Welke grote trends staan er ons te wachten op de arbeidsmarkt?

In de huidige maatschappij, en daarmee ook op de arbeidsmarkt, wordt een steeds grotere mate van zelfredzaamheid verwacht van de medewerker en daarmee een terugtrekkende verantwoordelijkheid van werkgevers en overheid. Neem nu Proximus. In mijn 15 jarige bestaan als loopbaanbegeleider zie ik dagelijks de snelle en constante veranderingen van onze maatschappij en dus ook de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Wat zijn de effecten hiervan op de professional van vandaag?

Sinds de afschaffing van de proeftijd door de regering in 2014 daalt het aantal vaste contracten. Door het ontstaan van de (banken)crisis werd deze tendens al eerder in gang gezet, eind 2008. Hierdoor gaan ondernemingen voorzichtiger om met hun HR beleid en wordt er almaar meer flexibiliteit verwacht van medewerkers.  Ook kan er een groter spanningsveld ontstaan in de verstandhouding tussen werkgever en medewerker en in het vertrouwen in eigen functioneren.  Werken met een contract van bepaalde duur, via interim of als zelfstandig consultant impliceert meer inkomstenonzekerheid en kan doorwegen op het welbevinden. De invloed van vakbonden neemt af, de medewerker voelt zich niet altijd evenveel gewaardeerd op het werk. Anderzijds kunnen we wel proactief leren omgaan met deze trends!

Hoe ga je als professional succesvol om met deze nieuwe uitdagingen?

Wanneer we deze trends door de bril het ‘vijf dimensies model’ van Geert Hofstede, een Nederlandse organisatiepsycholoog, bekijken, zal dit nog grotere gevolgen hebben voor medewerkers... Hofstede heeft de volgende vijf dimensies bedacht:

 • Machtsafstand. De macht van de werkgever overheerst tot op de dag van vandaag in vele sectoren en bedrijven. Ongeacht de huidige hoogconjunctuur, politieke kleur of verdere versoepeling van wetten zal de machtsafstand tussen werkgever en medewerker op termijn een gelijkwaardige en natuurlijke verhouding zijn. De kans op discussies wordt groter! Het is dus belangrijk om te leren hoe je succesvol in conflict gaat, al dan niet tot een consensus komt, èn er weer uitkomt! 
   
 • Individualisme versus Collectivisme. CAO’s zullen minder worden afgesloten aangezien het lange-termijn karakter van samenwerking sterk gaat verminderen. Hierdoor zal er een versnipperd landschap ontstaan en zulllen belangen meer vanuit een individuele insteek gebeuren. De verhoudingen tussen medewerkers onderling worden scherper. Dit vereist een assertieve communicatiestijl en meer zelfsturing!
   
 • Masculiniteit versus Feminiteit. Er ontstaat een bescheidenere, zachtere, zorgzamere en gevoeligere relatie op de werkvloer. Hierdoor kan terzelfdertijd conflictvermijding ontstaan. Om hier succesvol mee om te gaan, heb je psychologisch doorzicht nodig!
   
 • Onzekerheidsvermijding. Hier gaat het om de angst voor de toekomst binnen de werkcultuur. Er zijn veel regels, veel medewerkers willen zekerheid in hun werk en sparen of investeren veel. Dit mijdgedrag impliceert minder conflicten maar heeft wel als bijkomend gevolg dat onverschilligheid de kop kan opsteken.  Werkengagement van medewerker richting werkgever en vice versa - personal branding en employer branding- worden meer dan ooit belangrijk. 
   
 • Lange termijn versus korte termijn oriëntatie. België heeft een - naar mijn inzicht - huidige beroepsbevolking die getypeerd kan worden als een lange termijn oriëntatie. De maatschappij en werknemers zijn gericht op de toekomst en veel minder op het heden. De Belg staat bekend om veel plannen (baksteen in de maag), investeren (veel mensen hebben elders een tweede verblijf) en maakt zich snel zorgen (zie de recente vele stakingsdagen). Daarnaast hebben zij een hoog doorzettingsvermogen en gedrevenheid. Deze steeds sneller opeenvolgende en grotere veranderingen vereisen een flexibele leerstijl en een frisse kijk op zelfontwikkeling

Zoals je ziet impliceren deze uitdagingen tal van competenties en waardevolle inzichten. Levenslang leren is key, meer dan ooit! 
Een loopbaancoach in jouw buurt kan jou ondersteunen in het ontdekken van jouw waarden, energiegevers en het ontwikkelen van jouw competenties! Zo zet jij jouzelf verder succesvol in de (arbeids)markt en neem jij - in deze wereld volle snelle evoluties ... - de regie over jouw carrièrepad! 

Het geheim van verandering is om al je energie te richten, niet op het bevechten van het oude, maar op het bouwen van het nieuwe!
Details
 • 21 februari 2019
Referenties
  • Feedback van onze klanten

   Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

   Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen