sterkopjewerk-web-01180 Eva Buyck

4 manieren om je talenten te ontdekken!

searching-talent-visualisation

“Doen waar je goed in bent.“ Tja, het ligt zo voor de hand, maar voor je het beseft kun je in een job rollen die niet echt bij jou past!
Iedereen heeft een uniek talent. En wie dat talent in zijn job kan gaan benutten, boort een eindeloze bron van voldoening aan en wordt bovendien ook sterker en gelukkiger op het werk! 

Jouw talenten ontdekken?

Maar hoe kom je er nu achter wat jouw unieke talenten zijn?
Soms is het lastig, want het kan diep verstopt zitten. Maar het is altijd te ontdekken! Ziehier 4 manieren om je talenten te ontdekken:

  • Probeer je even te bedenken wat je het liefste deed toen je een jaar of zeven was. Echt talent zit er al vroeg in en toen deed je van nature waar je goed in was!
  • Waarover vragen mensen in jouw omgeving (collega’s, vrienden of familie) jouw advies? Wat doe je vaak voor hen?
  • Wat zou je doen, moest geld geen rol spelen, en waarom precies? 
  • Wat was jouw beste project ooit? Dit kan gaan van het aanleggen van jouw eigen zwemvijver thuis, tot het organiseren van een event op je werk! Wat deed je toen exact, welke vaardigheden zette je toen in?

En dat kan tot de conclusie leiden dat een radicale omslag nodig is.
Zo kan een onderwijzer plots bouwvakker worden, of andersom. Of een administratieve medewerker wordt verpleegster! 

Jouw talenten najagen

Het hoeft niet altijd een radicale carrièreswitch te zijn! Binnen je job kun je vaak mogelijkheden ontdekken om accenten anders te leggen! Of je kunt een nieuwe hobby opstarten naast je job, waar je je talenten in kwijt kunt. Ooit vertelde een van mijn cliënten dat hij in zijn vrije tijd trainer was in een voetbalclub. We ontdekten dat hij talent had om mensen te ondersteunen en motiveren. Hij kreeg op zijn werk een meer coachende rol, wat voor hem een wereld van verschil in werkvreugde betekent! Een andere klant kon zijn talent in het toedienen van eerste hulpverlening kwijt door zijn administratieve job te koppelen met een job bij de brandweer.

Als je de veertig gepasseerd bent, heb je laten zien wat je kunt. Ook al had je nooit eerder je droomjob, er zitten altijd elementen in die laten zien waar je goed in bent! 

Soms zou je alle veertigers toewensen dat ze hun ontslag krijgen. Of dat ze hun ontslag nemen. Gewoon, zodat ze even de tijd krijgen om te ontdekken of het werk dat ze doen, nog wel écht bij hen past! 

Jouw talenten ontdekken én benutten met Sterk op je Werk

Wil jij jouw talenten meer benutten in je job en overweeg je jobcrafting of een carrièreswitch maar weet je niet goed hoe dit te concretiseren in een haalbaar en realistisch stappenplan? Ga dan aan de slag met een loopbaanbegeleiding traject bij jouw professionele loopbaancoach in jouw buurt! 
Betaal slechts 10 Euro per uur voor jouw traject dankzij de VDAB loopbaancheques!
Registreer je nu voor een gratis kennismakingsgesprek met jouw regionale loopbaancoach (telefonisch of ter plekke) -  via het inschrijfformulier op onze website.
Mail ons: info@sterkopjewerk.be  - wij nemen binnen de 48 uur contact met je op!

Deel dit artikel