Voor als het even minder goed met je gaat...

2011 was het jaar waarin alles voor mij veranderde in mijn leven. Mijn man en ik waren bezig met een intense IVF behandeling en eindelijk waren we zwanger. Ik had een drukke en uitdagende job bij een grote retailketen, absoluut geen nine to five job. Plots stond mijn leven stil. Door een onverwachtse heftige bloeding werd ik onmiddellijk opgenomen in het ziekenhuis in Gent. Er volgde een spoedoperatie. Het scheelde geen haar of mijn baby en ikzelf waren er niet meer. Ik lag bijna drie maanden in het ziekenhuis. Behalve mijn man wilde ik niemand zien en ik sliep heel veel. Ik wilde mijn zoontje niet verliezen. Deze zeer intense levenservaring veranderde mijn kijk op alles en ik besliste dat ik niet verder wilde leven in deze ratrace. Ik wilde iets anders, maar wat?

Het leven bestaat uit seizoenen.

Door de dood recht in de ogen gezien te hebben, besefte ik dat ik bewust wilde genieten van mijn baby. Kinderen zijn net als seizoensvruchten. Ze blijven niet klein. Ze worden groot. Ik besefte dat ik deze mooie fase in mijn leven niet wilde overslaan. Ik besliste voor mezelf dat ik een job wilde creëren in mijn leven die mij toeliet te genieten van mijn enigste en liefste kind. Een betere work-life balans met andere woorden. Ik ging op zoek naar andere jobs. Ik zocht jobs waarin ik mij kon ontplooien en alsnog een work life balans hebben met mijn baby. Ik solliciteerde en kreeg jobaanbiedingen maar toch voelde ik dat er iets ontbrak… Toen kwam, helemaal onverwachts, tijdens een wandeling in het bos de shift. Ik besliste om autonoom mijn eigen job te creëren en rond mijn baby mijn werk te organiseren.

Autonoom in je leven staan

Ik startte mijn eigen coachingpraktijk in loopbaanbegeleiding en assertiviteitsontwikkeling voor professionals en KMOs. Het was hard werken, doorzetten, risicos nemen en volharden. Het was goedkope commentaar en kritiek ontvangen, zelfs van bepaalde mensen in mijn nabije omgeving. Niet iedereen vindt het altijd even leuk dat je gaat ondernemen en de niet gangbare manier van doen volgt. Tot in de vroege uurtjes studeerde ik en werkte ik aan mijn businessplan. Met de baby op schoot ging ik een bad in van opleidingen en verslond ik boeken. Mijn droom? Mensen begeleiden om vol zelfvertrouwen de regie van hun eigen loopbaanpad in eigen handen te nemen. Mensen helpen om autonomer in het leven te staan. Ik kwam in contact met veel mensen. Sommige mensen wezen me de juiste weg, anderen wezen me af. Sommigen leerden mij grote wijsheden, anderen waren een echte steun in goede en kwade tijden. Ik moest leren hoe alles werkt wanneer je een vennootschap hebt en had nog nooit zoveel geld tegelijk uitgegeven waardoor mijn bankrekening op een historisch dieptepunt stond.

Acht jaar later zijn we aanwezig op meer dan veertig locaties in Vlaanderen met een dynamisch team van meer dan twintig loopbaancoaches.

Mijn verhaal is niet uniek. Als je praat met mensen die gaan voor hun dromen zie je dat ze dit allemaal meemaken. Weten wat je wilt, brengt je ogenschijnlijk in contact met de juiste mensen en gebeurtenissen. Ik zeg ogenschijnlijk, want het is gewoon ons brein die ons zeer selectief en gefocust helpt om jouw dromen waar te maken.

Ga niet in de slachtofferrol zitten!

Ik hoor nu heel veel mensen zuchten Ja, maar mijn droom zal zeker nooit uitkomen hoor. Want ik heb niet genoeg geld om dat eigen bedrijf op te starten of om die mooie wereldreis te maken. Of waar moet ik in godsnaam de tijd halen om zo goed piano te leren spelen dat ik een concert mag geven? Of een eigen boek mag schrijven?

Er zijn zoveel levensverhalen van mensen die met vallen en opstaan schijnbaar onmogelijke dromen realiseerden. Denk maar aan Nelson Mandela, Richard Branson, Hillary Clinton,… Hun successen zijn niet uit de lucht komen vallen. Elke droom kun je actief visualiseren en de stappen worden helder door met de juiste mensen te gaan praten.

Sommige mensen hebben afgunst en zijn jaloers op mensen die hun dromen waarmaken. Ze denken dat die mensen die een verre reis maken naar Zuid-Amerika meer mogelijkheden en geld hebben dan zijzelf. Wat ze niet zien, is dat hun zogezegde rijke vrienden doelbewust leven om de dingen te doen in hun leven die zij zo graag zouden willen doen. Ze maken het thuis gezellig tijdens de weekends en leven vrij bescheiden. Een heel jaar lang genieten ze van de voorbereiding van hun grote reis. Ze skippen citytrips en uitstapjes die ook geld kosten en lezen boeken over de cultuur van het land. 

Je zult nooit je dromen verwezenlijken als je geen doelgerichte actie onderneemt en het heeft geen zin om anderen te veroordelen voor wat ze doen of niet doen, omdat je nooit weet welke inspanningen of opofferingen mensen doen om hun doelen te bereiken. 

Van veel mensen kreeg ik te horen dat ik wel heel veel geluk had dat ik de kans kreeg om mij om te scholen tot coach. Ook hier is het zo dat wanneer andere mensen televisie kijken en een terrasje nemen, ik nog aan het werk ben. Work life balans? Ik voel eigenlijk niet echt dat ik werk. Wanneer jij jouw talenten inzet, en werkt vanuit passie naar een missie, dan voel je niet dat je werkt. Dan gaat alles veel vlotter. Wat is een missie?hoor ik je zeggen. Een missie is voor mij een allesoverstijgend iets waarvoor je werkt. Het is hetgene jij persoonlijk wilt bijdragen met jouw job aan de maatschappij. Het overstijgt de centen die je verdient. Een missie geeft jou het gevoel dat je ertoe doet in dit leven.

Neem de regie van je levensloopbaan in eigen handen!

Je hoeft helemaal geen ondernemer te zijn om een of meerdere levensmissies te realiseren. Je kunt levensdoelen nastreven in het leven buiten jouw job zoals mantelzorg, vrijwilligerswerk, verenigingsleven, en ga zo maar verder.

Dit jaar hebben enkele moedige buurvrouwen samen met mij in een meer ondersteunende rol keihard gewerkt voor meer verkeersveiligheid in onze straten. Hun missie: veilige straten voor onze kinderen. Ze richtten een burgerplatform op en maakten een eigen facebook pagina. We ontpopten ons tot een heus team. Door samen te werken en onze stem te laten horen via sociale media en constructieve communicatie verkregen we engagement van het stadsbestuur en werden er eindelijk, na veel bakken kritiek en tegenwind, ook in onze omgeving, maatregelen genomen.

Autonoom in het leven staan is dus steeds mogelijk, wie je ook bent, waar je ook werkt of woont, of je nu veel of weinig centen ter beschikking hebt.

... Je hoeft niet te wachten tot de volgende ontslagronde om zelf initiatief te nemen voor een functioneringesprek of om te solliciteren.

... Je hoeft de zegen niet van jouw leidinggevende om zelf een opleiding te volgen.

... Je hoeft niet jarenlang te wachten op een instantie om budgetten te verzamelen voor de aankoop van nieuwe infrastructuur in je organisatie. Je kunt een eigen fundraising event organiseren.

... Je hoeft niet te wachten op de erkenning van je omgeving om jezelf graag te zien en je eigen leven te leiden!

Je hoeft niet te wachten op de goedkeuring van iemand anders om het leven te leiden die jij wilt.
Details
  • 21 november 2019
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen