Zes tips om als manager jouw team op één lijn in de goede richting te krijgen!

Wat leiders van bijen kunnen leren…

Ondervind jij, in jouw rol als leidinggevende, vaak weerstand binnen jouw team bij het doorvoeren van veranderingen? Wil je het over een andere boeg gooien en met een progressieve aanpak jouw teamleden doen groeien en verder ontwikkelen, met de blikken in dezelfde richting? Er wordt meer en meer gesproken van zelforganiserende teams, maar wat betekent dat dan voor jou in jouw rol als leidinggevende?

Hiervoor neem ik je graag even mee naar de wereld van de bijen.

Een boek dat me over dit thema enorm geïnspireerd heeft (en dat ik bij deze aan iedereen die met leiderschap in aanraking komt, wil aanbevelen) is ‘De bijenherder’. Rini van Solingen maakt in zijn boek de vergelijking tussen een imker en een schapenherder, waarbij een schapenherder er alles aan doet om zijn kudde schapen in de pas te laten lopen en een vooraf bepaald pad te laten volgen. Hij moet sturen en beslissen waar de schapen mogen grazen en lopen, hij blijft steeds bij zijn kudde en is onmisbaar.

Bijen daarentegen gaan onverstoorbaar hun gang, binnen de kaders die de imker stelt, zonder dat deze er constant naast of bij zit. De imker bepaalt waar de bijenkast staat, daarna organiseren ze zich zelf. Bijen moet je net vrijlaten in een inspirerend veld vol mooie bloemen. Bijenvolken geven geen werk aan elkaar door, ze regelen alles zelf, van bloesem tot honing. Hoe meer bijenvolken, hoe meer honing. Elk volk regelt het zelf.

Ik geloof sterk in vertrouwen en verantwoordelijkheid in plaats van controle en achterdocht. Geef vertrouwen door los te laten. Afhankelijk van het zelfstandigheidsniveau van een team is ander leiderschapsgedrag nodig. Het geven van een duidelijke tijdsindicatie in combinatie met een duidelijke resultaatverwachting zorgt ervoor dat teams zichzelf gaan organiseren en het ‘hoe’ van het werk zelf bepalen, binnen een duidelijk kader. Graag deel ik met jullie een zestal lessen uit het boek die mij persoonlijk hebben aangesproken:

 • Les 1: Oogst resultaat frequent, vaak en regelmatig leveren is cruciaal. Belonen moet je niet uitstellen. Sturen op ritme en bruikbaar resultaat is genoeg.
 • Les 2: Stop met operationele sturing, vertrouw de teams, stop met opjagen en blaffen, maak jezelf overbodig en maak helder waar een team op scoort.
 • Les 3: Bepaal én bewaak de kaders, ‘laissez-faire’ is geen leidinggeven, bepaal de kaders maar laat teams het binnen die kaders zelf uitzoeken, experimenteer vaak.
 • Les 4: Waardeer de schijnbare chaos, help stapsgewijs leren, kijk naar het resultaat, niet naar het proces. ‘Houd je hand uit de machine, maar blijf wel opletten.’
 • Les 5: Verwijder blokkades, zoek naar wat hen tegenhoudt, vertrouw op de kunde van het team, blijf altijd zoeken naar vebetering.
 • Les 6: Laat je ego los, het resultaat is belangrijker dan jouw ego, omarm kritiek en zet jouw team in de spotlights.

Een éénvoudig boek, met een bruikbare en duidelijke boodschap! Succes!

Oefenen baart kunst, ik geloof in ‘trial & error’, experimenteren, evalueren en weer verdergaan, steeds beter.
Details
 • 24 januari 2019
Referenties
  • Feedback van onze klanten

   Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

   Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen