coach-marijke-van-moldergem Marijke Van Moldergem

Ongelukkig op het werk? Herontdek je werkvreugde en -plezier

sad-to-happy-visualisation

De wekker gaat af. Je trekt jezelf uit bed, sleept jezelf naar je werk en kan niet wachten om naar huis te gaan. repeat.

Voor veel mensen – en voor jou misschien ook – is het dagelijkse realiteit. Maar dat zou het niet mogen zijn.

Je werk is een groot deel van je leven. Daarom is het belangrijk om je gelukkig te voelen op je job. Wij willen je helpen om dat gevoel terug te krijgen.

Ontdek in dit blogbericht hoe je je werkplezier en werkgeluk kan terugvinden en hoe wij je hierbij kunnen helpen.

Waarom zijn mensen ongelukkig op hun werk?

Uit het Nationaal Geluksonderzoek 2020 van levensverzekeraar NN en de UGent, bleek dat bijna 30% van de Belgen – mede door de uitbraak van COVID-19 – ongelukkig is op het werk. Een ontzettend grote groep van mensen die niet over één kam te scheren zijn.

Er zijn namelijk verschillende redenen waarom mensen ongelukkig zijn op hun werk;

  • Geen uitdaging meer op het werk,
  • Gebrek aan motivatie,
  • Werken voor de verkeerde redenen zoals geld,
  • Verandering van bedrijfs- of managementcultuur,
  • Moeilijke samenwerking met collega’s en leidinggevenden,
  • Overwerken (slechte balans werk-privé),

om er maar enkele te noemen.

man-unhappy-at-work

Gevolgen van ongelukkig zijn op je werk

Ongeacht de redenen zijn de gevolgen van een ongelukkig gevoel op het werk wel altijd dezelfde; mensen presteren minder goed op hun job, voelen zich fysiek en mentaal uitgeput, nemen de frustraties van hun werk mee naar huis, etc... Dit leidt vervolgens tot een gevaarlijke spiraal die uiteindelijk kan uitmonden in burn-out. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt voor jezelf en je omgeving.

Hoe word ik terug gelukkig op het werk?

Daarom is het belangrijk om, als je voelt dat je ongelukkig bent op je werk, het probleem op tijd aan te pakken. Dat kan je doen door het probleem eerste en vooral te identificeren; waarom ben ik ongelukkig op mijn werk?

Het geluk in je huidige job terugvinden

Vaak denken mensen die ongelukkig zijn in hun job dat ze van werk moeten veranderen. Maar dat is niet altijd het geval. Meer zelfs, het kan een drastische en impulsieve beslissing zijn waar ze later spijt van kunnen krijgen. Want ongelukkig zijn op het werk betekent niet per se ongelukkig zijn mét je werk.   

Zo kan het zijn dat je je werk op zich nog wel graag doet, maar dat het ongelukkige gevoel meer te maken heeft met je werkomgeving; een collega of leidinggevende waar het niet zo goed mee klikt, de aanpak van het bedrijf die is veranderd, zaken of projecten die niet naar wens verlopen, etc..

In dit geval is het belangrijk om intern aan te kaarten waar je mee zit en zo constructief naar een oplossing toe te werken.

Je geluk ergens anders beproeven en (terug)vinden

Maar misschien heb je al geprobeerd om je problemen intern op te lossen en heeft dat helaas geen beterschap gebracht. Dan is het tijd om ergens anders je geluk te gaan beproeven en terug te vinden.

woman-smiling-during-meeting

Herontdek je werkgeluk Met Sterk op je Werk

Wil je graag je werkgeluk op je huidige job terugvinden? Bij Sterk op je Werk bieden we individuele coachingprogramma’s aan waarmee we jou beter leren communiceren, duidelijker je grenzen stellen en een assertieve houding en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Zo leer jij beter je stempel te drukken op het werk en weer helemaal je draai te vinden.

Daarnaast helpen we jou en je collega’s ook graag met teamtrainingssessies om de communicatie binnen – en de samenwerking van jouw team te verbeteren.

Wil je graag aan de slag in een andere job of sector? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Eén van onze professionele loopbaancoaches helpt jou om de volgende stap in je carrière te zetten. Hij/zij kijkt naar je professioneel profiel, maar ook naar persoonlijke aspecten zoals je passies en interesses. Samen werken jullie een plan op maat uit van jouw doelstellingen. Wil je graag in dezelfde job en sector blijven werken? Dan zoeken jullie samen naar een nieuwe topjob bij een andere werkgever. Wil je je carrière graag over een andere boeg gooien? Dan kijkt onze coach samen met jou naar de sector(en) waar je graag in aan de slag wilt of de jobs die bij jouw profiel passen.

Zo ga jij binnenkort terug werken met een glimlach. En dat is goud waard. 

Deel dit artikel