Een van de grootste uitdagingen bij assertief zijn, is leren èn durven “neen” zeggen.”. Herkenbaar? Lees hier 5 tips om sneller “nee” te zeggen en jouw grenzen te zetten.
Kun jij ook moeilijk “neen” zeggen tegen jouw collega’s?
Stel jezelf de vraag : “Moet ik dit nu doen? “
Toen ik bij Colruyt werkte hing er bij mijn manager een groot blad in zijn kantoor met daarop de zin “Moet ik dit nu doen? “. En wat een eye-opener was me dit, want elk woord in de zin was de moeite waard om even bij stil te staan? Het is dus een goed idee om effectief ook zo'n blad uit te hangen in jouw kantoor en bij alles wat in jouw bak vliegt, jou onderstaande bedenkingen te maken,
- MOET ik dit nu doen?
- Stel jezelf de vraag: is deze taak verplicht of niet? - Moet IK dit nu doen?
- Is deze taak wel voor mij bestemd? - Moet ik DIT nu doen?
- Is het wel degelijk deze taak die ik moet doen, heb ik de opdracht goed begrepen? Vermijd nutteloos werk! - Moet ik dit NU doen?
- Moet ik deze taak nu doen, is ze dringend of kan ik een compromis bereiken door ze nog even uitstellen? - Moet ik dit nu DOEN?
- Moet ik deze taak zelf doen of kan ik ze doordelegeren aan een medewerker?
Maak bewust een keuze tussen ja en nee
Het grote probleem is dat “ja” zeggen op alles heel snel een gewoonte kan worden en dat het niet evident is om verandering te brengen in dergelijke geconditioneerd gedrag. Vaak is het gedrag dat ons werd aangeleerd tijdens onze opvoeding door leerkrachten, ouders, schoolvrienden,… en als volwassene staan we er niet altijd bij stil dat we nog steeds de neiging kunnen hebben om op alles “ ja “ te zeggen.
Maar, afhankelijk van jouw beslissingsbevoegdheid zal het inderdaad vaak onmogelijk zijn om “neen” te zeggen, maar er zijn elke dag ook tientallen situaties waarbij je kunt kiezen tussen “ja” en “nee.
Besef de impact van “ja” zeggen op alles en iedereen
Denk eens goed na over jouw collega’s. Wedden dat je perfect weet bij wie je veel geregeld krijgt en bij wie zeker niet? Zo is het ook met jou: jouw omgeving weet ook goed wat ze wel en niet van jou kunnen verwachten. De kans is dus zeer groot dat wanneer jij op alles ja zegt, jij op den duur vanalles in je bak gegooid krijgt dan je werkelijk aankunt.
En dit geldt ook privé: wanneer je constant paraat staat, omdat je niemand durft te ontgoochelen, zul je gegarandeerd telefoontjes van vriendinnen beginnen krijgen om 23u ’s avonds en voor je het weet zijn jouw grenzen weeral overschreden met alle gevolgen vandien. Dat leidt dan weer tot stress, frustratie, een slecht gevoel, conflicten en alle bijhorende gevolgen,…
Geef geen uitgebreide uitleg en herhaal steeds opnieuw jouw “nee”.
Leer op een korte maar vriendelijke manier “nee” zeggen., en herhaal deze.
- “Spijtig, maar het lukt niet”.
- “Ik heb geen tijd, helaas…”
- “Sorry, dit lukt met niet.”
Pas er ook voor op om teveel het woord “sorry” te zeggen. Je hoeft je immers voor niks en niemand te verontschuldigen!
Waarom herhalen? Vaak zullen mensen blijven aandringen, en dan komt het er op neer om jouw korte zin gewoon te herhalen, op dezelfde manier of ietwat anders verwoord. Sommige mensen benoemen dit als “ de kapotte grammofoonplaat”. Ook kinderen zijn meester hierin! Mijn zoontje is daar goed in. Zopas kwam hij 3 keer na elkaar een stukje chocolade vragen. :-)
Je hoeft niet altijd een reden te geven
Een reden geven voor jouw “neen” is een opening voor discussie. Die geef je dus best enkel maar wanneer je dat echt zelf wilt doen! Je hoeft je echt niet te verantwoorden tegenover iedereen die iets van je vraagt, anderen doen dit immers ook niet naar jou toe!