In een tijd waarin veranderingen op de arbeidsmarkt razendsnel gaan, staan velen voor de uitdaging om grip te krijgen op hun loopbaan. Hoe bepaal je je richting? Hoe kom je tot persoonlijke en professionele groei?
De DILTS-piramide, ontwikkeld door Robert Dilts, biedt een krachtig model om loopbaanvraagstukken te begrijpen en aan te pakken. Dit model, ook wel de Logische Niveaus van Dilts en Bateson genoemd, helpt je inzicht te krijgen in de verschillende lagen die van invloed zijn op je werk en loopbaan. In dit artikel gaan we dieper in op de Piramide van Dilts en hoe deze toegepast kan worden op je loopbaanontwikkeling.
Wat is de piramide van werkgeluk?
De DILTS-piramide bestaat uit zes lagen, elk met een eigen focus op persoonlijke en professionele ontwikkeling. Elke laag staat in verbinding met de andere, en verandering op één niveau kan invloed hebben op de rest van de piramide. De zes niveaus zijn:
1. Omgeving: Hoe ziet jouw werkomgeving eruit?
2. Gedrag: Wat doe je dagdagelijks tijdens jouw werkdag?
3. Vaardigheden: Wat kun je, wat zijn jouw competenties?
4. Overtuigingen en waarden: Wat geloof je over jezelf? Wat vind je belangrijk in jouw job?
5. Identiteit: Wie ben jij in jouw professionele rol?
6. Zingeving: Waarom doe je wat je doet, wat is jouw professionele missie?
Wat zijn de verschillende niveaus in de piramide van werkgeluk?
Laten we elk niveau verkennen en zien hoe ze van toepassing zijn op loopbaanvraagstukken.
1. Omgeving: Hoe ziet jouw werkomgeving eruit?
De omgeving is het meest tastbare en concrete niveau. Het gaat over waar je werkt, wie je collega’s zijn, de cultuur binnen een organisatie en de fysieke werkplek. Vragen die je op dit niveau kunt stellen, zijn bijvoorbeeld: "Werk ik in een omgeving die me inspireert?" of "Voel ik me gesteund door mijn collega's en leidinggevenden?"
Een disbalans op dit niveau kan leiden tot ontevredenheid of stress. Stel je voor dat je werkt in een rumoerige omgeving terwijl je veel focus nodig hebt. Of misschien biedt je werkplek weinig ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. In dat geval kan het noodzakelijk zijn om veranderingen aan te brengen in je fysieke werkplek of werkomgeving.
2. Gedrag: Wat doe je dagdagelijks tijdens jouw werkdag?
Op dit niveau gaat het om je dagelijkse acties en gewoontes op het werk. Welke taken voer je uit? Hoe gedraag je je in bepaalde situaties? Een loopbaanvraag die op dit niveau vaak speelt, is: "Sluiten mijn dagelijkse werkzaamheden aan bij mijn ambities en doelen?"
Als je merkt dat je taken uitvoert die niet bijdragen aan je persoonlijke of professionele groei, kan dat leiden tot frustratie. Je kunt dan overwegen om andere verantwoordelijkheden op je te nemen of op zoek te gaan naar een functie waarin je wel de juiste dingen doet die aansluiten bij je doelen. Jobcrafting kan hierbij een te overwegen piste zijn!
3. Vaardigheden: Wat kun je, wat zijn jouw competenties?
Vaardigheden spelen een cruciale rol in je loopbaanontwikkeling. Dit niveau gaat over wat je kunt, je talenten, expertise en de vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn in je werk. Vragen die hier aan de orde komen zijn: "Beschik ik over de juiste vaardigheden voor de rol die ik wil vervullen?" en "Waar kan ik mezelf nog in ontwikkelen?"
Als je voelt dat je vaardigheden tekortschieten, kan dat een reden zijn voor stagnatie in je carrière. Dit is het moment om na te denken over bijscholing of het ontwikkelen van nieuwe competenties om beter te kunnen presteren in je huidige of toekomstige functie.
4. Overtuigingen en waarden: Wat geloof je over jezelf? Wat vind je belangrijk in jouw job?
Overtuigingen en waarden bepalen hoe je denkt over jezelf en je loopbaan. Dit niveau gaat over de mentale denkkaders die je al dan niet helpen in je professionele leven. Veelvoorkomende vragen hier zijn: "Wat zijn mijn diepste overtuigingen over succes?" en "Geloof ik dat ik succesvol kan zijn in mijn loopbaan?"
Negatieve overtuigingen, zoals het idee dat je niet goed genoeg bent, kunnen je belemmeren om stappen vooruit te zetten. Het veranderen van beperkende overtuigingen is vaak een essentieel onderdeel van persoonlijke en professionele groei.
5. Identiteit: Wie ben jij in jouw professionele rol?
Dit niveau gaat over wie je bent en hoe je jezelf ziet binnen de context van je werk. Het omvat de rollen die je vervult en de betekenis die je geeft aan je werk. De vraag die je jezelf hier kunt stellen is: "Hoe zie ik mezelf binnen mijn loopbaan?"
Als je werk niet overeenkomt met je persoonlijke identiteit, kun je een gevoel van dissonantie ervaren. Dit kan een teken zijn dat je op zoek moet gaan naar een rol die beter aansluit bij wie je bent of wie je wilt worden.
6. Zingeving: Waarom doe je wat je doet, wat is jouw professionele missie?
De top van de piramide draait om zingeving en de grotere vraag ‘waarom’. Wat is je missie? Hoe draagt je werk bij aan iets dat groter is dan jezelf? Dit niveau gaat over de diepere motivatie achter je werk en hoe je jezelf ziet in de bredere context van de wereld.
Mensen die hun werk als zinvol ervaren, hebben vaak een sterk gevoel van vervulling. Als je merkt dat je werk betekenis mist, kan dat een teken zijn dat je op zoek moet gaan naar een job of een rol die beter aansluit bij je persoonlijke missie en waarden.
Hoe kun je de Piramide van Dilts toepassen op je loopbaan?
Het toepassen van de DILTS-piramide op loopbaanvraagstukken helpt je om helderheid te krijgen over waar eventuele disbalans zit en waar je kunt groeien. Reflecteer op elk niveau, begin met het identificeren van waar je staat op elk niveau van de piramide: waar zit de grootste uitdaging of disbalans? Maak een vervolgens voor jezelf een actieplan, om de knelpunten aan te pakken. Misschien wil je werken aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, of je overtuigingen over succes herzien? Een loopbaancoach kan helpen om diepgaand te kijken naar de verschillende lagen van je loopbaan en je begeleiden bij het proces van verandering. Monitor en volg je vooruitgang verder op: vergeet niet dat loopbaanontwikkeling een voortdurend dynamisch proces is, die je dient te evalueren en bij te stellen waar nodig! Loopbaanontwikkeling is een voortdurend proces. Evalueer regelmatig je vooruitgang en stel bij waar nodig.
De DILTS-piramide biedt jou een waardevolle frame voor het analyseren en aanpakken van loopbaanvraagstukken. Door elk niveau van de piramide te verkennen en aan te pakken, kun je echt wel tot een meer vervullende en succesvolle loopbaan komen. Of je nu vastzit in je huidige job, op zoek bent naar een nieuwe uitdaging of simpelweg meer zingeving wilt in je werk: de DILTS-piramide kan je helpen om je loopbaan duurzame richting te geven en je potentieel ten volle te benutten.
Wil je meer weten over hoe de DILTS-piramide jouw loopbaan kan verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend infogesprek!