coach-sabine-baptist Sabine Baptist

Loopbaancheques bestellen; hoe doe ik dat?

vdab-loopbaancheques-label

Ben je van plan om met loopbaanbegeleiding te starten? Haal je portefeuille dan al maar boven. En dan bedoelen we niet om te betalen, maar om te besparen.

Als je loopbaanbegeleiding gaat volgen heb je namelijk, als je aan de juiste voorwaarden voldoet, recht op loopbaancheques van de VDAB. Maar wat zijn deze loopbaancheques exact? En hoe kan je deze loopbaancheques in handen krijgen en gebruiken? Je ontdekt het allemaal in dit blogbericht.

Wat zijn VDAB-loopbaancheques?

De VDAB-loopbaancheques zijn een subsidie van de Vlaamse overheid voor loopbaanbegeleiding. Met de cheques kan je loopbaancoaching volgen aan een voordeliger tarief.

De VDAB-loopbaancheques bestaan uit 2 cheques die je apart moet aanvragen en gebruiken. De eerste cheque geeft recht op 4u loopbaanbegeleiding. De tweede cheque geeft recht op 3u loopbaanbegeleiding en kan je pas aanvragen nadat je de eerste cheque hebt gebruikt. Je kan beide cheques bestellen voor €40 per stuk. In totaal betaal je dus €80 voor je loopbaanbegeleiding, ongeveer de helft van het gebruikelijke standaardtarief.

Wanneer heb ik recht op VDAB-loopbaancheques?

Je hebt recht op VDAB-loopbaancheques als je aan alle onderstaande voorwaarden voldoet;

  • Je woont in Vlaanderen of in Brussel.
  • Je werkt voltijds of deeltijds als werknemer of als zelfstandige.
  • Je hebt meer dan 7 jaar werkervaring.
  • Je hebt in de voorbije 6 jaar geen loopbaanbegeleiding gevolgd.
  • Je volgt of gaat loopbaanbegeleiding volgen bij een erkend loopbaancentrum.
individuele-coaching-in-actie

Hoe kan ik VDAB-loopbaancheques bestellen en gebruiken?

Jouw loopbaancheques bestellen

VDAB-loopbaancheques kan je online aanvragen via de website van de VDAB. Hiervoor moet je inloggen – of een account aanmaken op de website van het jobplatform. Vervolgens navigeer je naar de sectie ‘mijn loopbaan’. Hier kan je jouw (eerste) loopbaancheque(s) aanvragen door te klikken op ‘bestel loopbaancheques’ onder de kop ‘nuttige links’.

Nadat je je loopbaancheques hebt aangevraagd, zal de VDAB eerst bij de sociale zekerheid controleren of je effectief recht hebt op de loopbaancheques.

  • Keurt de VDAB je aanvraag goed, dan ontvang je een e-mail (of brief) van Edenred. Deze e-mail of brief bevat een betalingsopdracht met de vraag om binnen de twee weken je persoonlijke aandeel voor de loopbaancheques (€40) over te schrijven. Nadat je de betaling in orde hebt gebracht, ontvang je binnen enkele werkdagen opnieuw een e-mail van Edenred, ditmaal met je (eerste) loopbaancheque(s).
  • Keurt de VDAB je aanvraag af, dan ontvang je een e-mail/brief met vermelding van de reden.

Werd jouw aanvraag voor loopbaancheques afgekeurd, maar kan je aantonen dat je wel degelijk voldoet aan de gestelde voorwaarden? Dan kan je contact opnemen met de afdeling loopbaancheques van VDAB via lb.cheque@vdab.be (of via het nummer 02 506 12 05).

Jouw loopbaancheques gebruiken

Nadat je je (eerste) loopbaancheque(s) hebt ontvangen, moet je deze binnen de 3 maanden na de ontvangstdatum gebruiken. Doe je dit niet, dan verloopt de geldigheid van je loopbaancheque en stort Edenred het persoonlijke aandeel dat je betaalde voor de cheque terug op je rekening.

Om je loopbaancheque te gebruiken, moet je deze na het intakegesprek (eerste registreerbare gesprek) aan je loopbaancoach bezorgen. Je kan zelf kiezen of je de cheque via e-mail doorstuurt of afdrukt en fysiek afgeeft.

And that’s it. Zodra je loopbaancoach jouw loopbaancheque heeft ontvangen, zal deze de cheque voor jou registreren en koppelen aan het loopbaancentrum. Al wat jij nog moet doen, is je klaarmaken voor de volgende stap in je carrière.

coahing-één-op-één

Loopbaanbegeleiding volgen bij Sterk op je Werk

Bij Sterk op je Werk kan je rekenen op meer dan 25 jaar ervaring in loopbaanbegeleiding en meer dan 20 professionele loopbaancoaches verspreid over heel Vlaanderen.

Wij bieden verschillende loopbaantrajecten aan en selecteren het juiste loopbaantraject op basis van jouw situatie en profiel. Vervolgens werken we binnen het traject een ontwikkelingsplan op maat uit met trainingen en coachingsessies om jou te helpen je professionele doelstellingen te bereiken.

Deel dit artikel