Loopbaancoach-Aurelie-Turnhout Aurélie Van Everbroeck

Jij en jouw job: een ideale match?

step-1

Onlangs klaagde ik tegen een vriendin dat mijn man niet altijd de meest geschikte gesprekspartner was voor mij wanneer ik inhoudelijke topics van mijn werk met hem wil delen. “Ik denk dat hij echt niet weet waarmee ik bezig ben … Hij vraagt ook niet door, volgens mij interesseert het hem niet,…”. Soms denk ik dat we niet bij elkaar passen… Tja, de ideale man bestaat niet zeker?
Of toch…?
Een beetje later in ons gesprek ging het de andere kant uit: “Hij is wel diegene die op moeilijke momenten zijn schouder aanbiedt, hij brengt rust wanneer ik mijn werk weer eens niet kan loslaten. Hij gelooft steeds in mij en zegt mij dat ik slim ben, ook al sla ik de bal opnieuw mis…Hij laat mij volledig vrij in wat ik onderneem en niet onderneem,…“
Kortom, allemaal eigenschappen die ik enorm waardeer en ook echt zoek in mijn partner. I love him!

Laten we deze persoonlijke anekdote nu even doortrekken naar onze werkcontext

Als je weet wat voor jou essentiële criteria zijn binnen jouw jobinhoud, je werkomgeving, je privéleven,… krijg je een belangrijke tool in handen om zelfsturing te geven aan deze verschillende domeinen. Zo creër je mee dat “ideale match” gevoel. Dit kun je eenvoudigweg door jou bewust te worden van de zaken die jou energie geven binnen jouw job.
Maak voor jezelf een momentje tijd, op het einde van jouw werkdag, bv. onderweg naar huis, wat je vandaag fijn vond. Ga niet onnodig extra uitvergroten wat jou ergert binnen jouw job. Focus je ook op wat er wel al allemaal is!

services-hero

Controleer wat je kan controleren

Kom je alsnog tot de conclusie dat jouw job geen match is met jouw persoonlijke waarden? Denk dan na wat je zelf kunt ondernemen en waar je totaal geen controle op hebt. Neem zelf het het heft in handen en ga in gesprek met je N+1, HR, leidinggevende, chef,… of welke titels die mensen ook zoal hebben. Neem zelf het initiatief om een functioneringsgesprek aan te vragen. Zij denken veelal graag met jou mee en wie weet kan jobcrafting er ook voor zorgen dat de liefde weer wat groter wordt!

Soms gaat het ook eens wat minder goed, net zoals in elke relatie tussen mensen. We kunnen niet altijd in een staat van opperste geluk verkeren. Maar, als er een goede basis is, is de kans zeer groot dat er ruimte is voor een open en gelijkwaardige dialoog. Zo kunnen specifieke behoeftes herkend en benoemd worden. Denk maar aan zaken zoals verbindend communiceren, feedback geven,… Met wat goede wil en inspanning van beide kanten kunnen jullie elkaar terugvinden.

Met Valentijn vieren we de liefde, dat is super! Ik hoop van harte dat je de liefde ook nog op andere momenten viert. En hoe gaat dat dan op werkvlak? Daar vier je jouw successen! Niet 1x per jaar tijdens de review, maar veel regelmatiger,…

Af en toe een complimentje van jouw geliefde zorgt ervoor dat je de wereld aankunt. Maar we kunnen dit gerust doortrekken naar complimentjes op het werk. Start er zelf mee, verwacht niks terug en kijk wat er gebeurt. Geef eens een complimentje aan jouw collega, klant, leverancier, medewerker of ja, zelfs je leidinggevende. Of aan jouw vrienden, familie of kinderen.
Oprechte complimentjes dragen bij aan jullie onderlinge band, het is gewoon leuk en de kans is groot dat het een positieve invloed heeft op je performance. Dus leaders, jullie weten wat te doen!

Net als van je partner kun je ook van je werk niet alles verwachten, maar er is veel om wel van te houden! Zo zorg jij ervoor dat de liefde voor jouw job terug kan groeien… of misschien is het tijd voor een nieuw verhaal.? Immers, je bent nog steeds niet getrouwd met je werkgever of je bedrijf, laat ons dat wel duidelijk zijn.

Maak dit jaar werk van jouw eigen loopbaanontwikkeling, gelinkt aan jouw individuele ontwikkelingsnoden.

Mijn collega coaches en ikzelf ondersteunen jou graag met resultaatgerichte loopbaanbegeleiding binnen heel wat werkgerelateerde thematieken.

  • Welke competenties (kennis, vaardigheden en gedragingen) wil je verder ontwikkelen?  
  • Welke ondersteuning heb je nodig van je leidinggevende? 
  • Op welke vlakken wil je wat meer uitgedaagd worden? Hoe kan je je voorbereiden op een volgende functie? 
  • Je wilt graag doorgroeien...welke stappen kan je ondernemen om je hierop voor te bereiden? 
  • Werk actief aan je toekomst, neem je loopbaan zelf in handen. 
  • Bepaal je doel en bespreek hoe je jezelf verder kan ontwikkelen om naar jouw doel toe te werken.
  • Is het voor jou nog niet helder waar je naartoe wilt in jouw loopbaan
  • Boek een gratis kennismakingsgesprek in met onze coaches, via zoom of face to face in jouw buurt.

Deel dit artikel