57e945711867868b2894e4a7e8f25d01 Elke van Gils

Netwerken? Zo pak je het aan! 5 praktische tips

business-man-smiling-during-networking-event

Of je nu ondernemer of professional bent: het is niet enkel wat je kent maar wie je kent! Goede networkingskills dragen bij tot opportuniteiten voor jouw loopbaan of onderneming! Hierbij 5 praktische tips!

Zorg voor de juiste mindset

Zie netwerken als een handige hulpbron voor jouw loopbaan of onderneming, en besef dat iedereen die op een event aanwezig is, zich diep vanbinnen wellicht ook een beetje nerveus voelt. Dit is een mooie leerervaring en vooral een opportuniteit voor jezelf. Leg jezelf vooraf geen hoge verwachtingen op. 
Ga voluit voor een-op een gesprekken, deze garanderen kwaliteit en diepgang. Heeft iemand weinig interesse in wat je doet? Laat je vooral niet afschrikken en durf gewoon naar iemand toe te stappen die je niet kent. Je hoeft heus niet altijd voorgesteld worden door iemand anders! 

Maak een elevator pitch!

Ga je naar een netwerkevent? Dan is het belangrijk om alle essentiële informatie te bundelen in een elevatorpitch: een korte en krachtige uitleg over jezelf, in enkele minuten, de tijd die je nodig hebt in een lift om van het gelijkvloers naar de bovenste verdieping te gaan. Onlangs bezocht ik BNI, een netwerkclub voor ondernemers, tijdens een van hun ontbijtsessies. Daar luidde het motto: wie een ander in enkele zinnen niet overtuigt, is de investering niet waard. Met andere woorden: de elevator pitch is een mooie tool om jezelf te verkopen aan een potentiële werkgever, of om als ondernemer succesvol te netwerken. Het is hierbij eveneens heel belangrijk dat je communiceert in eenvoudig begrijpbare taal, dit verlaagt de drempel voor jouw gesprekspartner. Bouw je elevator pitch op basis van deze structuur:

  • Stel jezelf voor. Wie ben je, en wat is jouw functie? 
  • Wat zijn jouw diensten of welke producten bied je aan? Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht? Welk soort mensen of bedrijven help jij? 
  • Wat maakt jou als ondernemer uniek ten opzichte van jouw concurrenten? Wat onderscheidt jou als professional van een andere werknemer die solliciteert voor dezelfde functie? 
  • Stel een open vraag aan jouw gesprekspartner, idealiter met betrekking tot jouw product, dienst of job om een goed gesprek op gang te brengen. 
business-people-networking

Bewaak een goede balans tussen luisteren en praten

Zorg ervoor dat je heel aandachtig luistert naar wat de andere te zeggen heeft. Stel veel open vragen, zo ontdek je hoe je perfect kunt inspelen op de noden van de andere partij: nu of op middellange termijn. Vraag om meer verduidelijking wanneer de andere te vage informatie geeft: dit toont jouw oprechte interesse in het gespreksonderwerp. Zorg voor een goede afwisseling tussen zakelijke onderwerpen en ietwat lossere onderwerpen en humor. Wanneer de andere persoon een aangename ervaring heeft door met jou te praten, is de kans veel groter dat hij of zij jou later zal herinneren. Vergeet zeker niet een kaartje te vragen en voeg elkaar onmiddellijk toe aan jullie virtuele netwerk! Zo kun je elkaars gegevens onmiddellijk bijhouden met het oog op een eventuele samenwerking in de toekomst. 

Breng zelf mensen met elkaar in contact

Wanneer blijkt dat je iemand niet zelf kunt verderhelpen met jouw diensten of producten, check dan of je niemand in jouw netwerk kent. Door partijen met elkaar te verenigen, investeer je in duurzame contacten, die vroeg of laat op middellange termijn ook iets concreets kunnen betekenen voor jou! Zo gebeurt het heel frequent, dat ik cliënten doorverwijs naar mensen uit mijn netwerk, vaak met succes! Let er wel op dat dit niet jouw eerste insteek wordt. Breng mensen spontaan met elkaar in contact, zonder iets terug te verwachten. 

Ga voluit virtueel netwerken!

Linkedin is jouw virtuele winkel voor professioneel netwerken. Veel mensen hebben een prachtig opgepimpt profiel, maar gaan er verder niet actief mee aan de slag. Kwam iemand jouw profiel bekijken? Stuur hen een berichtje waarin je met hen een gesprek aanknoopt. Maak contact met potentiële werkgevers, zelfs al ken je ze niet! Dat kunnen recruteerders, HR managers, bedrijfsleiders, … zijn. Want jouw virtuele netwerk zorgt ervoor dat jij jou niet langer verstopt en vooral sneller vindbaar bent voor toekomstige werkgevers. Like de posts van jouw netwerkcontacten op sociale media, en vergeet hun verjaardag niet. Een gratis manier om de aandacht van jouw netwerkcontacten te trekken.

&ldquot;

If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go with others

Deel dit artikel