barbara de peuter foto Barbara De Peuter

Werkhervatting na kanker: hoe pak je het aan?

cancer-survivor-at-meeting

Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die getroffen werd door kanker of een andere langdurige ziekte. Of misschien werd je zelf getroffen door kanker. Alles staat op zijn kop. Maandenlang ben je intensief bezig met een dappere strijd tegen deze ziekte. Immunotherapie, chemo, operatie, bestralingen, … je vecht elke dag keihard. En dan is het zover: je kan eindelijk terug de draad van je leven opnemen. Hoe pak je jouw werkhervatting succesvol aan? Lees onze tips.

Bereid je werkhervatting na kanker goed voor

Hoe dan ook is het belangrijk dat je het rustig aan doet en je enkel terug start met werken wanneer je jou daar helemaal voor klaar voelt. Of je nu zelfstandige bent of in loondienst werkt: vergeet niet dat je net een intense periode hebt meegemaakt.

Doe het dus rustig aan. Ga terug aan het werk zonder jezelf onnodig te forceren.
De ziekte en hierbijhorende behandelingen brengen de volgende uitdagingen met zich mee:

  • vermoeidheid
  • minder zelfvertrouwen in je fysieke en mentale kunde
  • angst voor herval
  • angst om aan de kant te worden geschoven
  • concentratieproblemen
  •  …

Je hoeft dit niet allemaal alleen aan te pakken. Laat je hierin voldoende en zonder schuldgevoel ondersteunen door je huisarts, psycholoog, partner en vrienden. Geef voldoende taken uit handen. Aarzel niet om voldoende huishoudhulp in te schakelen.

Voordelen van opnieuw te beginnen werken 

  • meer sociaal contact
  • je kunt terug het ritme van je oude leven oppikken
  • je komt terug tussen de mensen
  • je kunt je terug nuttig voelen met het werk dat je doet.
  • Doordat je deze ervaring meemaakte, is de kans erg groot dat je werkgerelateerde uitdagingen met een ruimere blik bekijkt en hierdoor bepaalde sterktes ontwikkelde, iets wat jou professioneel geen windeieren legt. Goed ontwikkelde leiderschapsvaardigheden zoals empathisch communiceren, de juiste prioriteiten stellen, problemen efficiënt en duurzaam oplossen en het nodige geduld uitoefenen worden zeker gewaardeerd op de arbeidsvloer.
collegues-smiling-one-two-one

Werkhervatting na kanker doe je best geleidelijk aan

Ingeval je in loondienst werkt, zijn er verschillende opties:

Aangepast werk

Je hebt bepaalde wettelijke rechten die ervoor zorgen dat jouw terugkeer naar het werk vlotter verloopt. Bespreek samen met de arbeidsgeneesheer welke aanpassingen jouw werkgever kan voorzien voor jou:

  • mogelijkheid tot thuiswerk
  • recht op een eigen parkeerplaats
  • Aanpassing in werkuren en werktaken: een flexibel werkschema
  • Mogelijkheden tot glijdende werkuren volgens hoe je jou die dag voelt
  • ergonomische aanpassingen

Communiceer op regelmatige basis met je collega's en leidinggevende

Is de inhoud van je functie veranderd? Werd een deel van je taken aan andere personen toevertrouwd? Het is maar normaal dat zowel jij als je collega's een aanpassingsperiode nodig hebben. Neem niet alle verantwoordelijkheid op jou. Je bent niet als enigste verantwoordelijk voor het goede verloop van deze overgang. Ook jouw leidinggevende en collega’s moeten hier de nodige verantwoordelijkheid in dragen.
Neem op regelmatige tijdstippen jouw werkplanning door met je leidinggevende en collega's.

Geleidelijke werkhervatting op medisch advies

De adviserende geneesheer van jouw ziekenfonds kan jou toestemming geven voor een - zelfs gedeeltelijke - hervatting van het werk tijdens jouw periode van ziekte. Meer info vind je hier.

Indien je, zoals 1 op 2 zelfstandigen, een verzekering gewaarborgd inkomen hebt afgesloten bij een prive?-verzekeraar, dan is het uiteraard het moment om hierop beroep te doen. Combineer – als je hiertoe in staat bent – een gedeelte van het werk met je genezingsproces en de behandelingen, met behoud van je uitkering.

Tijdskrediet of loopbaanonderbreking

Op de website van de RVA vinden mensen in loondienst meer info over tijdskrediet en loopbaanonderbreking, alsook over de procedure om tijdksrediet aan te vragen.


Werktijdverkorting op eigen initiatief

Mensen in loondienst kunnen een werktijdverkorting vragen bij hun werkgever zodat ze deeltijds weer aan het werk kunnen gaan. Let wel op: deze beslissing brengt een verlies of aanpassing van bepaalde rechten mee.

collegues-having-coffee-together

Overweeg je een carrièreswitch?

Een zware ziekte zoals kanker hoeft niet het einde te zijn van een professionele loopbaan. Werkgevers krijgen sinds 2019 een premie om mensen met kanker aan te werven of hen aangepast werk aan te bieden: twee jaar lang kunnen ze een beroep doen op een premie van 20 procent van het loon van de werknemer, wat impliceert dat dit goedkoper wordt voor de werkgever. Indien nodig kan de premie nog verlengd worden.

Volg loopbaanbegeleiding bij Sterk op je Werk en creëer jouw ideale jobsituatie, die in jouw leven past.
Samen met jouw loopbaancoach ga je diverse haalbare jobpistes exploreren die in lijn liggen met jouw talenten, waarden en werkervaring. Vervolgens maken we een stappenplan en begeleiden we jou in de actiefase: het actief zoeken naar een nieuwe job of de opstart van een zelfstandige activiteit. Zo blijf jij de regie van jouw loopbaan in eigen handen houden!

&ldquot;

Doordat je deze ervaring meemaakte, is de kans erg groot dat je werkgerelateerde uitdagingen met een ruimere blik bekijkt en hierdoor bepaalde sterktes ontwikkelde, iets wat jou professioneel geen windeieren legt.

Deel dit artikel