coach-martine-derde Martine Derde

5 tips voor ambitieuze en haalbare doelen!

man-with-backpack-staring-at-cliffs

Op roadtrip in Noorwegen. Al een paar weken onderweg. En aangekomen op de Lofoten. Bucket List topper. En ook nog eens prachtig weer. Letterlijk geen wolk aan de lucht. Niets om over te klagen.

En toch ervaarde ik vandaag grote frustratie. Laat ik me even verduidelijken.

Een van de hotspots van de Lofoten is Kvalvika Beach. Een prachtig bijna exotisch aandoend strand in het Hoge Noorden.

Je kan er enkel maar geraken door te hiken. Part of the charm natuurlijk. We waren er helemaal klaar voor. Mijn partner en ik. De zon stond hoog aan een staalblauwe hemel.

We begonnen vol goede moed aan de hike. Maar na een uur ploeteren door overstroomde paadjes en klauteren over de rotsen moest ik inzien dat ik tegen mijn fysieke beperkingen aanliep. Een operatie eerder dit jaar aan mijn knie liet zich overduidelijk voelen. Het ging heel moeilijk en ik hield ook mijn partner op.

En dus besloot ik - compleet gefrustreerd wel- de terugtocht aan te vatten zonder het mooie strand te bereiken. Op de terugtocht maakte ik me de bedenking dat ik niets te klagen had. Ik was aan het wandelen in een van de prachtigste landschappen op aarde. Lucky me. En toch die enorme frustratie..

Toen ik terug aan het beginpunt was van de wandeling, had ik de keuze: gewoon blijven zitten en wachten op de terugkeer van mijn partner of een andere weg wandelen en gewoon zien wat die me bracht.

Ik besloot dat laatste te doen. En die weg bleek wel nog haalbaar voor mijn knie en bracht me de prachtigste vergezichten.

De strever in mij voelde nog steeds enige frustratie over het onbereikte doel – maar ik voelde me zoveel beter omdat ik een weg was opgegaan die wel bereikbaar was en evenzeer prachtige dingen bracht. Zo is het ook in real life bedacht ik. Wanneer mensen hun doelen te hoog stellen voor zichzelf, schuilt frustratie om de hoek. In onze maatschappij en op sociale media worden dergelijke doelen helaas heel vaak opgevoerd als absolute musts. Wanneer je beseft dat je beter je eigen haalbare en nog steeds uitdagende doelen stelt, begint het moment waarop jij je beter gaat voelen en leert focussen op de vele goede dingen.

Loop jij hier ook soms tegenaan? Herken je de te hoge en verre doelen?

wooden-path-in-norwegian-landscape

Volg dan de vijf stappen van de SMART methode!

De SMART-methode is een handige methode om van jouw doelen échte doelen te maken. SMART betekent Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Het is een handige tool die je kunt gebruiken wanneer je maar wilt: bij goede voornemens of bij wensen voor thuis en/of persoonlijke veranderingen. Ook gebruik je de SMART-methode op werk bij je loopbaanontwikkeling. Zo gebruik je SMART bij het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) of bij het opstellen van doelen.

Wat zijn de voordelen?

Je voorkomt vage beloftes, onduidelijke afspraken en de kans dat er misverstanden en conflicten onstaan is veel kleiner. Dit kan jou alleen maar ten goede komen.

Wees zo specifiek mogelijk, omschrijf je doel duidelijk.

Wat wil je precies bereiken? Wil je een gezonder eet- en leefpratroon? Of… heb je je voorgenomen om 5 kg af te vallen? 5 kg afvallen is in elk geval veel concreter dan gezonder gaan eten en leven.
Niks is meer demotiverend dan een algemeen en vaag doel.
Waar, met wie, wanneer en hoe ga je jouw doel bereiken? Wie kan jou hierin helpen? Welke concrete hulpbronnen kun je inzetten?

Is jouw doel voldoende meetbaar?

Aan de hand van welke cijfers of voorwaarden weet je dat je je doel hebt behaald? De volgende vragen helpen jou hierbij:

  • Hoe ga je dit concreet meten – in geldwaarde, in hoeveelheid?
  • Aan welke voorwaarden moet het eindresultaat concreet voldoen?

Hoe acceptabel is jouw doel?

Er is niks meer demotiverend dan het stellen van totaal onhaalbare doelen. Het is belangrijk dat je zelf helemaal achter het doel staat. Het geeft ook totaal geen zin om doelen op te leggen aan jouw medewerkers, wanneer er geen of onvoldoende draagvlak voor is.

Hoe realistisch is jouw doel?

Wanneer doelen onrealistisch en dus te moeilijk zijn, leidt dit tot emotionele kramp en verlamming. Zoiets komt onze motivatie zeker niet ten goede. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Kun je een concrete tijdslimiet zetten op jouw doel?

Een concrete startdatum en een duidelijke deadline houden jou gemotiveerd. SMART doelstellingen zijn vaak gericht op de korte termijn. Heb je een groter doel, dat op langere termijn plaatsvindt? Probeer dat doel dan op te splitsen in kleinere, meer behapbare doelen. Zo geraak je niet gedemotiveerd.

&ldquot;

Wanneer je beseft dat je beter je eigen haalbare en nog steeds uitdagende doelen stelt, begint het moment waarop jij je beter gaat voelen en leert focussen op de vele goede dingen.

Deel dit artikel