sterkopjewerk-web-01180 Eva Buyck

Een andere kijk op conflicten op de werkvloer

Loopbaancoaches-loopbaantraject-sterkopjewerk

Conflicten stimuleren het deel in ons brein dat zorgt voor onze ontplooiing, inventiviteit en creativiteit. Ontdek de voor-en nadelen van conflicten op de werkvloer.

  • “Ik zou eigenlijk geen loopbaanbegeleiding moeten volgen, het is die bazige collega van mij die hier beter zou zitten”.
  • “Ik zit gesandwicht tussen 2 medewerkers die als 2 hanen elkaar het leven zuurmaken, en ik weet niet welke houding ik moet aanpakken!”

Tja, hoe pak je conflicten aan, in je rol als leidinggevende of als collega? Je voelt de roddels en de spanning, reeds weken. En vroeg of laat zal het tot een dramatische uitbarsting komen!

Wat zijn de nadelen van een conflict?

  • Het is allesbehalve gunstig voor de productiviteit!
  • Het escaleert, en wordt groter en groter…
  • Er ontstaan sappige roddels, “vergaderingen na de vergadering” in de wandelgangen, en dus jammergenoeg ook tegenstrijdige informatie, die zijn eigen leventje begint te leiden.
  • Er ontstaan kliekjes: 1 groepje trekt partij voor de ene collega, een ander groepje trekt partij voor collega nr 2 , en een derde groep probeert zich er zoveel mogelijk buiten te houden.

Wat zijn echter, verrassend genoeg, ook de voordelen van conflicten?

  • Een ruzie tussen 2 collega’s kan gezonde competitie in teams en personen naar boven halen. Zo vind je op deze You Tube link het volgende filmpje van Damon Beyer en Saj Nicole. Hierin verdedigen ze de vele voordelen van af en toe een stevige ruzie op de werkvloer. Als je effectieve veranderingen wilt doorvoeren in een bedrijf of organisatie, dan zijn conflicten dus onvermijdelijk!
  • Conflicten stimuleren zelfs het deel in ons brein dat zorgt voor onze ontplooiing, inventiviteit en creativiteit. Problemen worden eens vanuit een andere invalshoek bekeken en zo groeit heel de organisatie.

Tja, je kunt dus zowel positief als negatief kijken naar een conflict! 

Heb je ermee te maken? Zie het als een zeer mooie opportuniteit om te tonen hoe jij communiceert met mensen rondom jou en problemen in jouw team of bij jouw collega’s vertaalt naar concrete oplossingen en win-win situaties. Denk hierbij vooral toekomstgericht en in functie van de gemeenschappelijke doelstellingen van de organisatie!

Dus geef toe: langdurige conflicten, geklaag en gezaag op de werkvloer zijn niet leuk....Maar nooit of te nimmer conflicten: dat zou toch ook maar een beetje saai zijn, niet? 

Deel dit artikel