coach-marijke-van-moldergem Marijke Van Moldergem

Twijfels over je job? 4 signalen dat het tijd is om te veranderen

change-arrow-visualisation

Of je nu nog maar enkele maanden in dienst bent of al verschillende jaren bij je huidige werkgever zit, veranderen van job is nooit gemakkelijk. Het is dan ook een keuze die een grote impact heeft op je leven.

Daarom mag je de beslissing om van job te veranderen ooit overhaast maken. Je stelt jezelf dan ook best de vraag; waarom wil ik of zou ik van job veranderen?  

Wij helpen je graag een antwoord op die vraag te geven. Ontdek hoe je kan herkennen dat het tijd is om een nieuwe uitdaging te zoeken en hoe wij je kunnen bijstaan om die uitdaging te vinden.

man-smiling-and-writing-in-agenda

Wanneer is het tijd om te veranderen van job?

Je bent ongelukkig op je job

Een eerste signaal dat het tijd is om van job te veranderen, is een redelijk duidelijk signaal; je bent ongelukkig op je werk.

Je vertrekt ’s ochtends met tegenzin naar je job, je kan je moeilijk focussen en motiveren, je bent mentaal en fysiek uitgeput, je neemt je werk en frustraties mee naar huis, etc… En dat gebeurt niet zomaar.

Het is vaak een opeenstapeling van gebeurtenissen en factoren. Misschien ben je al een tijdje niet meer gelukkig met je job en je takenpakket. Misschien doe je je job nog wel graag, maar is je werkomgeving niet meer wat ze geweest is. In ieder geval weet je dat er iets moet veranderen.

In de eerste plaats kan je dan proberen om het probleem bij je huidige werkgever op te lossen. Zijn je pogingen tevergeefs, dan weet je dat je moet beginnen nadenken over een andere toekomst.

Je mist uitdaging, groeimogelijkheden, betekenis,…

Een tweede signaal dat het tijd is om van job te veranderen, is dat je iets mist in je job of op het werk. Dit kan van alles zijn;

  • Je bent uit je takenpakket gegroeid en wil graag opnieuw uitgedaagd worden.
  • Je bent op zoek naar een job waar je vooral je ervaring kan inzetten en rust kan vinden
  • Je hebt een andere roeping gevonden en/of andere interesses ontwikkeld
  • Je wil graag meer betekenis in je job en écht iets bijdragen met hetgeen dat je doet
  • Je wil graag een betere work-life balance creëren
  •  …

Wat het ontbrekende puzzelstukje voor jou ook is, als je het niet kan vinden op je huidige job of als je werkgever het plaatje niet compleet kan maken, dan weet je dat het tijd is om iets anders te zoeken of een carrièreswitch te maken..

Je krijgt niet het respect dat - en de waardering die je verdient

Een derde signaal – en misschien wel één van de belangrijkste – is dat je op je huidige job niet het respect en de waardering krijgt die je verdient.

Dit gebrek aan appreciatie en erkenning kan zich op verschillende manieren manifesteren; je hebt het gevoel dat je onzichtbaar bent, je prestaties gaan onopgemerkt voorbij, je wordt over het hoofd gezien bij promoties,… En daar heb je eigenlijk genoeg van.

Wederom is dit een kwestie die je eerst kan proberen aan te kaarten op je huidige job. Is er toch geen gehoor naar, dan is het tijd om de stap te zetten naar een plaats waar je inspanningen en jij als persoon écht geapprecieerd worden.

Je krijgt geen eerlijk loon naar werken

Een vierde signaal – en een signaal dat vaak samenhangt met een gebrek aan respect en waardering -  is dat je geen eerlijk loon naar werken krijgt.  

Natuurlijk is geld niet alles en mag verloning niet de enige reden zijn om voor een job te kiezen. Maar loon is nu eenmaal wel een belangrijke factor in jobgeluk en -keuze. Een correct loon is dan ook meer dan een vergoeding voor geleverd werk of geleverde diensten. Het is een teken van waardering en respect.

Durf daarom je loon te bespreken met je leidinggevende. Komt er uit het gesprek niets voort en blijf je op je financiële honger zitten, dan begin je best eens na te denken over de volgende stap.

team-congratulating-new-employee

Veranderen van job met Sterk op je Werk

Voel jij dat je klaar bent om een nieuwe uitdaging aan te gaan? Dan helpen we jou bij Sterk op je Werk graag om die uitdaging te maken.

Onze professionele loopbaancoaches begeleiden je graag bij jouw job- of carrièreswitch. Met een plan op maat werken jullie samen naar jouw professionele doelstellingen. Tijdens verschillende trainings- en infosessies leer je o.m. een assertieve houding en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, alsook sollicitatie- en onderhandelingstechnieken om te krijgen wat je wilt.

Zo helpen we jou een nieuwe uitdaging te vinden waar je opnieuw vreugde en voldoening uit haalt en waarin je vol vertrouwen aan de slag kan gaan.

Deel dit artikel