57e945711867868b2894e4a7e8f25d01 Elke van Gils

Van jaloezie op het werk naar een motivatieboost!

woman-shaking-customers-hand

Herken je deze uitspraken: “ Mijn collega wordt voorgetrokken door onze manager! “ of “ Concurrent x neemt heel de markt in! Hij gaat ons allemaal kapotmaken, wacht maar!”… Jaloezie is ook helemaal ok en menselijk! Wie is er nu eens niet jaloers? Eigenlijk is het een vorm van benchmarken: jezelf vergelijken met een anderen. Echter, je kunt wel leren om er vlotter mee om te gaan!

Everyone is fighting a battle you know nothing about

Wat jij ziet bij collega’s of concurrenten, is maar een héél klein deeltje! Niet alles lijkt zo perfect als het allemaal lijkt! Collega’s gaan op vergaderingen toch niet snel openlijk beginnen vertellen over de aanvaring die ze hadden met een lastige klant? En jouw concurrent zal op zijn facebookpagina bijvoorbeeld niet communiceren dat hij een grote klant heeft die slecht betaalt en zich daar zorgen over maakt. Met andere woorden: het gras lijkt soms groener bij de buren dan het werkelijk is!

Je hebt steeds een keuze in hoe je hier naar kijkt!

Voel jij jou geintimeerd door mensen die het wel eens beter zouden kunnen doen als jijzelf? Wanneer concurrenten jou onzeker maken dan is dat eigenlijk een bevestiging dat je onvoldoende in jezelf gelooft!

Goed nieuws: je kunt er ook anders naar kijken! Maak hier komaf mee en neem jezelf au sérieux! Jaloerse gevoelens zijn een gratis motivatieboost om het nog beter te doen! Want net het feit dat anderen er in slagen om succesvol te zijn, wil eigenlijk zeggen dat nog succesvoller zijn echt mogelijk is en dat jij dat dus ook kunt! Stevige concurrentie is net een opportuniteit om zelf ook te groeien binnen jouw job of jouw bedrijf!

Mijn concurrenten zijn mijn concullega's

Zelf sturen wij als loopbaancentrum zonder enig probleem klanten door naar professionele concullega's. Straffer nog: we werken zelfs samen op andere vlakken! Samenwerken moet je niet doen vanuit de illusie iets terug te krijgen van de andere, maar om je scope te vergroten. Want net door je niet vijandig en bang op te stellen, en dus samen te werken, realiseer je op alle fronten zoveel meer...Hard werken is optellen, samenwerken is vermenigvuldigen. Ook hier is het maar hoe je ernaar kijkt: enge blik of brede blik? 

Personal branding

Geloof jij in schaarste? Uitspraken als “ de markt is te klein voor ons allen” en “ er is te weinig werk in het bedrijf voor ons allen, er zullen ontslagen volgen…” zijn nefast voor jouw motivatie! Wanneer jij als ondernemer of intrapreneur met passie onderneemt, en jouw eigen carrièrepad volgt, kun jij jouw succesvol onderscheiden ten opzichte van anderen! Stel jezelf de vraag: voor welke problemen moeten mensen bij mij komen en waarin ben ik onderscheidend sterk in? Tijdens jouw individuele traject carrièrebegeleiding optimaliseren we jouw Linkedin profiel en leer je hoe je jouw personal brand als ondernemer of professional in de ( arbeids) markt zet!

Deel dit artikel