Zo overwin jij jouw angsten!

De laatste weken worden we overspoeld met negativiteit in de media rond covid.
En laat ons nu even heel eerlijk zijn: angst is geen goede raadgever.

In haar boek “Feel the fear and do it anyway” heeft Susan Jeffers het over twee soorten basisangsten. 

1/ de angst voor zaken die gepland staan in de toekomst, zoals bijvoorbeeld jouw huwelijk dat zal plaatsvinden, of een sollicitatiegesprek ,...

2/ de angst voor zaken die ons kunnen overkomen zoals bijvoorbeeld het verliezen van iemand die we liefhebben of het overstromen van onze woning, ...

Vervolgens deelt ze bovenstaande angsten dan op in verschillende categorieën:

1 - De angst voor imago “ wat zullen anderen over me denken? “.

Onbewust is dit een angst voor afwijzing door anderen. Maar wist je dat dit eigenlijk een soort van primair overlevingsmechanisme is, namelijk de angst om uit de groep gestoten te worden en alleen te moeten overleven? We leven niet langer in de oertijd. Er is eten en drinken voorhanden en het is niet meer gevaarlijk om afgewezen te worden door de andere!

2 - De angst om ziek te worden

Ziekte maakt ons kwetsbaar, maar veel mensen met een ziekte bewijzen ons dat ze ook gelukkig kunnen zijn. Integendeel, ze leven soms veel bewuster dan veel mensen die rushen door het leven en zijn vaak een grote inspiratiebron voor de mensen rondom hen. Denk maar bijvoorbeeld aan Nick Vujicic. Waw, wat een grote meneer.

3 -De angst om financieel verlies

Als we onszelf, onze identiteit, het beeld dat we hebben van onszelf, linken aan de auto waarmee we rijden, het huis dat we bezitten, de job die we hebben,…wordt het inderdaad zwaar. Echter, we zijn zoveel meer dan wat we bezitten en wie we kennen!

4- De angst om (te vroeg) te sterven

Hieronder zit de angst dat we te vroeg uit het leven moeten stappen en onrechtstreeks ook de angst om controle te verliezen op jezelf en het achterlaten van geliefden. Echter, wanneer je jou laat verlammen hierdoor, verlies je controle op de invulling van je eigen leven. Welke talenten wil jij ontplooien? Welke levensdoelen wil jij bereiken? Welke bijdrage wil jij doen, professioneel en privé?

5- De angst om niet meer graag gezien te worden door anderen

Ook hier zit angst voor afwijzing. Maar al eens nagedacht wat het betekent wanneer je jezelf teveel wegcijfert en alle zorgen en problemen van anderen op jouw schouders plaatst? Hierdoor ga je weer energie steken in anderen en vergeet je opnieuw jouw eigen levensdoelen te realiseren, jouw eigen talenten te ontwikkelen!

6- De angst om vast te zitten, voor routine en saaiheid

Je spendeert, in niet-corona tijden, een weekendje in Dublin en je kijkt al uit naar de volgende vakantie. Want het leven mag toch niet saai zijn? Wat je echter onbewust doet, is heel veel druk leggen op jezelf, want zo’n weekendjes en vakanties slurpen de nodige budgetten op. Hoe zou het voelen, te beseffen dat echte vrijheid bij jouzelf ligt, en dat je zelf bepaalt wat je doet?

7- De angst om jeugdigheid te verliezen

Sommige 50 plussers die bij ons komen, hebben kinderen die het nest verlaten en zien jongere collega’s op het werk soms als een bedreiging. Echter: jeugdigheid begint in je hoofd. Ik kan jou direct voorbeelden geven van jonge dertigers die een ouderwetse, controlerende managementstijl hanteren en ervaren vijftigers die modern in het leven staan!
Bovendien zijn 50 plussers in het bedrijfsleven goede mentors voor jongere collega’s. Alles heeft zijn nut!

Finaal besluit Susan Jeffers met het volgende: de grootste onderliggende angst van alle angsten, is de angst het allemaal niet aan te kunnen.

Maar.... is dat wel waar?

Wat zou er gebeuren moest je zeggen tegen jezelf: wat er ook gebeurt, ik kan het aan! Een andere mindset, maar wel eentje die ons in onze kracht zet en ons niet verlamt. Een gedachte, die je elke dag tegen jezelf kunt zeggen. Zie maar eens wat het met je doet?

Om het even naar ons vak te vertalen: zo bestaat er bijvoorbeeld nog heel veel taboe rond loopbaanbegeleiding en het inschakelen van een loopbaancoach.
Hoe vaak horen we onze klanten niet zeggen: “ Ik heb er heel lang over getwijfeld om de stap te zetten” of “ Mijn werkgever zal toch wel niks te weten komen zeker over dit traject? “ of nog beter “Ik ben bang voor de confrontatie”.
Wanneer we onze klanten dan zeggen dat hun angst voor de angst gecoacht te worden groter is dan de angst op zich, wordt het altijd eventjes stil.

Loopbaanbegeleiding naar jouw ideale jobsituatie

Durf jij jouw angsten overwinnen en de stap wagen naar een traject loopbaancoaching? Echter, als je wilt groeien, zowel persoonlijk als professioneel, is het goed om jezelf eens in vraag te stellen en te ontdekken waarin je jou nog kunt ontplooien. Straffer nog: wanneer jij wilt en durft stappen te zetten, ga jij veranderen en kun je jouw omgeving op een positieve manier gaan beinvloeden!

Sterk op je Werk is een erkend loopbaancentrum met coaches over heel Vlaanderen en een erkende partner van VDAB.
Dit betekent dat je bij ons jouw loopbaancheques kunt inzetten. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. De eerste cheque geeft jou recht op 4u coaching, de tweede cheque geeft jou recht op voor 3u coaching. De reële waarde van een uur loopbaancoaching is 169 euro.

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

Ps - Veiligheid gaat boven alles. Tijdens onze sessies word je 100% coronaproof gecoacht naar jouw ideale jobsituatie.
Daarnaast bieden wij jou veilige e-coaching aan via Skype, Zoom, Teams,...Meer info verkrijg je bij jouw coach.

Wat zou er gebeuren moest je zeggen tegen jezelf: wat er ook gebeurt, ik kan het aan!
Details
  • 29 januari 2021
Referenties
    • Feedback van onze klanten

      Lees hier de feedback van onze klanten over hun persoonlijk loopbaantraject.

      Lees onze referenties
Gratis infogesprek inplannen