Loopbaancoach-loopbaanbegeleiding-Turnhout Aurélie Van Everbroeck

Welke job past bij mij? 5 tips om je droomjob te vinden

looking-for-job-magnifying-glass

Of je nu nog maar enkele jaren werkt of al een mooie carrière hebt opgebouwd, misschien sta je op een kruispunt in je professionele leven. Vind ik nog genoeg uitdaging in werk? Past mijn job wel echt bij mij? En moet ik misschien iets anders gaan doen?  

Je weet niet goed welke richting je uit wilt of moet. Daarom helpen wij je graag jezelf (opnieuw) te oriënteren.  

Ontdek hieronder enkele tips waarmee jij jobs kan vinden die bij jou passen en ontdek ook hoe wij je kunnen helpen die jobs na te jagen.

blackboard-drawing-job-search

Tip 1: kijk wat je nog kan doen met je diploma

Als je (verder) hebt gestudeerd, koos je destijds waarschijnlijk voor je studies omdat je deze interessant vond. Je had al een idee van wat je graag deed of graag zou doen als je van de schoolbanken kwam.

Maar de job waar je in startte na je studies, is hoogstwaarschijnlijk niet de enige waar je voor in aanmerking kwam.

Kijk daarom zeker eens naar andere vacatures die voor jouw diploma interessant zijn op jobsites zoals de VDAB. Misschien kom je dan wel een job tegen die je eigenlijk wel aanspreekt en waar je niet meteen aan had gedacht.

Tip 2: kijk welke jobs in lijn liggen met je passies en interesses

Een diploma is natuurlijk geen vereiste om te werken. Je kan perfect zonder academische achtergrond en gewoon op basis van je passie of interesse in je vorige job zijn gestart. En dat is ook iets wat je nu opnieuw kan doen.

Kijk daarom niet alleen naar je huidige competenties en ervaring, maar ook naar je passies en interesses en hoe je eventueel je professionele en je persoonlijke profiel kan combineren.

Denk daarnaast ook zeker eens terug aan vorige job(s), een stage, vakantiewerk, etc.. en aan de dingen die je toen leuk en minder leuk vond. Zo krijg je niet alleen een beter zicht op wat je graag doet of zou doen, maar ook wat je zeker niet wilt doen.

Tip 3: durf informatie te vragen over de job of sector die je interesseert

Heb je al een andere job of sector op het oog, maar ben je niet zeker of het iets voor jou gaat zijn? Doe dan niet alleen je opzoekwerk, maar durf ook informatie te vragen aan mensen die al in de job of sector aan de slag zijn. Spreek mensen aan die je kent in de job of sector of vraag aan familie, vrienden, kennissen,… of zij iemand kennen.

Zo kan je vragen wat de inhoud en verwachtingen van de job zijn, wat die persoon leuk vind aan zijn/haar job en ontdek je misschien dingen over de job/sector die je nog niet wist of waar je nog niet bij had stilgestaan.

Tip 4: experimenteer (als je kan) met jobs

Heb je wat (extra) vrije tijd? Dan kan je ook altijd verschillende jobs uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan een stage, of vrijwilligerswerk in een sector die je wel interessant lijkt. Zo kan je zonder verplichtingen vanop de eerste rij een job of sector ervaren en krijg je meteen een beter beeld van of de job/sector iets voor jou is.  

Tip 5: doe onze gratis loopbaantest

Wil je graag op een snelle manier al een idee krijgen van welke jobs bij jou passen? Dan kan je ook altijd onze gratis loopbaantest invullen. Deze loopbaantest is opgesteld door onze professionele loopbaancoaches en is wetenschappelijk en psychologisch onderbouwd.  

Wil je na het invullen van jouw loopbaantest graag meer informatie over hoe wij je kunnen helpen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren voor meer informatie over onze loopbaanbegeleidingstrajecten.

women-smiling-at-computer

Ontdek welke jobs bij jou passen met Sterk op je Werk

Wil je graag écht werk maken van de zoektocht naar je nieuwe droomjob? Dan kan je ook meteen de handen met ons in elkaar slaan.

Bij Sterk op je Werk Plan hebben we meer dan 20 professionele loopbaancoaches verspreid over heel Vlaanderen. Je kan gratis een infogesprek aanvragen met één van onze coaches in jouw buurt. Deze zal dan zo snel mogelijk contact met je opnemen om een afspraak in te plannen en een antwoord te geven op al je vragen.

Ben je na het infogesprek overtuigd dat wij de juiste partij zijn om je te helpen? Dan gaat onze coach graag meteen met jou aan de slag.

Zo zal onze coach enerzijds je profiel, kennis en competenties onder de loep nemen. Anderzijds zal hij/zij ook je passies en interesses in kaart brengen en samen met jou vertalen naar interessante jobs of sectoren.

Naargelang werkt onze coach voor jou ook een ontwikkelingsplan op maat uit dat je helpt om de arbeidsmarkt op te gaan. Verder krijg je tijdens verschillende sessies o.m. sollicitatietechnieken aangeleerd en leer je een assertieve houding en zelfvertrouwen ontwikkelen om vol voor een nieuwe job te gaan. Valt je oog tijdens deze sessies op een bepaalde job of sector? Dan verkent je coach samen met jou verschillende pistes en hoe je daar naartoe kan werken.

Deel dit artikel