Loopbaancoach-Mireille-Brugge Mireille De Winter

Carrièreswitch na je burn-out; vind je werkplezier terug

[Sterk op je Werk] - headers blogberichten

Nooit lagen de verwachtingen op het werk hoger. Een toegenomen werkhoeveelheid en werkdruk maakt dat we steeds meer op de tippen van onze tenen moeten lopen. En dan is het soms onvermijdelijk dat we struikelen.

Steeds meer mensen vallen zo in een burn-out, een mentale en fysiek put waar men soms lang in kan zitten.

Misschien herken je jezelf en ben jij met de steun van je geliefden en omgeving terug uit die put geraakt. Nu wil je graag weer aan de slag en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging die je weer voldoening en werkvreugde geeft. En in die zoektocht staan wij je graag bij.

Ontdek in dit blogbericht hoe je vol vertrouwen – en vooral op het juiste moment – opnieuw de arbeidsmarkt op kan gaan, hoe je de juiste job voor jou kan vinden en hoe wij je hierbij kunnen helpen.  

Het effect van een burn-out op je carrière

Zoals net vermeld – en zoals je al weet – is een burn-out een put waar je lang in kan zitten. Herstellen van een burn-out is dan ook vaak een langdurig proces waar gemakkelijk een jaar of meer tijd over kan gaan. Hierdoor ben je niet meer mee met wat er op je werk gebeurt, waardoor je op professioneel vlak achterop bent geraakt. Zo heeft je burn-out in zekere zin een negatief effect op je carrière gehad.

Maar herstellen van een burn-out betekent niet stilzitten. Integendeel zelfs.

In vergelijking met wat je miste op professioneel vlak, leerde je misschien wel dubbel zoveel bij op persoonlijk vlak. Tijdens je herstelproces heb je jezelf beter leren kennen. Je bent uit de put geraakt door terug te grijpen naar je passies en de dingen waar je energie van krijgt. Je hebt je grenzen leren kennen en hoe je deze beter kan stellen en bewaken. Je leerde hoe je al beter om kan gaan met stress en ontdekte misschien ook al waar je wel en waar je zeker niet naartoe wilt. Kortom; je hebt grote sprongen gemaakt die op lange termijn alleen maar positief zijn voor je je carrière én je gezondheid.

person-on-jobwebsite

Een nieuwe job vinden na je burn-out

Maar grote sprongen gemaakt hebben wil niet zeggen dat je grote sprongen moet blijven maken. Want de volgende belangrijke sprong – die in de arbeidsmarkt – maak je best niet te snel.

Na je burn-out heb je je persoonlijke zelf teruggevonden en beter leren kennen. Maar het is ook belangrijk om je professionele zelf terug in de ogen te durven kijken.  

Neem enerzijds de tijd om alles van je (vorige) job en burn-out voor jezelf op een rijtje te zetten; waar is het misgelopen? Wat waren andere kritieke factoren naast je werkomgeving en werklast? Wat was uiteindelijk de druppel?

Kijk anderzijds ook al voorzichtig naar de toekomst. Wil ik terug een soortgelijke job of functie bij een andere werkgever? Of wil ik een totale carrièreswitch maken?

Wanneer ben je klaar om terug te beginnen?

Op de vraag wanneer je na je burn-out klaar bent om terug aan de slag kan gaan, kunnen we geen eenduidig antwoord geven. Wanneer jij klaar bent om terug te beginnen werken, voel jij zelf het beste aan. Maar het moment waarop je klaar bent, kan je wel aan de hand van bepaalde zaken herkennen;

  • Je voelt je mentaal én fysiek weer klaar om te werken
  • Je hebt de juiste mindset teruggevonden en bent weer energiek
  • Je hebt zin om terug te gaan werken en denkt in positieve zin aan nieuwe en andere jobs
  • Je hebt geleerd naar jezelf en je lichaam te luisteren
  • Je weet waar je in grote lijnen naartoe wil met je carrière.
man-smiling-at-work

Terug aan de slag met Sterk op je Werk

Voel jij je klaar om terug aan de slag te gaan? Dan staan wij bij Sterk op je Werk je graag bij.

Met een loopbaantraject op maat helpt één van onze professionele loopbaancoaches jouw terug je eerste stappen in de arbeidsmarkt te zetten. Tijdens een eerste infogesprek brengt onze coach samen met jouw profiel en je passies in kaart. Zo definiëren jullie samen wat jij belangrijk en zinvol vindt en welke jobs en sectoren voor jou geschikt kunnen zijn.

Daarnaast verwerf je tijdens verschillende trainings- en infosessies meer inzichten in je sterktes en de meerwaarde die jij te bieden hebt. Verder kijkt onze coach ook samen met jou naar je burn-out en de factoren die deze veroorzaakt hebben. Zo krijg je een duidelijk en gepersonaliseerd ontwikkelingsplan waarmee je een balans tussen werk en privé leert vinden en waarmee je de kans op een terugval kan elimineren.

Er ligt nog een hele carrière voor je. Samen zetten we je terug op weg.

Getuigenissen van mensen die je voorgingen

&ldquot;

Veerle Woestenborghs, Payroll Consultant

Na aflloop van mijn burn-out wou ik via loopbaanbegeleiding sterker staan in mijn huidige functie. Ik heb ontdekt dat de functie die ik uitoefende niet meer de functie was die ik in de toekomst wilde blijven doen. Samen met mijn loopbaancoach heb ik mijn ambities en mijn kwaliteiten terug ontdekt. Dit was het duwtje dat ik nodig had om mijn carrière terug de gewenste richting te geven. Het resultaat nu is een nieuwe uitdaging waar ik met heel veel goesting aan begin! Ik zou dit aanraden aan iedereen die zijn loopbaan in handen wil nemen na een burn-out of op een punt zitten in hun loopbaan dat ze iets anders willen doen, maar zelf niet goed weten wat of hoe er aan te beginnen!

&ldquot;

Hilde Vandenbulcke, Management assistent

Zestien jaar had ik mijn hart en ziel gegeven in mijn job, tot ik belandde in een burn-out. Ik kwam terecht in een hevige, emotionele rollercoaster. Toen ik terug hersteld was, kon ik terecht bij Sterk op je Werk. Er was reeds de eerste klik toen ik bij mijn loopbaanbegeleider op gesprek kwam. Ze gaf me waardevolle tools en zo kon ik profileren wie ik echt ben, welke mijn talenten zijn. Kortom, dit traject loopbaanbegeleiding  gaf me een positieve boost om de toekomst met vertrouwen aan te pakken. Ik weet nu beter wat ik wil en kan nu bewustere carrièrekeuzes maken. Een aanrader met stip aan iedereen die meer wil halen uit zijn/haar carrière!

&ldquot;

Lindsey Lagae, Management Assistant

Na een lange tijd doorgaan, niet weten hoe en wat of hoe eraan te beginnen, kwam ik uiteindelijk (volledig uitgeblust) bij Sterk op je Werk terecht. Na 1 sessie wist ik het al, hier word ik begrepen. Hier ga ik weer grip krijgen op mijn leven. Na de eerste afspraak met mijn jobcoach had ik al een goed beeld van wie ik was en waar ik ongeveer naartoe wou. Ik zocht en kreeg antwoorden op wie ik ben en welke belangrijke waarden en talenten ik heb. Het traject loopbaanbegeleiding gaf mij weer de kracht en de energie om orde op zaken te stellen, alles terug op een rijtje te krijgen en uiteindelijk een nieuwe job te zoeken. De beste beslissing blijkt nu... ik voel me weer fantastisch!

Deel dit artikel