Waarom hechten we belang aan tradities?

En ja, opnieuw staan we met onze neus voor een nieuw jaar. Tijd voor feestdagen en hun bijhorende tradities. Tradities... het zijn gewoontes die jaar na jaar, generatie op generatie worden doorgegeven.  Ze zijn niet standvastig maar evolueren mee met de tijdsgeest, individuele keuzes en technologische ontwikkelingen. Waar vroeger het huis volstond met kerstkaartjes, ontploft het nieuwsoverzicht in onze Facebook account nu met filmpjes die terugblikken op het voorbije jaar.
Zo is het in mijn gezin traditie om te tikken op het voorbije jaar en vervolgens op te sommen wat er allemaal gebeurde, in dat jaar...

Dit jaar is dat voor ons heel wat. Sterk op je Werk, ooit actief op 1 locatie in Izegem, is nu actief op meer dan 35 locaties over heel Vlaanderen. Dankbaar zijn we, voor de honderden klanten die we dit jaar mochten begeleiden naar meer werkplezier. En we blijven ambitieus. 2019 knipoogt veelbelovend. Nieuwe projecten op til, waarvan we jullie kortelings op de hoogte houden.

Maar waarom hechten we zoveel belang aan tradities? 

Tradities creëren unieke momenten van warmte die je blijft herinneren. 

Een jaar, dat is veel meer dan alleen de tijd die voorbij gaat. Het is alle mensen met wie je die tijd besteed hebt, op terugkerende momenten… Samen tijd doorbrengen roept onbewust positieve emoties op. Maar het kan ook het steeds opnieuw bekijken zijn van je favoriete film, of het koken van jouw lievelingsgerecht. Het herhalende aspect ervan zorgt ervoor dat deze momenten elke keer opnieuw, een extra dimensie krijgen. Hierdoor bekijk je deze momenten als de allermooiste momenten.

Terugkerende rituelen geven het gevoel dat we ergens bijhoren

Familie, vrienden en geliefden draait om banden en relaties. Tradities versterken die band. Voor wie iemand verloren is, kan het pijnlijk zijn. Echter, warme herinneringen om wie we missen, sluiten we dankbaar in ons hart. Mijn oprechte genegenheid gaat uit naar wie iemand mist. En soms kunnen bepaalde familiefeesten ook echt aanvoelen als een verplicht nummer. Wat is jouw rol in het familiesysteem en hoe voel je jou hierbij? Kies voluit voor je buikgevoel en doe niks tegen je zin. Er zijn al verplichtingen genoeg in het leven. Afstand nemen hiervan en jouzelf eens goed verwennen tijdens die dagen kan dan een goed idee zijn.

Tradities laten reflectie toe

Tradities leggen een basis voor wie je echt bent. En die basis is van onschatbare waarde voor kinderen die steeds meer hun eigen ik gaan ontdekken. Momenten samen bieden ruimte voor reflectie. Deze momenten samen geven je als ouder de gelegenheid om intenser te praten met je kinderen. Maar ook om te reflecteren over jezelf. Een nieuwe opleiding starten? Een eigen boek schrijven? Een mooie reis plannen? De baan van je dromen in 2019? 

Gevoel van veiligheid en houvast

Wanneer je een steeds terugkerend ritueel hebt, krijg je onbewust een groot gevoel van veiligheid. Echter, gewoontepatronen kunnen ook een dubbele zijde hebben. Enkel wanneer we onszelf mentaal, intellectueel of fysisch uitdagen, groeien we. Hoe vaak zien we niet dat mensen stagneren en lekker in hun confortzone blijven zitten. En dat is menselijk. Echter. Wanneer iets niet langer loopt zoals het hoort in je leven, is het goed om actie te ondernemen. Stappen te zetten. Uit je confortzone treden.

Namens heel het team van Sterk op je Werk wens ik jullie een schitterend 2019 toe. Een jaar waarin je jouw persoonlijke levensdoelen kunt realiseren, of die nu werkgerelateerd of prive zijn. Een jaar waarin je jouw talenten kunt ontplooien, jouw passie mag waarmaken en tijd kunt doorbrengen met wie jou lief zijn. Tijd te maken voor wat "echt" belangrijk is in je leven.

Innovatie is de moeder van toekomstige tradities
Details
  • 18 december 2018
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties