sterkopjewerk-web-01180 Eva Buyck

Twijfel je om zelfstandig te worden in bijberoep

dreamstime_m_98942335

Overweeg je om een zelfstandige activiteit op te starten in bijberoep, of zelfs op termijn, in hoofdberoep? Laat je niet ontmoedigen en schuif je droom niet onmiddellijk opzij!

Om te weten of je plan haalbaar is, is het goed een business plan op te maken! Zo leg je de basis voor een gezond bedrijf dat duurzaam kan groeien. Misschien klinkt het allemaal een beetje als een saaie boel om te doen, maar goed begonnen, is half gewonnen! 

Enkele richtlijnen voor zelfstandig in bijberoep te worden 

Schets een totaalbeeld van je bedrijf

Voor je van start gaan met een marketingstrategie en een budgetraming, is het belangrijk om eerst een totaalbeeld te schetsen.

Wat ga je precies doen? Welk probleem ga je oplossen en voor wie? Ga je samenwerken met partners of alleen? Waar wil je je vestigen? Wat zijn je doelstellingen, waar wil je staan binnen hier en 3 jaar? En....heel belangrijk, kun je je talenten en sterktes inzetten? Op welke tijdstippen en dagen ga je werken, en hoe zal dit aansluiten op jouw work-life balans?

Producten en-of dienstenaanbod

Maak een lijst van de producten en diensten die je op de markt wilt introduceren. Schrijf een korte beschrijving en maak een logische prijsopbouw. 

Marktstudie

Leer je potentiële doelgroep kennen, ontdek waar ze interesse in hebben, waar je ze kunt vinden om te weten hoe je ze best benadert. Zodat je te weten komt hoe jij je succesvol kunt onderscheiden ten opzichte van je concurrenten. 

Bepaal je verkoopsstrategie 

Werk een concrete verkoops- en marktstrategie uit om jouw producten en diensten in de markt te introduceren.

Werk een financieel plan uit

Verzamel alle financiële info ( geraamde kosten, omzet,...). Waar ligt je break-even punt? Hoe snel wil je groeien? Wil je je zaak eerst in bijberoep uitoefenen, of onmiddellijk in hoofdberoep? Wat zijn de financiële en fiscale gevolgen daarvan? Schakel een goede accountant in om je hierin te ondersteunen.

Dit geeft je een overzicht en is heel belangrijk wanneer je naar de bank stapt voor het aangaan van een lening. Dit is het allerbelangrijkste deel van je businessplan!

Zo kom je snel te weten of het opstarten van een zelfstandige activiteit een haalbare zaak is, of niet! Zoals je merkt, is het een kwestie van logisch denken in kleine onderdelen, en lijkt het allemaal zo moeilijk niet!

Deel dit artikel