Loopbaancoach-loopbaanbegeleiding-Veurne-Oostduinkerke Angelique Lefebvre

Freelance werken: de voor-en nadelen op een rijtje.

woman-sitting-on-ground-working-on-laptop

Freelancen, dat is het werken op zelfstandige basis aan opdrachten of projecten die jou door klanten worden toegewezen. Waar, voor wie en wanneer je werkt kies je helemaal zelf. Wat heb je nodig? Een portie doorzettingsvermogen, expertise in een bepaald vakgebied, een laptop en een goed businessplan.

Freelancen zit in de lift. Cijfers van UNIZO tonen aan dat in 2017 maar liefst 5,3% van de Vlamingen kozen voor freelancewerk in vergelijking met 2015.
En deze trend zet zich verder voort, in alle sectoren. Freelancers vind je in alle sectoren en in alle leeftijdsgroepen. Ze zijn administratief medewerker, consultant, vertaler, social media specilalist, grafisch vormgever, zelfstandig verkoper, fotograaf, copywriter, ICTer, ze geven bijles aan kinderen, en ga zo nog maar een eindje voort.
Wanneer je overweegt om zelfstandig te worden als freelancer, al dan niet in bijberoep, is het goed om voor jezelf even de voor-en nadelen op te lijsten. Hier alvast een summier overzicht!

De voordelen van freelancen


Meer vrijheid

De vrijheid die je hebt om te kiezen wanneer en waar je werkt, spreekt almaar meer mensen aan. Je hoeft geen toestemming meer te vragen aan je werkgever om vakantie te nemen, je kunt de kinderen op tijd van school halen en eens een was insteken of je boodschappen doen wanneer het rustig is. Met andere woorden: je kunt werken rond jouw gezin en op momenten wanneer jij het meeste productief bent. Ook kun je bepaalde opdrachten weigeren wanneer je voelt dat er geen klik is met de klant.

Meer risicospreiding en autonomie

Je kunt voor meerdere klanten terzelfdertijd werken, en dat maakt jou stukken onafhankelijker. Immers, wanneer er een klant wegvalt dan kun je nog steeds terugvallen op andere inkomstenbronnen. Heb je ook al de optie overwogen om voor je ex-werkgever te starten werken als freelancer en van daaruit je business verder uit te bouwen?

Gezonde win-win, andere mindset

Wanneer je als werknemer dezelfde taken uitoefent en dus op de payroll staat, dan moet je werkgever sociale bijdragen betalen en verzekeringen afsluiten. Een freelancer is goedkoper, omdat er geen kosten zijn voor 13de maand, vakantiegeld, gewaarborgd inkomen bij ziekte, sociale bijdragen,…
Ook je mindset verandert. Je denkt mee met de klant. Je hebt een handelstransactie met de klant en het eindresultaat van jouw diensten is wat echt telt. Je staat niet langer onder een strikter controlerend beleid onder de vorm van functioneringsgesprekken en strikte KPIs, wat wel het geval is wanneer je op de payroll staat.

woman-sitting-on-ground-working-on-laptop-top-view

De nadelen van freelancen


Je moet zelf instaan voor je pensioen 

Wanneer je op de payroll staat heb je een hoger pensioen dankzij de betaalde bijdragen van werkgevers. Gezien je als zelfstandige ondernemer minder sociale bijdragen betaalt, heb je automatisch ook een minder groot wettelijk pensioen. Je kunt er wel voor zorgt dat je verzekeringen aansluit zodat jouw pensioen terug op het normale niveau komt.

Ziek of een dagje vakantie? Geen inkomen

Er is geen vakantiegeld, geen dertiende maand, laat staan een betaalde dag wanneer je geveld in bed ligt met griep. Het is dus belangrijk dat je werkt aan een voldoende hoog tarief en een meervoudige inkomstenstroom genereert, zodat je ook hiervoor de nodige verzekeringen kunt aansluiten. Je krijgt geen stempelgeld wanneer je een periode minder inkomsten hebt.

Je hebt veel doorzettingsvermogen nodig

Wees erop voorbereid dat niet iedereen jouw niet gangbare manier van werken begrijpt. Ondernemen is erg eenzaam, en al zeker hoe succesvoller je wordt. Ga regelmatig werken in een koffieshop of een flex office.

Werknemers hebben minder zorgn over administratie. Elke maand wordt hun inkomen netjes op hun rekening gestort. Als zelfstandige freelancer maak je je eigen facturen op en volg je zelf de betaaltermijnen van je klanten op, stort je zelf je BTW door naar de overheid en sta je in voor je eigen sociale bijdragen.

Ondernemen, en al zeker wanneer je een business van scratch opstart, is elke dag keihard werken. Niet iedereen is onmiddellijk in staat om zichzelf constant te motiveren. Omring je met mensen die ook ondernemen en jou inspireren om de beste versie van jezelf te creëren.

Wil jij een bijberoep of onderneming starten, en twijfel je over de goede aanpak?

Wil je jouw ondernemerscompetenties ontwikkelen en verder aanscherpen?

Laat jou coachen door ons in jouw buurt en til jouw business naar een volgende succesvolle zakelijke level! 

&ldquot;

Omring je met mensen die ook ondernemen en jou inspireren om de beste versie van jezelf te creëren.

Deel dit artikel