Stephanie-006 Stephanie De Muynck

HSP-coaching: haal kracht uit je hoogsensitiviteit

woman-relaxing-on-beach

Tussen de 15 en 20. Dat is hoeveel procent van de Belgische bevolking hoogsensitief is.

Ondanks dit hoge percentage, is hoogsensitiviteit voor velen toch nog een onbekend – en dus ook onbesproken thema. Daar willen wij verandering in brengen.

Ontdek wat hoogsensitiviteit is, hoe je jezelf en anderen kan leren omgaan met hoogsensitiviteit en wat de voordelen van hoogsensitiviteit (kunnen) zijn op de werkvloer. In dit artikel delen we tips om te leren omgaan met HPS of hoogsensitiviteit. 

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap gekenmerkt door een gevoeliger zenuwstelsel. Mensen met hoogsensitiviteit worden ook wel HSP’s (Highly Sensitive Person) genoemd.

Hoogsensitieve personen zijn gevoeliger voor prikkels uit hun omgeving zoals geuren, licht en geluiden, en indrukken zoals de lichaamstaal en stemmingen van anderen. Hierdoor geraken hoogsensitieve personen gemakkelijker overprikkeld, waardoor ze sneller en meer stress ervaren en zich gemakkelijker terugtrekken. Hoogsensitieve personen zijn daarom – zeker in een drukke (werk)omgeving – vaak ook vatbaarder voor burn-outs.

jonge-vrouw-achter-laptop

Omgaan met hoogsensitiviteit op de werkvloer

Gemakkelijker overprikkeld, meer stress, vatbaarder voor burn-outs,… het zijn geen ideale eigenschappen op de werkvloer. Daarnaast worden HSP’s op het werk vaak ook niet genoeg begrepen of weten mensen niet goed hoe met hun hoogsensitieve collega’s om te gaan. Het lijkt dus of hoogsensitiviteit eigenlijk alleen maar nadelen heeft.

Maar niets is minder waar. Integendeel zelfs, hoogsensitiviteit ís en kan een sterkte zijn.

De voordelen van HSP op de werkvloer

Zo zijn HSP’s door hun gevoelige natuur vaak heel empatisch, grondig en betrouwbaar. Daarnaast hebben HSP’s ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn ze goede teamplayers. Kortom; allemaal eigenschappen die wél ideaal zijn op de werkvloer.

Daarom is het belangrijk om leren om te gaan met hoogsensitiviteit, zowel als HSP en als collega of partner van een HSP. Want de meerwaarde die hoogsensitiviteit op de werkvloer of in je relatie kan bieden, wil je absoluut niet laten liggen.

Professionele HSP-coach bij Sterk op je Werk

En dat is exact waar wij jou bij Sterk op je Werk jou mee kunnen helpen.

Wij leren jou enerzijds hoe je zelf beter kan omgaan met je hoogsensitiviteit en welke dingen je kan doen om jouw werk- en privéleven aangenamer te maken. Anderzijds leren we je ook om je hoogsensitiviteit beter naar je omgeving te communiceren, zodat je partner en collega’s weten waar ze op moeten letten en hoe ze zich kunnen aanpassen.  

Onze professionele loopbaancoaches hebben jarenlange ervaring en expertise en zijn vertrouwd met hoogsensitiviteit. Wij garanderen professionele HSP-coaching om jouw hoogsensitiviteit als een troef in te zetten op de werkvloer en op de arbeidsmarkt. Daarnaast kan je bij ons ook rekenen op andere aspecten inzake loopbaanbegeleiding, zoals het beter omgaan met relaties in de werkcontext, en het ontdekken van jouw energiegevers -en nemers, en jouw talenten. Zo kunnen we ook jouw professionele carrière in het algemeen een boost kunnen geven.

man-kijkend-naar-ideeënbord

Voordelen & resultaten van HSP-coaching

Bij Sterk op je Werk kan je een coachingtraject voor jouw HSP én op maat van jouw carrière en professionele doelstellingen. Samen werken we een plan van aanpak en ontwikkeling uit waarin jij;

  • een beter inzicht krijgt in je hoogsensitiviteit als troef op de werkvloer, je energiegevers en -nemers, je talenten en waarden.
  • beter leert omgaan met HSP op de werkvloer: voor jezelf, maar ook voor anderen in relatie tot jezelf. Zo verbeter jij jouw relaties in de werkcontext.
  • je hoogsensitiviteit leert kaderen naargelang je werk (ondernemer, leidinggevende, professional,…)
  • aan de hand van een persoonlijk ontwikkelplan op maat van jouw loopbaan, je stappen zet naar verdere competentieversterking binnen jouw carrière.

HSP-coach in jouw buurt

Heb jij interesse in HSP-coaching? Plan dan gratis een infogesprek in met één van onze coaches in jouw buurt. Deze zal je daarna zo snel mogelijk contacteren en met veel plezier begeleiden!

Betaal het traject loopbaanbegeleiding gericht op HSP'ers met VDAB-loopbaancheques

Dankzij de Vlaamse Overheid kun je gebruikmaken van de VDAB-loopbaancheques om jouw loopbaanbegeleidingstraject op maat te financieren. 

Dankzij de VDAB-loopbaancheques betaal je :

- €45 voor 4 uur  individuele loopbaanbegeleiding, of
- €90 voor 7 uur  individuele loopbaanbegeleiding.

Loopbaancheques aanvragen kun je snel en eenvoudig doen! Lees hier alle info die je nodig hebt om loopbaancheques te bestellen. 

Deel dit artikel