Loopbaancoach-Veerle-Diksmuide Veerle De Bruyn

Vijf professionele troeven van hooggevoelige mensen

woman-standing-in-field-and-smiling

Alles waarnemen en intuitief aanvoelen, een ruimte binnenkomen en onontsproken conflicten waarnemen: het zijn maar enkele zaken waaraan je hooggevoeligheid kunt herkennen. Veel nood hebben aan tijd voor jezelf, en rust om na te denken over bepaalde zaken en weg te dromen: herken je dit? Dan loont het echt wel om meer info te raadplegen en even te testen of je al dan hooggevoelig bent. Hier vind je de link naar Hoogsensitiviteit Vlaanderen 

Echter, veel hooggevoelige mensen ervaren hun hoogsensitiviteit als een nadeel. Dat hoeft het helemaal niet te zijn. Je hoeft echter geen slachtoffer te zijn van jouw hooggevoeligheid, integendeel: wie hooggevoelig is, kan zijn sterktes valoriseren, niet enkel in zijn of haar priveleven, maar ook op de arbeidsmarkt.

Hierbij de vijf professionele troeven van hooggevoelige mensen:

  • Mensen die hooggevoelig zijn, vormen het tegengewicht van impulsiviteit. Ze kunnen succesvol anderen vertragen en aanzetten tot het dieper analyseren van bepaalde zaken..  Ze zien heel snel verbanden en structuren. Ze hebben de kunst om ellenlange discussies tot de essentie te brengen. Zo lopen vergaderingen niet meer uit en wordt er meer resultaat geboekt.  Daarom zijn ze ook een krak in het bedenken van strategieën voor organisaties en bedrijven. 
  • Door hun sterke empathie weten hooggevoelige mensen perfect wat de andere nodig heeft. Hierdoor kunnen ze mensen laten openbloeien en erop letten dat de noden van iedereen ingevuld worden. Een kwaliteit die almaar belangrijker wordt in het moderne leidinggeven.
  • Doorgaans zijn hooggevoelige mensen zeer creatief en hebben ze een geboren aanleg voor kunst. Maar ook op mentaal vlak. Ze kunnen zeer originele ideeën bedenken en creatieve oplossingen voor problemen, waar niemand anders aan zou durven denken. Ze zijn nieuwsgierig en leren heel graag bij. Jobs binnen marketing, interieur en design zijn dus zeker interessante pistes. Maar ook binnen de rol van zelfstandig ondernemerschap is deze kwaliteit heel belangrijk. 
  • Doordat ze zo sensitief zijn, kunnen ze conflicten tussen mensen goed faciliteren en oplossen. Hierdoor bereiken ze een constructieve consensus. In overlegfuncties, waarbij ze bemiddelen tussen mensen, komen ze hierdoor aan hun trekken.  Ze slagen erin om oplossingen te vinden waar iedereen zich in kan vinden, zonder dat dit ten koste gaat van productiviteit. 
  • Hoogsensitieve mensen kunnen voluit gaan voor iets. Mits hun werkomgeving prikkelvrij is en ze zich goed voelen die dag, kunnen zich enorm op iets concentreren en fantastische resultaten neerzetten. Hierdoor kunnen ze perfect projectwerk afleveren van zeer hoogstaande kwaliteit, waarbij elk detail tot in de puntjes uitgepluisd is.

Deel dit artikel