sterkopjewerk-web-01180 Eva Buyck

Wat een expat job in het buitenland voor jouw carrière kan betekenen

hand-holding-globe

Expat job in het buitenland? Doen!

Ben je jong en heb je nog tijd zat om jouw carrière (letterlijk) vleugels te geven?
Spreekt het buitenland jou aan en heb je nog geen gezinnetje met schoolgaande kindjes? Dan is een expat job ècht een aanrader om te doen! 1 van mijn klanten is deze maand nog vertrokken naar Spanje! We houden alvast contact met haar via Facebook! Wat een onvergetelijke levenservaring!

Wat werken en wonen in het buitenland voor mijn carrière betekende

Toen ik 18 was, vertrok ik de wijde wereld in. Naar Californië. Enkele jaren later werkte en woonde ik 2 jaar lang in Dublin & Carlow (Ierland) als key account manager voor de Ierse markt.

5 voordelen die wonen en werken in het buitenland mij opleverden:

1 – Je krijgt een boost in onafhankelijkheid! Immers, in het buitenland moest ik op mijn eentje een huis vinden, een lening aangaan bij de bank, mij met cijfers bewijzen ten opzichte van mijn werkgever in een totaal andere cultuur. En buiten een hartverwarmend telefoontje naar huis is er niemand

2- Je leert doorzetten. Wanneer je in California tijdens Kerst kreeft met cola geserveerd krijgt of je familie en vrienden jou (vanuit je romantische huisje aan de haard in Carlow) niet durven zeggen over de telefoon dat het de zoveelste dag stralend mooi zomerweer is in België, kan het wel eens hard zijn…
 

3- Terzelfdertijd leer je relativeren. Niet alles wat wij doen is zo vanzelfsprekend. Het is niet vanzelfsprekend dat we gratis autostrades hebben, sociale zekerheid, mooi weer, lekker eten,… Wanneer je geveld met griep de huisarts bezoekt en daar maar liefst 300 dollar voor moet neerleggen, weet je genoeg.

4 – Je leert vlot contacten leggen en netwerken. Omdat de muren in huis nu immers nooit antwoord geven, en je niet elke avond naar de fitness of de cinema kunt gaan, is het raadzaam je te integreren en contacten te leggen met anderen. Sommige van deze mensen zijn nog steeds vrienden van mij na al die jaren!

5 - En een laatste, niet te onderschatten voordeel: doordat je in het buitenland hoogstwaarschijnlijk unieke professionele uitdagingen aangeboden krijgt, die je misschien in België op jouw leeftijd NOOIT zou krijgen, kom je terug thuis met een pak werkervaring en competenties, waardoor je jouw jobmogelijkheden op de arbeidsmarkt enorm vergroot
Na mijn werkervaring in Ierland kreeg ik een prachtjob aangeboden als export manager, iets wat wellicht niet zo snel gelukt zou zijn zonder mijn buitenlandse werkervaring. Maw: je geeft je carrière een boost!

Wil jij weten waar je info kunt vinden over wonen en werken in het buitenland? Ontdek er alles over in onderstaande links:

https://www.viw.be/nl/werken-het-buitenland
https://www.expatcareers.com
https://www.expatnetwork.com/expat-job-board/
https://www.afsvlaanderen.be

Veel succes gewenst met je nieuwe uitdaging! YOLO!

Deel dit artikel