coach-bart-huwé Bart Huwé

De samenwerking van je team verbeteren? Tips & teamcoaching

team-putting-hands-together

‘Teamwork makes the dream work’ luidt het gezegde. Alleen is het soms geen droom om samen te werken in een team.

Collega’s waar het niet mee botert, verschillende karakters en visies die botsen, een communicatie die stroef verloopt,….  Het zijn zaken waardoor veel mensen – waaronder jij misschien ook –  niet graag in teams werken.

Toch kunnen teams een absolute meerwaarde voor ieder bedrijf én fijn om in te werken zijn. Daarom hebben wij hieronder enkele tips verzameld om jouw mensen warm te krijgen voor teamwork.

Ontdek hoe je de samenwerking binnen je team kan verbeteren en hoe wij je hiermee praktisch kunnen helpen.

team-setting-goals

Stel duidelijke doelstellingen voor je team

Het lijkt één van de meest vanzelfsprekende dingen die je als leidinggevende of teamverantwoordelijke kan doen. Toch reilen en zeilen veel teams zonder een duidelijke richting uit te gaan. En dan kan het schip wel eens zinken.

Een team zonder duidelijke doelstellingen is dan ook als een schip dat doelloos op zee dwaalt. Mensen zijn niet op de hoogte en weten niet waar ze exact aan of naartoe werken. Ze lopen rond met vragen, waardoor motivatie en betrokkenheid daalt.

Daarom is het belangrijk om als teamleader het roer in handen nemen. Definieer duidelijke doelstellingen voor je mensen en stel een structuur op met deadlines en verwachtingen. Zo krijg je iedereen op één lijn en kan je je mensen motiveren. Iedereen weet welke richting het team uit moet en wat in het werk moet worden gezet om daar te geraken.

Geef je mensen vertrouwen en verantwoordelijkheid

De doelstellingen voor je team zijn gesteld en je mensen weten wat er moet gebeuren. Nu is het nog een kwestie van iedereen ook effectief aan het werk te zetten.

Wees daarom vanaf het begin ook duidelijk over de taakverdeling en verantwoordelijkheden binnen het team. Zo weet iedereen exact wat hij/zij moet doen en kan de samenwerking tussen je mensen een pak efficiënter verlopen.

Door je mensen op deze manier vertrouwen te geven, ondersteun je meteen ook hun individuele groei op de werkvloer. Ze worden uitgedaagd te blijven leren en ontwikkelen, wat uiteindelijk niet enkel hen, maar ook je team en bedrijf alleen maar ten goede komt.

sessie-teamcoaching

Investeer in de samenhang van je team

Een team is zoals een relatie; daar moet je constant aan werken.

Daarom is het belangrijk om ook te investeren in de samenhang van je team. En dat kan je op verschillende manieren doen.

Zo kan je bv. een professionele teamtraining organiseren om bepaalde zaken binnen je team aan te pakken. Tijdens zulk een training leren jij en je mensen elkaars karaktereigenschappen en profielen beter kennen, waardoor jullie elkaar beter leren begrijpen en respecteren. Zo leren je mensen meer denken vanuit een ‘wij’-mindset i.p.v. een ‘ik en de rest’-mindset.

Een andere manier om de samenhang binnen je team te verbeteren, is door (vaker) een teambuilding te organiseren. Laat het werk even achterwege en leer elkaar op een andere (informele) manier kennen. Zo kan iedereen ook eens samen ontspannen en vinden jullie misschien wel gemeenschappelijke grond waardoor jullie op professioneel vlak ook beter zullen overeenkomen.

Creëer een stimulerende en faciliterende werkomgeving

Een goede werksfeer wordt niet alleen bepaald door de samenhang van je team. Ook de omgeving waarin je team moet werken heeft een grote impact op de resultaten en beleving van je mensen. Daarom is het belangrijk om eveneens te investeren in een stimulerende en faciliterende werkomgeving;

  • Zorg dat je werkomgeving gericht en voorzien is op teamwork (vergader- en samenwerkingsruimtes)
  • Geef je mensen de tools en materialen die ze nodig hebben
  • Houd regelmatige brainstorm- en overlegsessies waarin iedereen zijn/haar input geven
teamleader-explaining-something-to-his-collegues

Geef zelf het goede voorbeeld

Ten slotte moet ieder goed team natuurlijk ook geleid worden. En dat is iets wat helaas ook nog vaak misloopt.

Veel teamleaders hebben namelijk de neiging om niet te leiden, maar eerder te delegeren. Ze overzien alles vanuit een ivoren toren, in plaats van zelf het goede voorbeeld te geven en hun mensen te inspireren.

Maar dat is net waar een team leiden om draait; het voortouw nemen, samenwerken met – en luisteren naar je mensen, vertrouwen geven en winnen. En het is op die manier dat je je team naar een hoger niveau tilt. 

Wil je graag (nog) beter worden in je eigen rol als teamleader? Dan kan je met executive coaching meer inzicht krijgen in jouw management- en leiderschapsstijl. 

Teamcoaching van Sterk op je Werk

Wil jij de samenwerking binnen je team(s) verbeteren en het beste uit je mensen halen?

Bij Sterk op je Werk bieden we professionele teamcoachingsessies aan om jouw team naar het volgende niveau te tillen. Op basis van een verkennend gesprek met jou en je team steekt één van onze ervaren coaches een programma in elkaar met wetenschappelijke onderbouwde trainingsmodellen.

Tijdens de teamcoaching gaan jullie vervolgens aan de slag met jouw uitdagingen als leidinggevende en de uitdagingen van je team. Zo scherp jij enerzijds je kennis in management nog meer aan en krijg je feedback en coaching in jouw rol. Anderzijds werken jullie aan het vertrouwen en de dynamieken binnen je team om de onderlinge communicatie van je mensen te verbeteren. Zo leren jij en je mensen het beste uit elkaar te halen. 

Deel dit artikel