eigen aandeel en naar het gemeenschappelijke doel dat jullie samen als team willen bereiken. Wat heb je zelf in handen en hoe kun je constructief tewerk gaan? Het vraagt een portie lef om eigen verantwoordelijkheid op te nemen, maar je team zal er jou dubbel en dik voor terugbelonen.. Schakel een professionele business-en loopbaancoach in als klankbord om je persoonlijke doelstellingen mee te bespreken, en om stoom af te laten... 

Loop niet weg met de pluimen van je teamleden

Goed geoliede teams werken samen. Ze boeken samen successen. Zet je ego opzij en laat je mensen schitteren. Een ketting is bovendien maar zo sterk als de zwakste schakel. Het is belangrijk dat iedereen in jouw team succeservaringen mag beleven, binnen en buiten jouw team. Ga niet lopen met de ideeën die onstaan in je team maar zie dit als een opportuniteit om het teamlid die het idee aanbracht eens in de kijker te zetten!

Werk vanuit vertrouwen

Steek niet al je kostbare tijd in het excessief controleren van je teamleden. Succesvolle teams werken steeds vanuit een basisvertrouwen. Wanneer een probleem de kop opsteekt, ga het dan snel en kordaat oplossen maar denk vanuit een constructieve insteek. Wat zijn de feiten? Wat zijn onze opties? Wat moet er gebeuren? Wat kan ik doen en wat verwacht ik van anderen? Zo leer je jouw teamleden ook dat het oke is om een fout te maken en dat het vooral belangrijk is om hieruit te leren.

Behandel jouw oudere teamleden met respect

Het is belangrijk om ook aan oudere teamleden jouw respect voor hun anciënniteit te tonen, zeker bij het doorvoeren van bijvoorbeeld bepaalde cruciale veranderingen. Werk in twee stappen. Geef hen eerst oprechte erkenning door te zeggen dat zij al jaren werkten via een bepaalde methodiek, die op dat moment succesvol was voor de organisatie. Vermeld pas daarna dat deze nu, in de actuele markt aangepast moeten worden teneinde consisent het verschil te blijven maken ten opzichte van de concurrentie. Benoem ook eens letterlijk in het team het aantal jaren dat een bepaalde medewerker al in dienst is voor het bedrijf en geef hem of haar specifieke rollen. Oudere medewerkers functioneren optimaal in een rol als mentor of peter van nieuwelingen. Wees je ook bewust van hun levensfase. Vijftigers hebben doorgaans al meer meegemaakt en kijken met een andere blik naar bepaalde zaken dan twintigers. Besef ook dat jij vooral verantwoordelijk bent voor het proces in je team en de effectieve eindresultaten. Durf je ego opzij zetten: er zijn verschillende wegen die leiden tot hetzelfde eindresultaat. 

 

Een ketting is bovendien maar zo sterk als de zwakste schakel. Het is belangrijk dat iedereen in jouw team succeservaringen mag beleven, binnen en buiten jouw team.
Details
  • 23 mei 2019
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen